Prof. Cristina Iurișniți: Ziua Drepturilor Omului este celebrată în fiecare an în 10 decembrie! Totul pornește de la educație

Totul pornește de la Educație!

Ziua Drepturilor Omului este celebrată în fiecare an în 10 decembrie - ziua în care Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat, în 1948, Declarația Universală a Drepturilor Omului.
Dar drepturile fundamentale ale omului trebuie să fie respectate in fiecare zi, si in primul rând prin asigurarea siguranței, a educației și a sănătății publice! La fiecare 30 de secunde o femeie este victimă a violenței domestice iar prin absența din școli a educației pentru sănătate sexuală și reproductivă adaptate vârstelor pentru prevenirea sarcinilor accidentale la minore suntem încă campioni în Europa!

Toţi oamenii se nasc liberi şi egali în demnitate şi în drepturi”, se afirmă în primul articol al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, adoptate la 10 decembrie 1948 de Adunarea Generală ONU, primul act internaţional în care au fost exprimate drepturile şi libertăţile fundamentale care trebuie garantate oamenilor din întreaga lume.

Orice om, orice femeie trebuie să știe că nu este singur în lupta pe care o duce pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului!

În fiecare an, în 10 decembrie, sărbătorim Ziua internațională a drepturilor fundamentale ale omului prevăzute încă din 1950 în Convenția Europeană adoptată în același an de către Consiliul Europei, o listă de drepturi garantate care reflectă valorile civilizației si democrației.

Azi, 10 decembrie se încheie și perioada celor #16ziledeactivism în lupta pentru prevenirea și combaterea violenței domestice asupra femeilor și copiilor noștri.
Autoritățile locale ar trebui să fie mai active în privința campaniilor de informare ca mesaje de interes public la nivelul comunitătii locale.

Avem încă nevoie de:
1. Campanii de informare și conștientizare naționale, eficiente și monitorizate de instituțiile statului
Educația pentru egalitatea de șanse, eliminarea prejudecăților, a stereotipiilor trebuie să apară integrat și transversal în planurile cadru din programa școlară ;

2. Susținerea organizațiilor neguvernamentale cu expertiza în domeniul protecției sociale cu instrumente financiare adaptate;

3. Instruirea anuală a polițiștilor, procurorilor și judecătorilor pe problematica violenței asupra femeilor și copiilor noștri;

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5