Credincioșii ortodocși din Budești au rămas mai săraci, la plecarea preotului Claudiu Şumandea!
În viața comunităților sătești din Transilvania, timp de multe secole, un rol important îl avea, și încă îl mai are, BISERICA, și slujitorii ei, PREOȚII.
Prima biserică ortodoxă din satul Budești, cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, hram ce se păstrează și azi, a fost construită în anul 1677 prin strădania preotului Toader, om harnic și iubitor de carte. De o biserică mai încăpătoare din lemn, ridicată între 1815-1830, sub îndrumarea preotului Alexandru Habor, s-au folosit credincioșii până în anul 1926 când a fost vândută deoarece era nevoie de bani pentru edificarea, pe un alt amplasament, a unei noi biserici din piatră și cărămidă, biserică ce există și azi. Din diverse surse documentare se poate stabili șirul preoților care au servit la altarul bisericii, ultimul dintre ei fiind Șumandea Teodor Claudiu (2015-2020). Venit în Parohia Ortodoxă din Budești, după absolvirea Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, tânărul preot a afirmat încă de la început că dorește să „edifice” în satul Budești o „biserică vie”, capabilă să-i cuprindă și să-i mențină uniți pe toți credincioșii ortodocși. I-au fost de un real folos pentru a realiza acest obiectiv, cunoștințele de specialitate dobândite în anii de școală, un Consiliu Parohial cooperant, o familie unită și devotată. Duminică de duminică, în zilele de sărbători religioase, sau la solicitarea credincioșilor, oficia Sf. Liturghie cu multă evlavie, străduindu-se să explice credincioșilor pe înțelesul lor, sensurile profunde ale învățăturilor creștine, să fie alături de ei în momentele cruciale ale vieții lor, cununii, botezuri, înmormântări, etc.
Sunt sigur că în noua Parohie unde a fost numit, va continua să propovăduiască „dreapta credință”, căci vorba părintelui prof. dr. Stelian Tofană, „Cine nu are trebuință de cuvântul Domnului ?”, mai ales că, așa cum au afirmat multe minți luminate, „secolul XXI va fi un secol religios, sau nu va fi deloc !”.
Postul rămas vacant va fi ocupat de un alt preot (s-a anunțat concurs pentru data de 4 august 2020), dar … până una, alta, noi, credincioșii ortodocși din Budești „am rămași săraci de dânsul!”. Așteptăm, cât mai repede posibil, ca împreună cu înalte fețe bisericești, să rostim la instalarea noului preot … „VREDNIC ESTE!”.
Adaugă comentariu nou