Mitropolitul Andrei a binecuvântat lucrările Simpozionului de la Mănăstirea Dobric

Mănăstirea Dobric, din județul Bistrița-Năsăud, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, sub patronajul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, a inaugurat joi, 9 decembrie 2021, proiectul de cercetare biblică – noutestamentară „Sfântul Luca – apostol, istoric și evanghelist”, dedicat studenților-doctoranzi ai Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul instituției de învățământ teologic clujean. Manifestarea s-a desfășurat în format hibrid, atât în format fizic, cât și online, cu respectarea reglementărilor aflate în vigoare, cu participarea și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Evenimentul a debutat în biserica de zid a Mănăstirii Dobric, unde duhovnicul așezământului monahal, protosinghelul Siluan Farcaș, a oficiat o slujbă de Te Deum, în prezența ierarhului, precum și a altor invitați și conferențiari prezenți la manifestarea științifică.
La finalul slujbei, grupul folcloric „Miorița” de la Liceul Tehnologic „Ion Căian Românul” din Căianu Mic, coordonat de preotul paroh Alexandru Gherghel și prof. Mihaela Retegan, au susținut un concert de colinde tradiționale. Ca răsplată pentru colind, Părintele Mitropolit Andrei le-a oferit daruri și cărți duhovnicești.
Apoi, de la ora 11:00, în sala de conferințe „Episcop Nicolae Ivan” a așezământului monahal, a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor proiectului de cercetare biblică – noutestamentară.
Cu acest prilej, în calitate de inițiator și coordonator al proiectului, pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, profesor și îndrumător de doctorat la Catedra de Noul Testament a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a adresat participanților un cuvânt de bun venit și a prezentat tema și scopul întâlnirii științifice.
În partea inaugurală, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de binecuvântare și i-a felicitat pe cei implicați în organizarea manifestării, pentru inițiativă și tema actuală.
De asemenea, au luat cuvântul și au vorbit despre necesitatea noului proiect de cercetare biblică: decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, și stareța Mănăstirii Dobric, stavrofora Veronica Coțofană.
Lucrările au continuat de la ora 12:00, în cadrul a două sesiuni, atât în sala de conferințe a mănăstirii, cât și în mediul online, pe platforma „Zoom meetings”, unde participanții și-au susținut referatele care au făcut subiectul temei conferinței biblice noutestamentare: „Sfântul Luca – apostol, istoric și evanghelist”. Printre conferențiari s-au numărat: pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, arhid. lect. univ. dr. Olimpiu-Nicolae Benea (Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca), pr. dr. Dragoș Cristian (protopopul de Beclean), pr. drd. Andrei Zavlog (inspector eparhial al Arhiepiscopiei Iașilor), protos. drd. Siluan Farcaș (duhovnicul Mănăstirii Dobric) și alți masteranzi și doctoranzi din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5