Cum sa faci față anxietății și stresului
E normal să te simți stresat sau anxios din când în când și poți să faci anumite lucruri pentru a te ajuta să treci peste aceste trăiri interioare. Există, totuși, o diferență între a resimți aceste lucruri ocazional și constant. Dacă anxietatea sau stresul prezintă o piedică în rezolvarea sarcinilor de peste zi, se recomandă să te adresezi unui specialist.
Află din acest articol cum poți să faci față anxietății și stresului.
Exerciții de respirație
Simptomele fizice ale anxietății pot apărea din cauza hiperventilației. Asta înseamnă că respiri mai des și organismul tău absoarbe prea mult oxigen, reducând nivelul de dioxid de carbon din sânge. Ai nevoie de un anumit nivel de dioxid de carbon în corp pentru a regla reacția ta față de anxietate și atacurile de panică.
După cum poți să afli și de la ședințele de psihoterapie din București sau alte orașe în care găsești astfel de cabinete, poți să încerci anumite tipuri de exerciții de respirație pentru a te ajuta să te calmezi în astfel de moment, controlându-ți respirația atunci când ești agitat:
- Tehnica 4 - 7 - 8. Inspiră timp de 4 secunde. Ține-ți respirația timp de 7 secunde și expiră timp de 8 secunde.
- Expirația lungă. Expiră mai mult decât inspiri. Expiră complet și apoi inspiră cu putere timp de 4 secunde, după care încearcă să expiri timp de 6 secunde.
Tehnici de relaxare a mușchilor
Această tehnică te poate ajuta să te concentrezi pe tine și să eliberezi tensiunea adunată în corp.
Inspiră și încordează mușchii feței. Închide ochii și strânge-i. Încordează-ți maxilarul și păstrează-ți restul feței încordată timp de 5 secunde. Relaxează-ți ușor mușchii, cât îți ia să numeri până la 10 și inspiră adânc.
Poți să spui “relaxează-te” pe măsuri ce te relaxezi. Fă același lucru în zona gâtului și a umerilor. Continuă cu aceleași exerciții pentru tot corpul. Ai grijă dacă ai răni sau suferi de anumite dureri.
Ia pauze
Programează-ți pauze pe parcursul zilei. Ia un moment de respiro timp de 5 - 10 minute, mergi în altă încăpere sau lasă momentan activitatea pe care o faci și fă o mică plimbare, fă exerciții de respirație, ia aer proaspăt sau fă câteva exerciții de stretching pentru a te ajuta să te relaxezi.
Aceste activități au rolul de a te ajuta să uiți, pe moment, de problemele care te apasă și, prin relaxarea organismului, vei putea să-ți relaxezi și mintea.
Identifică factorii declanșatori
Poți să identifici factorii care îți declanșează anxietatea sau stresul cu ajutorul unui specialist sau pe cont propriu. Este foarte important să afli ce anume îți declanșează aceste episoade, pentru a putea învăța să le controlezi.
Printre factorii declanșatori tipici se numără:
- Alcoolul, cafeina sau substanțele ilicite;
- Un mediu stresant la școală, serviciu sau acasă;
- Călătoritul sau condusul;
- Sevrajul sau efectele secundare ale unor medicamente;
- Fobiile;
- Grija față de anumite probleme de sănătate;
- Mese neregulate - dacă sari o masă, glicemia îți poate scădea, lucru care te poate face să resimți simptomele anxietății și stresului.
Totuși, descoperirea factorilor de stres nu înseamnă că trebuie să-i eviți complet. Unii factori trebuie studiați în amănunt, precum locul de muncă - anxietatea apare din cauza unui deadline, a unei persoane, a unui proiect anume? Unii factori stresanți, precum mediul de acasă, sunt mai greu de manageriat. În astfel de situații, s-ar putea să fie nevoie să apelezi la ajutorul unui specialist pentru a te ajuta să pui în practică sfaturile necesare pentru a încerca să faci față cu brio anxietății și stresului.
Dacă suferi de anxietate sau stres, încearcă să aplici aceste sfaturi, pentru a le ține sub control. Acest articol are rol informativ și se recomandă consultul de specialitate pentru a primi tratamentul și terapia necesare.
Poza se poate descărca de aici.
Adaugă comentariu nou