Întâmplări deosebite, cu umor, trăite de personalităţi ale istoriei
Cei care au trăit în diferite perioade istorice au participat ori au aflat despre întâmplări mai deosebite, unele dintre ele având și ceva … umor.
Iată câteva exemple -
Poreclă - Platon, marele filozof al antichității a câștigat de două ori un premiu la concursurile de atletism. Numele de Platon era o poreclă datorită lățimii umerilor săi, pe el îl chema Aristokles.
Clemență - Sultanul turc Soliman Magnificul (1520 -1566) l-a condamnat la moarte pe unul dintre slujitorii săi care nu îi respectase poruncile. Acesta i-a cerut stăpânului să fie milostiv cu el. Sultanul i-a răspuns că îi permite să-și aleagă singur moartea. Condamnatul i-a cerut sultanului să îi permită „să moară de bătrânețe”. Surâzând, sultanul l-a iertat pe spiritualul condamnat …
Pitac domnesc - Al. Moruzi, domn al Țării Românești (1793 – 1796), (1799-1801) „Sfătuind și cu boierii Țării, am hotărât … Fiecare holtei să fie pus la o dajdie de 100 de taleri pentru holteire. Să se dea un răgaz de șase luni spre a se căpătui, în caz că nu se căpătuiesc, luând fată sau femeie legitimă, să fie scoși odată pe săptămână la muncă la drumuri, iar o dată pe săptămână să fie duși a munci pentru cei cu copii mulți. Duminica și în sărbători, în ceată să fie duși la biserică spre a-i vedea lumea …”.
Recompensă - La scurt timp după încheierea războiului franco-prusac (1870-1871) în urma căruia Germania a ocupat provinciile franceze Alsacia și Lorena, comicul francez Coquelin este invitat printr-o telegramă la Berlin pentru a da câteva reprezentații. În încheierea telegramei se menționa … „Rugăm să fim înștiințați ce ar dori domnul să primească pentru reprezentațiile sale”. Răspunsul comicului francez a fost scurt … „Alsacia și Lorena” și nu a dat curs invitației.
Un pas - Nemulțumit de observațiile pe care i le-a făcut ministrul de externe al Franței Aristide Briand (1862-1932) în timpul unei conferințe, premierul britanic Lloyd George i s-a adresat la sfârșitul conferinței … „Voi francezii sunteți niște vanitoși. Ar trebui să vă dați seama că între vanitate și ridicol, nu există decât un pas”. Replica lui A. Briand a fost scurtă … „Da, Pas-deCalais !”.
Sfat bun - În timpul unei vizite în România, președintele Franței Louis Barthou (1862 – 1934) a fost primit cu multă căldură de populație. Un grup de fete, îmbrăcate în costume populare, i-au înmânat flori. Plin de încântare, L. Barthou care era foarte sensibil la grațiile feminine, l-a întrebat pe secretarul său ce trebuie să facă. Acesta i-a răspuns scurt … „Luați florile și lăsați fetele !”.
Adresă - Cunoscutul scriitor american Mark Twain (1835 – 1910) primește într-o zi de la un admirator o scrisoare cu adresa … „Mark Twain, naiba știe unde”. Având pe plic adresa admiratorului, acesta îi retrimite plicul înapoi, pe care face scurt mențiunea … „Uite c-a știut”.
Alegeri libere - „Noi, procurorul tribunalului Olt, constatăm prin prezentul proces-verbal, că astă seară, pe la ora 22, ni s-a dat petițiunea prin care se afirma că mai mulți preoți și profesori au fost grav bătuți cu ocazia alegerilor”. Răspunsul primit … „acesta este totul în alegeri, odată sunt unii bătuți și alții care bat, și altădată cei bătuți, bat la rândul lor”.
Salut - În timpul celui de-al doilea război mondial (1939 – 1945), în Anglia și S.U.A s-a răspândit tot mai mult salutul prin ridicarea mâinii drepte cu degetul arătător și mijlociul în formă de V, salut care simboliza victoria. Sosit în 1942 pe aeroportul din Moscova, W. Churchill (1874-1965) a rămas plăcut surprins văzând numeroși cetățeni făcând acest gest. Mirat, l-a întrebat pe ambasador cum de s-a răspândit atât de repede acest salut. Răspunsul primit a fost pentru el lămuritor … „semnul e o aluzie la deschiderea celui de-al doilea front !”.
Comentarii
Bărbat destoinic domnul Rus Augustin. O definiție a omului ar putea fi aceasta: că este ființa care zâmbește, unic între viețuitoare. Deși există și râsul prin pădiri, nu seamănă cu noi.
Adaugă comentariu nou