Din 1 septembrie, va deveni operaţional Programul „Există un erou în fiecare dintre voi”. Intervenţii extrem de rapide, ale voluntarilor, pentru salvarea de vieţi
Primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc, şi dr. Cristian Grasu, medic primar şi preşedinte al Asociaţiei Serviciilor de Ambulanţă din România, au anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că proiectul „Există un erou în fiecare dintre voi” va deveni operabil din 1 septembrie 2022, odată cu încheierea cursurilor de resuscitare pentru primii voluntari.
„Mi-am dorit ca acest proiect să fie aplicat şi la Bistriţa şi acest lucru se va întâmpla. Vreau să spun câteva cuvinte despre dr. Cristian Grasu. Am găsit în dumnealui un patriot, ceea ce astăzi e de relevat, un om aflat în serviciul vieţii extraordinar de dedicat şi un om foarte pragmatic. (...) Începând cu data de 1 septembrie, bistriţenii vor trăi în mai multă siguranţă. El este un mijloc de autoapărare a comunităţii şi este gratuit. Urmează lucrări în oraş care vor reduce mobilitatea, nu exclud ca un om cu bicicleta, cu scuterul sau pe jos să ajungă mai repede la cineva căzut pe domeniul public. Acest proiect nu este o alternativă la Serviciul de Ambulanţă sau la serviciile medicale, ci complementar, pentru că se referă la timp”, a declarat primarul Ioan Turc.
Potrivit acestuia, dacă doar o viaţă va fi salvată în anii următori, proiectul este unul de succes.
Dr. Cristian Grasu, medic specialist de medicină de urgenţă şi preşedinte al Asociaţiei Serviciilor de Ambulanţă din România, a menţionat că demersurile municipalităţii au reprezentat primul semn că „o comunitate gândeşte să se folosească de mijloacele proprii pentru a-şi asigura viaţa şi sănătatea propriilor membri”. Proiectul a pornit acum nouă ani, plecând de la constatarea că în multe situaţii serviciile de urgenţă – Ambulanţă, Pompieri, SMURD - ajung în mai mult de şase minute, iar în situaţia unii stop cardiorespirator, după minutul şase, „creierul a început să moară”. „Important e să ajungi cât de repede şi ţinând cont de numărul de cereri şi numărul de echipaje disponibile, totdeauna există o posibilă întârziere, cu cât mai mare, cu cât distanţa e mai mare, şi atunci apelezi la comunitate. Îi învăţăm pe oameni să acţioneze cu mâinile goale, astfel încât să câştige timp pentru acel om care a păţit ceva grav, până când profesioniştii vin cu medicamente, aparate ca să facă eforturile medicale pentru a salva o viaţă. Am pornit cu încrederea că în România există oameni cu suflet, care-şi doresc să facă lucrul acesta şi cei nouă ani de implementare în Bucureşti şi Ilfov ne-au demonstrat că am avut dreptate”, a explicat dr. Cristian Grasu.
În Bucureşti – Ilfov sunt peste 5000 de voluntari care activează, iar 350-400 sunt permanent în teren. În 2020, în Capitală şi localităţile din Ilfov au fost peste 2300 de intervenţii la cazuri de cod roşu şi galben, adică la persoane cărora le era pusă viaţa în pericol. Timpul mediu de ajungere la caz a fost de cinci minute, asta pentru că sunt alertaţi cei care au de parcurs o distanţă mai mică de 1000 m. Anul trecut, rata de succes la stopurile cardiorespiratorii a fost de peste 50%, adică li s-a repornit inima.
„Bistriţa este prima localitate şi primul judeţ în care vom face acest lucru, sunt extrem de fericit că domnul primar Ioan Turc şi Primăria Bistriţa au oferit această oportunitate. Este un program care se va desfăşura fără cheltuieli din partea autorităţilor locale, cheltuielile de dezvoltare vor fi suportate de Societatea de Salvare din Bucureşti, iar totul se va desfăşura cu forţele proprii ale comunităţii. Vor fi oamenii dumneavoastră, antrenaţi de noi şi de instructori. Vor fi oamenii dumneavoastră antrenaţi de noi şi de instructorii dumneavoastră", a spus dr. Cristian Grasu.
Aplicaţia „Există un erou în fiecare dintre voi” se găseşte gratuit pe magazinele de aplicaţii atât pentru Android, cât şi pentru IOS, oricine poate să descarce. După ce a descărcat aplicaţia, fiecare persoană este îndrumată cum să devină parte a programului. "Completează un formular, trimite nişte fotografii de documente, după care primeşte o invitaţie la un curs care durează opt ore, care se face după curricula aprobată de Consiliul European al Resuscitării, cu instructori acreditaţi de Consiliul European al Resuscitării, astfel ca standardul de calitate să fie la cel mai înat nivel. Ţinem să păstrăm acest standard, şi dacă voluntarul ia un calificativ de peste 7, atunci primeşte o parolă cu ajutorul căreia poate deschide aplicaţia, iar din acel moment este activat şi poarte primi alert. Există o libertate totală a voluntarilor privind decizia de intervenţie. Nimeni nu este obligat să facă, totul este pentru oameni care simt şi o fac pentru că vor”, a explicat dr. Grasu.
Între timp se va face o analiză pentru a se stabili numărul de defibrilatoare necesar la nivelul municipiului, acest echipament fiind foarte simplu de folosit pentru că are comandă vocală. Mai mult, un defibrilator poate face diferenţa pentru că în multe cazuri este nevoie de acel şoc electric extern.
Voluntarii trebuie să aibă vârsta minimă de 14 ani, până la o vârstă cât de înaintată, în Bucureşti fiind voluntari, de exemplu, poliţişti, pompieri, avocaţi, judecători, studenţi, miniştri etc..
La Bistriţa, primul voluntar anunţat este primarul Ioan Turc, însă sunt aşteptaţi toţi cei care vor să salveze o viaţă, punându-şi cunoştinţele în slujba comunităţii.
Citiţi şi:
- Bistriţa va derula, după Bucureşti, proiectul „Există un erou”. Cursuri de prim ajutor şi defibrilatoare pentru intervenţii rapide
- În 1 și 2 august, la Bistrița, au loc primele cursuri pentru voluntarii din programul „Există un Erou în fiecare dintre voi”. Cum te poți înscrie!
- Maratonul Resuscitării, TeraPlast Arena. 100 de medici, asistenți și voluntari UPU-SMURD și Fundația pentru SMURD vă vor învăța gratuit cum să acționați într-o situație de urgență
- Managerul SCJU Bistriţa, Gabriel Lazany: Maratonul Resuscitării, un eveniment de amploare cu 2956 persoane instruite! Ne vedem la ediţia viitoare
- Jandarmeria Bistrița-Năsăud s-a alăturat celor peste 100 de medici, asistenți și voluntari la Maratonul Resuscitării, ediția I!
Adaugă comentariu nou