Trofeul Concursului Internațional Vox Napocensis a ajuns la Micii Blandieni Bistrițeni

Finalul semestrului I a fost încununat cu succes pentru 7 elevi din grupa de performanță de la Palatul Copiilor Bistrița. Ei au obținut Marele Premiu „Petru Poantă” la Festivalul Internațional Vox Napocensis, ediția a XIX-a, organizat de Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, Ministerul Tineretului și Sportului și Cenaclul Literar Studențesc „Vox Napocensis”. Trofeul a fost înmânat recent de către domnul Flavius Milășan, directorul Casei de Cultură a Studenților clujeni, profesoarei Ionela-Silvia Nușfelean și Cercului Literar „Micii Blandieni” al Palatului Copiilor din Bistrița, în prezența referentului cultural Victor Constantin Măruțoiu și a scriitorului Olimpiu Nușfelean, directorul revistei „Mișcarea literară”, în sala Vox Napocensis a Instituției.

Coordonatoarea cercului literar de la Palat ne-a mărturisit: „Suntem recunoscători pentru acest premiu ce stă sub semnul marelui critic clujean Petru Poantă. Cândva, acum 10 ani, în urma jurizării primei ediții a Concursului Național Lucian Blaga, Cluj-Napoca, domnul Poantă avusese o apreciere și pentru noi (participasem atunci la competiția literară menționată cu două eleve, una dintre ele obținând locul I la proză – Denisa Pintiuță): «O menţiune specială pentru cenaclul literar Săgetătorul al Colegiului Naţional Petru Rareş din Suceava şi o alta pentru Palatul Copiilor din Bistriţa. Sînt locuri organizate de creaţie, cu îndrumători pasionaţi şi cu rezultate remarcabile.»”.

Bistrițenii au dus la Cluj-Napoca și trei apariții editoriale ale revistei „Mișcarea literară”, aducând, pe lângă Trofeul Festivalului, și antologia „Plantația de cuvinte”, apărută pe finalul anului 2020, la Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, sub coordonarea scriitorului Victor Constantin Măruțoiu. Editată în condiții grafice excepționale, antologia cuprinde un Cuvânt înainte – „Să fim recunoscători culturii”, semnat de drd. Flavius Milășan, „Plantația de cuvinte sau Vox Napocensis după 20 de ani”, de dr. Victor Constantin Măruțoiu, prezentări literare și pagini de poezie, proză, teatru, semnate de cei 20 de câștigători ai ediției menționate a Concursului Vox Napocensis, și „Micii Blandieni Bistrițeni și aventura lor pe marea de cuvinte”, de Ionela-Silvia Nușfelean.

Printre autori se numără și tineri din județul nostru: Nicola Timar de la Clubul Copiilor Năsăud, profesor coordonator Maria Rus, Elena Ruxandra Câmpan, Antonia Maria Chiciudean, Antonius Iosif Chiciudean, Elena Ciotmonda, Maria Matean, Oana Moldovan și Iulia Rebrean de la Palatul Copiilor Bistrița, dar și Oana Vrînceanu, „mică blandiană bistrițeană”, care și-a continuat formarea literară în cadrul Cenaclului clujean Vox Napocensis.

Primul dintre autorii bistrițeni care a primit antologia „Plantația de cuvinte” este liceanul Antonius Iosif Chiciudean, într-o lansare ad-hoc, la scara blocului, prilejuită de împlinirea majoratului său în ultima zi de ianuarie. El ține aproape de Poezie de 10 ani și-n cadrul Cercului literar de la Palatul Copiilor Bistrița. Și Poezia ține aproape de el.

Apreciem, că, și-n aceste condiții vitrege, determinate de pandemia pe care o traversăm, literatura a creat oaze de expresie și valorificare a potențialului creativ al adolescenților. Pe parcursul semestrului I, elevii menționți și profesoarele coordonatoare au participat la câteva întâlniri literare online, organizate de Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca: „George Coșbuc, Octavian Goga și Lucian Blaga în viziune contemporană”, Simpozion Ion Agârbiceanu, Întrunirea Cenaclurilor Literare Transilvane, „Din vremi…, prin vremi”, seară literară dedicată Poetului Mihai Eminescu și Culturii Române, evenimente coordonate de referentul cultural Victor Constantin Măruțoiu. Experiențe frumoase de colaborare, care fortifică spiritul și întăresc pasiunea pentru lectură și scris.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5