Preşedintele Moldovan: De la anul, mergem pe drum bun, până în coada lacului, la Colibița!
Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, anunţă că anul viitor se vor finaliza lucrările de modernizare a tronsonului de drum ce merge spre satul Miţa.
"De la anul mergem pe drum bun, până în coada lacului, la Colibița. Acest lucru, pentru că lucrările la lotul 1, tronsonul 2, din Poarta Transilvaniei sunt în plină desfășurare și cu toate că sunt dificile, sunt în grafic. Este vorba despre un tronson din DJ 172 D - de la intersecția cu drumul Blajului spre Mița. Astfel, tot ce ne dorim este ca această perioadă dificilă să treacă și să ne putem bucura de drumul bun, peisajele inedite și aerul curat, într-unul dintre cele mai frumoase locuri din Poarta Transilvaniei.
Transformăm proiectele-n fapte, continuând munca!", susţine preşedintele Emil Radu Moldovan.
Citiţi şi:
- Preşedintele Radu Moldovan: Desfășurare mare de forțe pe drumul de la coada lacului Colibița! Drum bun, în doar câteva luni!
- Lucrări ample de la intersecţia cu Drumul Blajului, spre Miţa!
- Primul viaduct a fost montat! Preşedintele Radu Moldovan: La finalul acestei veri, mergem pe drum bun la Colibița, dintr-un capăt în altul!
- Amplă acțiune de ecologizare în zona lacului Colibița!
- Preţurile terenurilor la Colibiţa vor exploda în anii care urmează. În prezent, un ar de teren este scos la vânzare cu sume cuprinse între 1.500-3000 de euro
Comentarii
Incă din anul 2018 a fost demarat Proiectul privind mărirea gradului de siguranţă a Acumulării Colibiţa şi măsuri de reducere a riscului la inundaţii în aval, finantat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). Cu toate astea nu s-a făcut nimic concret din cauză că fostul ministru al Apelor şi Pădurilor, senatorul Ioan Deneş, a propus betonarea malurilor râului Bistrița , solutie cu care consultanții tehnici ai UE nu au fost de acord, ceea ce a dus la refacerea proiectului si la intârzieri in semnarea contractului pentru demararea lucrărilor.
Autoritatea de Management pentru POIM şi Comisia Europeană, a sugerat găsirea unor „soluţii prietenoase cu mediul” pentru mai multe zone din aval baraj Colibiţa, fiind necesară refacerea documentaţiei tehnice, a studiului de fezabilitate. Astfel a fost reluată procedura de consultare publică, conform Ghidului POIM, iar contractul de finanţare, semnarea lui, după toate probabilitatile a fost semnat în primăvara lui 2020.
Prin urmare, obiectivul de investiții ”Mărirea gradului de siguranţă a Acumulării Colibiţa, judeţul Bistrița-Năsăud”, este o lucrare amplă, complexă si mai ales necesară. Lacul de acumulare de la Colibiţa impreună cu albia râului Bistrița din aval de baraj alcătuiesc un ecosistem, având mai multe functiuni.
Pe lângă functia hidro-energetică si de protectie impotriva inundatiilor, Lacul de acumulare Colibiţa mai indeplineste rolul foarte important de sursă de apă potabilă pentru localitătile din aval , inclusiv pentru orasul Bistrita. De aceea, solutiile tehnice de realizare a obiectivului de investitii trebuie să fie din categoria celor „prietenoase cu mediul”, care să contribuie la protectia ecosistemului. Dar si mai important este ca, odată cu lucrările de consolidare a barajului, la Colibiţa să fie realizat un sistem de canalizare si o statie de epurare pentru ca dejectiile de la vilele baronilor locali să nu mai fie deversate ditrect in lacul care asigură sursa de apă potabila pentru localitătile din aval de baraj.
Adaugă comentariu nou