Prevenirea cancerului de piele, a afecţiunilor oculare şi a altor efecte ale expunerii la radiaţiile UV solare asupra sănătăţi

Există dovezi că radiaţia UV în cantităţi mici este benefică pentru sănătate şi joacă un rol important în producerea de vitamină D. Expunerea excesivă insa la radiaţia UV este asociată cu diferite tipuri de cancer de piele (ex.melanom), arsuri ale pielii, îmbătrânire accelerată a pielii, cataractă şi alte boli ale ochilor dar şi cu reducerea eficienţei sistemului imunitar.

O analiză a numărului de decese datorată melanomului pielii efectuată de Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului în perioada 2000-2008, situează România pe primele 4 locuri în lume ceea ce priveşte numărul de decese datorate melanomului ( 1703 decese la bărbaţi şi 1530 la femei).

Ministerul Sănătăţii, în scopul prevenirii cancerului de piele, a afecţiunilor oculare şi a altor efecte ale expunerii la radiaţiile UV solare asupra sănătăţii lansează campania IEC “Pentru sănătatea dumneavoastră, protejaţi-vă de soare !”, campanie care se va derula pe o perioadă de doi ani sub coordonarea Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Scopul campaniei este creşterea adoptării comportamentelor de protecţie la nivelul populaţiei României în vederea prevenirii bolilor asociate expunerii la radiaţiile solare UV. România se alătură celorlalte ţări ale Uniunii Europene în care, în cadrul unor campanii asemănătoare, informează populaţia cu privire la utilizarea corectă a produselor pentru protecţie solară.

Mesajul cheie adresat populaţiei este Protejaţi-vă împotriva efectelor expunerii la radiaţiile UV solare printr-o serie de măsuri asociate. Aica: evitaţi expunerea excesivă la soare în orele de vârf (11-16), căutaţi umbra, purtaţi pălărie, purtaţi haine pentru protecţie care acoperă cât mai mult din suprafaţa corpului, purtaţi ochelari de soare, folosiţi corect produsele pentru protecţie solarǎ, protejaţi sugarii şi copii. Nu uitati ca acestia sunt in plina dezvoltare si pielea lor este mai fina si mai sensibila decit cea a adultilor! Expunerile prelungite si arsurile solare frecvente in copilarie au influienta asupra aparitiei cancerelor de piele mai tirziu pe parcursul vietii. Trebuie deci sa protejati in mod special sugarii, copiii mici si adolescentii.Copiii cu virsta sub un an trebuie intotdeauna sa ramina la umbra!!!

Pentru o utilizare corectă a produselor de protecţie solară: nu utilizaţi niciodată produsele pentru protecţie solară ca unic mijloc de protecţie; asociaţi alte mijloace de protecţie produselor de protecţie solară. Produsele pentru protecţie solară NU trebuie să fie prima dumneavoastră alegere pentru prevenirea cancerului de piele si, extrem de important, nu trebuie utilizate cu scopul de a prelungi expunerea la soare. Alegeţi un produs pentru protecţie solară adaptat tipului dumneavoastră de piele şi condiţiilor de expunere (mai multe informaţii se găsesc la adresa www.ispb.ro). Alegeţi un produs pentru protecţie solară care protejează atât contra radiaţiilor UVB cât şi contra radiaţiilor UVA. Aplicaţi o cantitate generoasă de produs pentru protecţie solarǎ. Reînnoiţi frecvent aplicarea produsului pentru protecţie solară.

Recomandarea specialistilor din sanatate este: “Pentru sănătatea dumneavoastră, protejaţi-vă de soare !”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5