Previziune …

Prof. Rus Augustin

   Cu peste patru secole în urmă, cărturarul, cronicarul și diplomatul Miron Costin (1633 – 1691), afirma   …   „Mai vârtos să înțelegi ce citești, că a citi și a nu înțelege este a vântura vântul și a fierbe apa”   …

   Anii și secolele au trecut repede, iar azi, vorbim tot mai mult de analfabetism funcțional și de analfabeți funcționali, care după ultimele statistici ajung la o proporție de aproximativ 50 % din populația României, iar „vina” este pusă în principal pe sistemul de educație. Mai grav este, când analfabeții funcționali ajung să ocupe funcții importante în diferite domenii de activitate, perpetuând perioada de 25 de ani când România a fost condusă de asemenea personaje care se completau reciproc.

   Eficacitatea sistemului educațional din România este măsurată periodic prin diferite metode și mijloace ( ex. testarea națională la diferite clase făcută în această perioadă). Posibilitatea și accesul la informații s-au dezvoltat foarte mult și într-un ritm foarte rapid. Pătrundem azi prin intermediul calculatorului în cuprinsul unor „imperii informatice” din care putem selecta ceea ce ne interesează, putem ușor stoca informațiile pentru a le folosi la nevoie.

   În urmă cu aprox. o jumătate de secol, îmi amintesc ce multe ore zăboveam în biblioteci pentru a aduna informații. Când aveam seminarii și trebuia să parcurgem o bibliografie recomandată, am observat că după încheierea cursurilor, cei din oraș se duceau direct la bibliotecă și luau cărțile indicate, iar noi, cei ce trebuia să mergem la masă, nu mai găseam, pe când ajungeam la bibliotecă, exemplare disponibile. Ca să nu ajung în această situație, dădeam cartela unui coleg, căruia „numai la foale îi sta gândul”, iar eu mergeam cât puteam de repede la bibliotecă, cumpărându-mi două cornuri pe care le mâncam când mă rupea foamea. Colegul îmi lua de la cantină, între două felii de pâine  bucățica de carne de la felul doi, pe care o mâncam după ce ajungeam la cămin. Îi dădeam și lui conspectul făcut, îl discutam și puteam participa activ la seminarii.

   Pentru generația mea, era valabil îndemnul cronicarului Miron Costin   …   „Nu este alta mai frumoasă și mai de folos în toată viața omului zăbavă, decât cetitul cărților!”.

   Oare cât mai e valabil azi din acest îndemn?   …   greu de spus!

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5