Ce este și cum se efectuează testul de secreție vaginală

Testul de secreție vaginală este o metodă simplă de diagnostic menită să evalueze sănătatea vaginului, să identifice eventuala prezență a unor microorganisme patogene și să permită tratarea eficientă a acestora prin metode adecvate. 

Ce este secreția vaginală normală?

Secreția vaginală este reprezentată de un fluid albicios sau transparent, neomogen, a cărui vâscozitate variază în funcție de momentul ciclului menstrual. Ea este alcătuită din mucus, celule descuamate, secreție cervicală, secreție a glandelor sebacee din zonă. pH-ul secreției vaginale normale este cuprins între 3.8 și 4.2, iar examenul bacteriologic identifică prezența normală a lactobacililor [1].

Ce este testul de secreție vaginală?

Testul de secreție vaginală permite identificarea infecțiilor vaginale, una dintre cele mai frecvente cauze care determina apariția vaginitei. Vaginita este o inflamație a vaginului care poate fi detectată cu ocazia consultului ginecologic și ale cărei simptome pot varia în limite foarte largi, de la o absență completă până la:

  • Scurgere vaginală cu miros neplăcut;

  • Edem și prurit la nivelul vulvei;

  • Senzație de arsură în timpul urinării;

  • Durere în timpul contactului sexual [3]. 

Cum te pregătești pentru testul de secreție vaginală?

Nu e nevoie de pregătiri suplimentare speciale pentru recoltarea pentru examenul de secreție vaginală; el poate fi efectuat în timpul consultului ginecologic normal. 

Pentru un consult ginecologic cu rezultate cât mai fidele se recomandă să nu se introducă nimic în vagin cu 24 - 48 ore înainte de examinare: se evită contactul sexual, spălăturile intravaginale sau folosirea tampoanelor interne [4]. 

Cum se efectuează testul de secreție vaginală?

Medicul te va ruga să te așezi pe masa ginecologică, exact ca în timpul unui consult medical normal. Apoi va fixa un speculum vaginal, care îi permite să observe zona cu atenție. Ulterior, va introduce în vagin un tampon steril asemănător celui folosit pentru exsudatul faringian, pentru a obține o probă de secreție vaginală.

Secreția va fi apoi etalată pe o lamă de microscop și acoperită cu o lamelă, după care va fi expediată la laborator.

Deși pacienta poate avea o senzație de ușor disconfort sau de presiune în timpul recoltării, aceasta nu ar trebui să fie dureroasă [5].

La ce rezultate pot să mă aștept?

Vaginitele și cervicitele sunt infecții extrem de frecvente, responsabile pentru cea mai mare parte a vizitelor în cabinetul medicului ginecolog. Tratarea vaginitei fără identificarea prealabilă a cauzelor acesteia este nerecomandată și, de cele mai multe ori, inutilă [3]. 

Lama cu secreție vaginală este examinată la microscop. Pe ea se poate identifica:

  • Candida spp. este o ciupercă foarte frecventă, responsabilă pentru simptome de iritație și prurit locale, asociate cu o secreție vaginală abundentă și albă. Foarte frecvent, infecția locală cu Candida apare consecutiv unei dereglări a florei bacteriene locale;

  • Gardnerella spp. este o bacterie responsabilă pentru multe dintre vaginite. Ea poate fi găsită și în flora vaginală sănătoasă, dar o înmulțire necontrolată a acesteia cauzează simptome locale, însoțite de o secreție vaginală gălbuie, cu miros specific de pește;

  • Trichomonas vaginalis este un parazit vaginal care se transmite exclusiv pe cale sexuală. Infecția poate fi asimptomatică, sau se poate manifesta sub forma unei secreții vaginale abundente, cu culoare și miros modificate [1].

În unele cazuri, mai multe tipuri de vaginită pot coexista la aceeași pacientă, caz în care medicul va prescrie un tratament complex, local și/sau general, pentru tratament [4]. 

Există și cazuri de vaginită virală sau de vaginită neinfecțioasă, iritantă sau atrofică:

  • Vaginita iritantă poate apărea la persoanele care manifestă reacții de hipersensibilizare față de latexul din prezervative, față de anumiți lubrifianți vaginali sau față de loțiunile de igienă intimă;

  • Vaginita atrofică apare la femei după instalarea menopauzei, când concentrațiile de hormoni scad semnificativ și secreția glandelor vaginale este mult diminuată [1]. 

Cum pot preveni apariția vaginitelor?

Există câteva schimbări legate de stilul de viață sau de igiena intimă pe care le poți face pentru a preveni apariția vaginitei:

  • Evită produsele potențial iritante: săpunurile parfumate, spray-urile vaginale, spălăturile intravaginale;

  • Evită îmbrăcămintea strâmtă, pentru a preveni apariția candidozei;

  • Redu riscul de contactare a bolilor cu transmitere sexuală prin utilizarea prezervativului și prin teste de screening efectuate regulat;

  • Poartă lenjerie din bumbac, pentru a permite ventilarea zonei [5]. 

Deși inconfortabilă și, uneori, jenantă, vaginita se poate diagnostica cu ușurință cu ajutorul testelor de secreție vaginală care sunt neinvazive, ușor de efectuat și furnizează rezultatul relativ rapid. Prin urmare, nu ezita să consulți medicul la cele mai mici semne că ceva ar putea să fie în neregulă.


 

Bibliografie:

  1. https://www.healthline.com/health/vaginitis-test-wet-mount#vaginitis-prevention afișat la 18.04.2022

  2. https://medlineplus.gov/lab-tests/bacterial-vaginosis-test/ afișat la 18.04.2022

  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322110 afișat la 18.04.2022

  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK288/ afișat la 18.04.2022

 

Sursă foto: www.pexels.com

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5