Prof. dr. Dorel Cosma, preşedintele Uniunii Mondiale de Folclor - IGF, a coordonat simpozionul internațional de folclor la Satu Mare

În perioada 27 – 28 august 2022 s-a desfășurat la Satu Mare simpozionul internațional ”Identitatea națională în cultura folclorică mondială” organizat de Asociația Națională de Folclor din România (A.N.F.R.), care își are sediul la Satu Mare în incinta sediului Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

Manifestarea a reunit membrii conducerii naționale din România, dar și doi invitați din afara granițelor țării: Ammen Kassem - președintele Federației Naționale de Folclor din Israel și Zoe Garnier – din partea Confederației Franceze de Arte și Tradiții Populare din Franța. Aceștia au prezentat salutul asociației naționale din țara lor și au venit cu propuneri de intensificare și îmbunătățire a activităților organizate în comun.

Subiectul incitant al simpozionului a fost dezbătut cu mult interes și probitate profesională de către cei prezenți, care au trecut în revistă activitatea Asociației, rolul pe care aceasta îl are în tabloul spiritual românesc, dar și viitoarele direcții de dezvoltare care să ducă la o implicare și mai directă în acțiunile de salvgardare și promovare a culturii tradiționale, cea care reprezintă pilonul de bază al afirmării identitare. S-a vorbit apoi despre modalitățile concrete de valorizare a valorilor tradiționale într-o lume cuprinsă tot mai mult de o globalizare uniformizatoare.

Președintele A.N.F.R., prof. dr. Dorel Cosma, a subliniat necesitatea identificării și revitalizării acelor elemente de civilizație tradițională autentică, cele care pot amorsa o viziune novatoare și sporitoare asupra fenomenului folcloric.

Prim vicepreședintele A.N.F.R., Robert Laszlo, managerul C.J.C.P.C.T. Satu Mare, gazda evenimentului, a trecut în revistă bogata activitate a Asociației, precum și liniile de dezvoltare viitoare, astfel încât folclorul autentic să fie protejat și promovat, printr-o implicare mai susținută a autorităților. Acesta a subliniat că este o onoare pentru sătmăreni faptul că sediul Asociației Naționale de Folclor din România se află la Satu Mare.

Participanții și-au prezentat rând pe rând activitățile, problemele cu care se confruntă și au făcut propuneri constructive pentru activitățile viitoare. Oaspeții au vizitat apoi Cetatea Ardud, renumita cramă ”Jurchiș” din Beltiug, iar duminică vor participa la Festivalul ”Zilele Iancului” al moților de la câmpie organizat la Ianculești și vor vizita castelul Karolyi din Carei.

„Este reconfortant să venim la Satu Mare și să constatăm bogata și diversificata activitate din domeniul promovării folclorului autentic. Întâlnirea noastră de acum a stabilit câteva strategii de promovare și salvgardare a folclorului autentic, ca principal factor de educație identitară pentru comunitățile noastre” - a declarat prof.dr. Dorel Cosma – președintele IGF.

Duminică, Biroul Asociaţiei Naţionale de Folclor din România, cu delegaţi din şase judeţe ale ţării, alături de reprezentanţi din Franţa şi Israel, a participat la „Zilele Iancului” în satul Ianculeşti, un sat de moţi care l-au celebrat pe eroul naţional Avram Iancu. A fost depusă o jerbă de flori la bustul Crăişorului ce stă de strajă în această localitate, Asociaţia Naţională de Folclor din România alăturându-se reprezentanţilor Consiliului Judeţean Satu Mare, Instituţiei Prefectului, asociaţiilor ASTRA, Unirea 2009, Avram Iancu şi Asociaţiei Românilor Refugiaţi şi Expulzaţi în 1940.

          În continuare, a avut loc un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul „Ceatăra”, şi interpreţii Marius Ciprian Pop, Alexandra Chira, Marian Buzilă, Lavinia Pop, Ancuţa Matei Olaru. Ziua s-a încheiat cu o vizită la Castelul Karolyi din Carei care a devenit muzeu.

          „Această reuniune a fost şi un bun prilej pentru a stabili calendarul participărilor internaţionale ale ansamblurilor din România. În această toamnă, Ansamblul „Doruri sătmărene” din Satu Mare va reprezenta România în Turcia, Ansamblul „Meseşul” (veterani) din Zalău a fost delegat să ne reprezinte în Iordania, iar Ansamblul folcloric din Hodac (judeţul Mureş) va pleca în Egipt. O nouă întâlnire este preconizată, la jumătatea lunii septembrie, în Caracal”, transmite prof. dr. Dorel Cosma.

          În 1 septembrie, prof. dr. Dorel Cosma, preşedintele IGF, alături de Pahone Pop, vor fi prezenţi la şedinţa Biroul Uniunii Mondiale de Folclor – IGF din Israel.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5