Aquabis: Panouri fotovoltaice, din fonduri europene, în proximitatea staţiilor de tratare şi epurare a apei din judeţ
Compania Aquabis va depune, în perioada imediat următoare, o cerere de finanţare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 11 – Măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice și stimularea utilizării energiei regenerabile, Obiectivul specific 11.1: Eficiența energetică și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu la nivelul întreprinderilor.
Pentru realizarea acestei investiții sunt eligibile achizițiile de echipamente/utilaje/dotări specifice (panouri fotovoltaice) necesare pentru obținerea de energie din surse regenerabile, destinată consumului propriu de energie al Societății AQUABIS S.A. Bistriţa, în calitate de prosumator. Se dorește astfel reducerea costurilor cu energia de până la 65-70%, în condițiile actuale de volatilitate maximă pe piața energiei clasice, când costurile de tranzacționare se modifică dramatic de la un an la altul, panourile fotovoltaice oferind stabilitate și predictibilitate în ceea ce privește factura consumului de energie.
În acest sens, pentru terenuri pe care vor fi amplasate aceste panouri fotovoltaice este nevoie de înscrierea dreptului de concesiune constituit în favoarea Aquabis SA Bistriţa. Practic, vor fi montate panouri fotovoltaice pe terenuri din zona Staţiei de epurare a apelor uzate Bistriţa (str. Simpozionului, nr. 1), Staţiei de tratare a apei Bistriţa (Calea Moldovei, nr. 48), Staţiei de epurare Beclean, Staţiei de tratare Beclean, Staţiei de epurare Sângeorz-Băi, Staţiei de epurare Rodna, Staţiei de tratare Bistriţa Bârgăului, Staţiei de epurare Salva.
„Noi am pregătit proiectul şi am demarat procedurile pentru delegarea în gestiunea societăţii a acestor obiective componente ale sistemului public de alimentare cu apă şi canalizare. Vom produce o parte din energia electrică necesară în procesul de tratare şi epurare a apei. Termenul limită pentru depunerea cererii de finanţare a fost prelungit până la 16 februarie, însă noi ne-am pregătit documentaţia şi vom depune zilele acestea. Am fi dorit să înfiinţăm un parc fotovoltaic la izvoarele de apă ale oraşului, însă consumul de energie electrică era prea mic şi atunci am luat în considerare toate celelalte locaţii. În acest an, preţul energiei electrice este plafonat dar nu ştim ce se va întâmpla în timp astfel că am decis să ne folosim de această oportunitate de finanţare”, ne-a declarat ing. Ion Şandru, director general al Aquabis.
Citiţi şi:
- A fost semnat contractul pentru montarea panourilor fotovoltaice, în staţiile de tratare şi epurare a apei aparţinând Aquabis!
- Furnizarea apei potabile va fi întreruptă mâine, 23 noiembrie, între orele 09.00-16.00, în localitatea Coldău
- Ovidiu Creţu a participat la Conferinţa „Autorităţi locale pentru dezvoltare durabilă”
- Între Bistriţa-Viişoara, iluminatul public se va face prin panouri fotovoltaice
- Prundu Bârgăului: Panouri fotovoltaice pe 9 clădiri, din fonduri norvegiene!
Adaugă comentariu nou