Mircea Măluț - 60
Calendarul fără sărbători
Lun, 09/11/2023 - 12:52
– despre Mircea Măluț și cartea Topografiile Umbrei
Mircea Măluț își împrumută vocea unui scrib și descrie încifrat Imperiul său poetic într-un dicteu care este îndeobște al mătreției chiar cînd vizează realități sufletești discrete.
Ideea integratoare, tonul auctorial păstrat și unitatea volumului reprezintă un semn de maturitate și angajament poetic deplin pentru autor. În ziua de azi de cele mai multe ori suntem puși în fața unor cărți de poezii eclectice, de fulgurații și idei, în care este dificil de sesizat o poetică, o viziune integratoare cum ne-a obișnuit marea poezie. Mircea Măluț aparține unei generații și a avut maeștri care au gândit poezia ca fiind un weltaunschaung, o concepție generală , globală, despre lume și viață și asta i-a făcut în răstimpuri să publice cărți care au reprezentat trepte spre piscul de pe care se poate scruta poetic întinsul și adâncul lumii atât cât îi stă omului în putință.
Imperiul lui Mircea Măluț poate să stea în vârful unui ac sau să conțină mii de galaxii fiind un topos misterios și desacralizat ca un calendar creștin gri, din care lipsesc rândurile roșii ale sărbătorilor dar nu și cunoașterea și bucuria vieții.
Casa omului este ființa și poetic locuiește omul această casă, ne vine iar în minte sentința heideggeriană care ne sugerează că Imperiul ar fi ființa însăși iar umbra topografiată, existența poetică a omului, al doilea Eu, pe lângă cel social, cel autentic..
L-am auzit pe Miecea Măluț citind trei poeme din carte în Serile de la Casa Poetului organizate de David Dorian și Ioan Pintea și m-a atras densitatea lor metaforică și licențele poetice care trădează o îndelungată așezare pe text și șlefuirea lui până la forma dorită care califică poetul în respectul limbii române și al marii poezii.
Mai rămâne să ne întrebăm, cum se întâmplă în trendul contemporan, la ce bun această carte de poezie? Răspunsul este unul la îndemână: pentru a cunoaște în mod subtil și mediat metaforic cît, cum și de ce facem umbră pământului și pentru a ne bucura de virtuțile poetice și lingvistice pe care Mircea Măluț le desfășoară spre desfătarea cititorului..
Alexandru Uiuiu
Meniu principal
Ultimele stiri
Cultura
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Biblioteca...
Comentarii
Rus Augustin -
Vin, 13:55
STIMATE DOMNULE PROFESOR,
Sunt curios ce părere ar mai fi avut Marin Preda (de ar mai fi...
👏calde felicitări reci! -
Vin, 01:49
Dle.I T.(Fost primariu)
S-a împotmolit căruță? !!
Poate mai rezolvați ceva in calitate de...
parinte gradi nr 7. -
Joi, 12:24
Doresc cat mai curand sa deschideti portile gradinitei. Nu va mai bateti joc de noi. Copii se...
O bunica -M🙄 -
Joi, 12:06
Bună ziua,
Azi 8 ianuarie 2025:
La parter ,în clădirea
De la Liceul Sportiv,
Ni s-a comunicat...
1parinte -
Mie, 22:35
Bună,sera,
Șantierul alA figura ca este gata
La data de 18 nov.24!între timp gr.mik'mijlo
Și...
Aniversări
În zi de naştere, adresăm urări de bine cu multă sănătate, bucurii, împliniri personale și realizări profesionale doamnei ANDREEA CRISTINA MOLDOVAN,...
Cu prilejul aniversării zilei de naștere a părintelui Petru Săsărman, preot paroh la Parohia Ortodoxă Ciosa cu Filia Iliuța Bozghii, adresăm alese...
Cu ocazia zilei de naştere, gândurile noastre de bine se îndreaptă către doamna prof. SORINA CAMELIA LUPŞAN, director la Creşa Lunca Ilvei.
Adaugă comentariu nou