Bistriţa a comemorat victimele Holocaustului. Să nu uităm, pentru ca umanitatea să nu-şi piardă umanitatea
Ziua naţională de comemorare a victimelor Holocaustului, marcată în fiecare an în ziua de 9 noiembrie, reprezintă încă un prilej de aducere aminte a unui capitol întunecat al istoriei, care a adus suferinţă pentru milioane de oameni din întreaga lume, dar şi din ţara noastră.
La monumentul situat în parcul din faţa Sinagogii au venit prefectul Stelian Dolha, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură – Gavril Ţărmure, managerul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” – Ioan Pintea, care s-au alăturat Comitetului de conducere al Comunităţii Evreilor din Bistriţa, preşedinte Iosif Valter, secretar Natalia Ţigăuan şi membru Frida Moldovan.
Preşedintele Comunităţii Evreilor din Bistriţa, Valter Iosif, a punctat câteva dintre principalele repere ale istoriei evreilor în ţinuturile Bistriţei şi Năsăudului. Rând pe rând, au fost amintite măsurile luate împotriva evreilor, care au culminat cu momentul în care aproape 7.000 de evrei au fost deportaţi din judeţul nostru, în perioada 1-6 iunie 1944, în lagărele naziste de concentrare şi exterminare de la Auschwitz – Birkenau. A fost un exerciţiu de aducere aminte, compasiune şi păstrarea unei conştiinţe treze.
Prefectul Stelian Dolha a spus că Holocaustul rămâne “cea mai întunecată pagină din istoria umanităţii”. “Cred că promovarea valorilor europene, în contrapondere cu tot ceea ce înseamnă populism, extremism, reprezintă antidotul la ceea ce s-a întâmplat atunci. Omagiem memoria victimelor Holocaustului, moment în care au pierit generaţii întregi pe care noi măcar atât putem să facem, să le comemorăm. Cred că e o datoria morală ca în fiecare an să ne întâlnim în 9 octombrie, dar trebuie ca astfel de orori să fie preîntâmpinate. Sunt câteva aspecte fundamentale pe care le avem noi, ca ţări democratice: libertatea, respectul între semeni. O societate nu se poate dezvolta dacă nu există respectul între semeni, indiferent de cultură, de religie”, a transmis prefectul Stelian Dolha.
Managerul Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea, a menţionat că astfel de momente nu trebuie uitate, iar memoria cărţilor este cea mai potrivită pentru astfel de evenimente dureroase, amintind de volumul „Monumente funerare evreiești din județul Bistrița-Năsăud” (Editura Mega 2019), album lansat la Târgul de Carte Gaudeamus. Managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, dr. Gavril Ţărmure, a readus în atenţie istoria acestei comunităţi, dar şi parteneriatul pe care îl are cu membrii acesteia.
După discursurile invitaţilor, au fost depuse coroane de flori la Monumentul Deportaţilor din faţa Sinagogii Bistriţa, dar şi la Memorialul Vieţii din Piaţa Mică, asta după ce membrii Comunităţii Evreilor din Bistriţa au ajuns la cimitirul aflat pe locul ghetoului din incinta Staţiunii Pomicole Bistriţa.
Citiţi şi:
- Bistriţa a comemorat victimele Holocaustului. Să ne amintim, pentru ca umanitatea să nu-şi piardă umanitatea
- Bistriţa a comemorat victimele Holocaustului. Să ne amintim, pentru ca umanitatea să nu-şi piardă umanitatea
- Comunitatea bistriţeană a comemorat milioanele de victime ale Holocaustului! Să nu uităm, pentru ca istoria să nu se mai repete!
- Omagiu adus memoriei victimelor Holocaustului, la Bistriţa
- Ceremonie comemorativă, la Bistriţa, la 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz
Comentarii
Hitler ... ( fara nici o aluzie ) ... nu pe evrei trebuia sa-i " adune " ...
Adaugă comentariu nou