Investiţia în noua „aripă” a Spitalului Judeţean, estimată la peste 50 milioane euro. Preşedintele Moldovan: Căutăm surse de finanţare din fonduri europene!
Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a promovat o investiţie majoră în sănătate, care prevede construirea unui corp de clădire 2S+P+4E cu pasarelă de trecere între clădirea existentă şi cea propusă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa. Valoarea totală a investiţiei (cu TVA) este de 280,5 milioane lei, adică 59 milioane euro, durata de realizare a obiectivului fiind de 33 de luni, din care 23 de luni sunt rezervate execuţiei.
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan a adus o serie de precizări cu privire la stadiul acestui proiect.
„Am împărţit proiectul în două etape. După discuţiile cu specialiştii, am luat decizia de a scoate partea de eliberare a terenului de sarcini, a bazinelor de apă, a transformatorului electric, a atelierului etc., într-un proiect pe care să-l finanţăm noi. În momentul de faţă, săptămâna aceasta sau cealaltă, va ajunge documentaţia la noi şi vom scoate la licitaţie. Pentru a fi cu un pas înainte, cum am fost de multe ori, pe model contractului cu clauză suspensivă, de două luni am dat drumul la licitaţie pentru aripa nouă. În perioada asta căutăm soluţii de finanţare, eu sunt foarte optimist că există o oportunitate din economiile către POIM ca să putem intra cu aceste investiţii sau economii de pe POR”, a declarat preşedintele Moldovan
Potrivit acestuia, foarte multe firme, de ordinul zecilor, sunt interesate de acest proiect, prin mai multe asocieri.
În noua clădire, la subsol vor fi amenajate un depozit şi un adăpost pentru protecţia civilă, iar la parter vor fi amplasate un garaj pentru personal, secţia dializă şi recepţie marfă. La etajul 1, pe lângă birourile pentru administraţie şi o sală de conferinţă de 150 de locuri, va fi amenajată Secţia ORL, cu 25 de paturi. La etajul 2 va fi Secţia de oftalmologie cu 25 paturi şi Secţia de cardiologie cu 55 paturi, din care 10 paturi pentru Unitatea de supraveghere şi tratament avansat al pacienţilor cardiaci critici şi o sală de operaţii cu angiograf. La etajul 3 este prevăzut Blocul operator – o sală de operaţii neurochirurgie, o sală de operaţie gastroenterologie, o sală de operaţie chirurgie plastică, o sală de operaţie oftalmologie – dar şi Secţia de neurochirurgie (15 paturi) şi Secţia chirurgie plastică (10 paturi). La etajul 4, vor fi Secţia de gastroenterologie (20 paturi) şi Secţia de neurologie cu 55 de paturi, din care 10 paturi sunt rezervate pentru Unitatea cu accidente vasculare cerebrale.
Investiţia este justificată prin faptul că va prelua mare parte din cazurile din judeţ şi nu numai specifice acestor specialităţi, evitându-se „încărcarea” centrelor universitare. De asemenea, în locul secţiilor de cardiologie şi neurologie se va muta secţia de recuperare, iar Secţia de oncologie va putea fi extinsă.
„Avem neurochirurgi extraordinari, pregătiţi să facă operaţii. Noi avem o secţie de Chirurgie nou făcută şi un Bloc Operator, cu opt săli, dar saloanele sunt în aceeaşi secţie, cu 100 şi ceva de paturi, care acum sunt CoVid. Dar şi după ce se va termina nebunia aceasta, nu ne ajung. În noua aripă vom mai face câteva săli de operaţie şi saloane pentru Secţia de Neurochirurgie, cu linie de gardă, pentru că incidenţa este foarte mare, de la accidente până la accidentele vascular cerebrale. Avem specialişti foarte buni – Mihaela Albu nu mai are nevoie de nicio prezentare – dar mai sunt vreo doi chirurgi plastici care pot face minuni, vrem să facem şi această secţie de Chirurgie plastică şi reparatorie. Nici acum nu reuşesc să înţeleg cum un om precum Mihaela Albu şi echipa ei au stat 14-16 ore în operaţie neîntrerupt ca să-i pună piciorul la loc acelui om. Avem pe doctorul Vârciu şi nu numai, ultraspecializaţi, care ar putea face chirurgie gastrointervenţională – colon, stomac, tumori. Lucrează în condiţii restrânse, când prind loc la sala de operaţie. Şi zona de infarct e cu cea mai mare mortalitate. Nu repede vom face transplantul de inimă în SJU Bistriţa, dar am putea face de astăzi montare de stent-uri. Nu avem angiograf care costă 2 milioane de euro şi nu avem locuri unde să facem operaţiile. Şi la Oftalmologie avem superspecialişti. Avem resursa umană, avem şi echipamentul, dar nu funcţionează în condiţii optime, cu saloane şi secţii separate, atunci ne-am gândit la această investiţie care este foarte importantă”, a motivat preşedintele Radu Moldovan oportunitatea unei asemenea investiţii.
Citiţi şi:
- (Foto) Un spital nou la Bistriţa. Radu Moldovan: Sănătatea din județul nostru, la un alt nivel!
- Preşedintele Radu Moldovan: Noua aripă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, cu o valoare de 50 milioane euro, eligibilă în PNRR
- Primele contracte de finanţare pentru spitale, prin PNRR, s-ar putea semna în acest an. Preşedintele Moldovan: Bistriţa-Năsăud are cel mai matur proiect din România
- A fost semnat contractul de proiectare şi execuţie pentru noul pavilion de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, cea mai mare investiţie din sistemul public de sănătate, de 50 milioane euro!
- Managerul Gabriel Lazany: Am început lucrările la cea mai mare investiție din sectorul public de sănătate!
Adaugă comentariu nou