Pilula de sănătate

Arsurile solare

        Soarele înseamnă adesea relaxare, concedii la mare sau la munte,  însă pentru piele expunerea bruscă, poate deveni riscantă.  

        Dorința doamnelor și domnișoarelor de a arăta bine, de a fi bronzate - bronz ce se obține printr-o expunere prelungită la soare sau la radiații UV  artificiale, dar care vine la pachet și cu scăderea stratului protector de ozon - au dus la o creștere a incidentei afecțiunilor pielii generate de soare. Mai mult, se pare că există o legatură directă între cancerele de piele și expunerea la soare. Astfel, 90% dintre carcinoame și 86% dintre melanoame sunt direct legate de expunerea necontrolată la ultraviolete. 

       Potrivit Centrului American pentru Combaterea și Prevenirea Bolilor (CDC) (12), există trei tipuri de raze UV: raze ultraviolete de tip A (UVA) - reprezintă cea mai consistentă sursă de radiație solara (peste 90%); razele UVA ajung pe suprafața pâmăntului și au capacitatea de a pătrunde în piele (epiderma, derm, până aproape de hipoderm), unde pot produce deteriorări la nivelul țesutului cutanat și pot crește riscul de cancer de piele. Razele ultraviolete de tip B (UVB) - ajung într-o proporție mult mai mică pe suprafața pâmântului (reprezintă în jur de 5% din radiația solară) și pot penetra pielea (epiderma, până aproape de derm), dar nu atât de adânc ca razele UVA;  cercetătorii le consideră responsabile pentru anumite tipuri de cancer de piele; razele ultraviolete de tip C (UVC) - nu ajung la suprafața pământului, pentru ca sunt absorbite de atmosferă; cât timp stratul de ozon le reține, ele nu reprezintă un pericol.

     Radiațiile UV sunt cele mai puternice între orele 10:00 si 16:00. Intensitatea lor diferă, în funcție de locul în care te afli. De pildă, riscul de arsuri solare este mai mare dacă te afli la altitudini înalte, în contact cu apa sau în diminețile fierbinți de vară. Prin urmare, este important să cunoști zilnic indicele UV - o măsură științifică internatională ce reflecta puterea soarelui într-un anumit spațiu și moment. El variază între 1 și 11: indice UV între 1 și 2 - nu reprezintă un pericol pentru piele; nu este nevoie să iei măsuri speciale de protecție; indice UV între 3-7 -  este recomandat să nu te expui la soare și să iei măsuri de protecție; indice UV între 8-10 – aici specialiștii în dermatologie recomandă folosirea cremelor sau loțiunilor cu factor SPF de cel puțin 30; indice UV de 11 - este indicat să stai în spații închise.

    Deci, sub masca prietenoasă a soarelui, se ascund pericole de care poate ști și pe care le ignori și altele pe care nici nu le bănuiești. Pe lângă insolația despre care toată lumea știe cât de păcătoasă poate sa fie și cât de ușor și brusc apare, sunt o mulțime de alte afecțiuni care se pot declanșa sau înrăutăți, în cazul în care ele deja există, odată cu expunerea excesivă si neprotejată la soare.

     Trebuie să ști că, nici o cremă nu asigură protecție de 100%, de aceea cea mai bună prevenție este limitarea expunerii la soare. Trebuie să folosești o cremă cu  factor de protecție ridicat și să reaplici crema la cel mult două ore după prima aplicare. Crema trebuie reaplicată inclusiv după ce ieși din apă. De asemenea, nu este indicat să stai la soare între orele 11.00-17.00 pe timpul verii, la mare, dar nici la munte. Arsurile solare, dacă se produc în copilarie, de exemplu, pot crește incidența cancerului de piele cu pănă la 70% în viața adultă.

    Arsurile solare sunt reacții inflamatorii cutanate, care apar dupa expunerea excesiva la radiatii ultraviolete. Simptomele arsurilor solare apar la cateva ore de la expunere și sunt însoțite de durere, înroșirea pielii și apariția unor bășici cu lichid. Uneori, acestea sunt urmate și de dureri de cap și febră. Consecințele pot fi boli de piele cum e rosacea,  punctele de bătrânețe de pe piele care  pot sa fie gri, maronii sau chiar negre, apărând în special pe față, umeri, decolteu și mâini, adică exact zonele cele mai expuse la soare, fapt ce ar trebui sa-ți dea de gandit. Desi nu sunt periculoase, ele sunt inestetice, iar procedeele prin care ai putea scăpa de ele sunt destul de greu de suportat de piele, așa că mai bine eviți apariția petelor.

      De departe cea mai cunoscută dar și cea mai gravă problemă a pielii cauzată de expunerea la soare este melanomul, o formă de cancer  foarte gravă, care poate face metastază rapid. Numărul bolnavilor cu melanom a crescut alarmant în ultima perioadă, din cauza că radiațiile ultraviolete sunt mult mai puternice, stratul de ozon este mai subțire și nu mai protejează așa cum ar trebui, iar oamenii nu respectă intervalele sigure în care ar putea sta afară fără probleme.

      Arsurile nu sunt nici ele de neglijat, soarele fiind nemilos în miezul zilei. Astfel poți rămâne cu urme sau dezvolta apoi afecțiuni din cauza sensibilizării pielii. Alte câteva probleme cum ar fi dezhidratarea - dacă nu bei suficientă apă atunci când stai în soare și căldură, organismul își pierde rezervele și apare deshidratarea, care este însoțită de vomă, diaree,durere de cap și care poate să ducă și la moarte în stadii extreme. Atacul cerebral  poate să apară din cauza multor ore de stat în soare la temperaturi foarte ridicate. Bolnavul își pierde cunoștinta și trebuie chemată de urgență ambulanța, căci altfel își poate pierde viața.  

    Mai putem vorbi de infarct sau alte probleme vardiovasculare (cantitatea de oxigen din sânge scade dramatic atunci când te expui la soare la temperaturi mari), așă că persoanele cardiace trebuie să se ferească cât pot de mult vara și să nu iasă din casă pe timpul zilei dacă nu au motive întemeiate. Toate datele arată că pe perioada verii numarul de infarcturi crește alarmat, tocmai din cauză că oamenii nu înteleg cât este de fragilă sănătatea. Rinichii au și ei de suferit în cazul în care apare deshidratarea, căci nu mai ajunge suficientă apă la ei iar bolile care afectează mușchii sunt și ele agravate prin expunerea la soare, din cauza că tțesuturile nu mai sunt bine hrănite  când temperaturile cresc peste măsură.

       Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile care se pot întampla atunci când nu ai grijă de propria persoană pe timpul verii. Soarele cu moderație, la orele dimineții și seara, este bun, ajutându-te să asimilezi vitamina D. Ceea ce face rău este doar excesul și fiecare ar trebui să avem o măsură personală pentru el.

       Mirela Parker, Compartiment Educație pentru Sănătate al DSP BN

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5