Director Monica Halaszi: 2023 – un an de pus în ramă pentru Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița
Se spune că a privi în urmă este de rău augur. Să ne amintim de interdicția formulată adesea în basmele populare românești sau de cea impusă lui Orfeu la întoarcerea din lumea umbrelor. Când ajungi însă la finalul unui an, trebuie să te oprești pentru o clipă (sau mai multe) și să privești înapoi, la drumul pe care l-ai parcurs, la sinuozitatea acestuia, cu scopul evident de a contoriza reușitele și nereușitele și, pornind de la ele, de a schița planul pentru noul an.
Iar noi, la Colegiul Național „Liviu Rebreanu”, obișnuim să facem acest exercițiu al retrospectivei, cu toate riscurile pe care le presupune: amintirea momentelor de stagnare, a nereușitelor, a poticnirilor. Și fiindcă l-am făcut cu drag și în acest an, o să vă prezentăm un calendar al evenimentelor care ne-au produs bucurii în 2023.
Ianuarie. Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită la Palatul Culturii „George Coșbuc” din Bistrița la invitația elevilor care frecventează atelierul de scriere creativă din cadrul ART Club CNLR, coordonat de prof. Dan Coman. Publicul, alcătuit din elevi, părinți, profesori, jurnaliști, profesori, prieteni, a avut parte de o lectură publică a creațiilor poetice ale organizatorilor, de o proiecție de videopoeme inspirate de poeziile lui Mihai Eminescu (dar nu numai) și de o provocare: de a adopta un vers eminescian și de a-l împărtăși lumii pe rețele sociale - #cnlrversulnostru.
Februarie. În noiembrie 2022, Colegiul Național „Liviu Rebreanu” a primit vestea că a fost selecționat, în urma înscrierii realizate de către doamna profesoară Renata Leonte, să participe la concursul de traduceri „Juvenes Translatores” („Tineri traducători”), organizat de Direcţia Generală Traduceri a Comisiei Europene. Ajuns la a XVI-a ediție, concursul, care se adresează elevilor de liceu în vârstă de 17 ani şi se desfăşoară simultan în toate şcolile selectate din UE, avea ca scop promovarea studiului limbilor străine în şcoli, oferindu-le tinerilor posibilitatea de a vedea ce înseamnă să fii traducător. După trei luni, au sosi și rezultatele: două mențiuni speciale, ceea ce înseamnă că Luca Someșan (limba germană) și Alexandru Frandeș (limba engleză), fac parte din TOP 15 cei mai buni traducători români ai UE. Tot în luna februarie, în baza parteneriatului semnat între Colegiul Național „Liviu Rebreanu” și Asociația T.E.T. Alexandria, s-au desfășurat, în spațiul multifuncțional al bibliotecii CNLR, capsulele de teatru și deșteptare marca Ideo Ideis (traineri: Nicoleta Hâncu și Nicolae Constantin Tănase). Participanții la atelierele-capsule, au avut ocazia ca, pe parcursul a șase zile, să se descopere și să conștientizeze caracterul revelator al experienței de învățare prin artă. Mara Coman și Valeria Motofelea s-au numărat printre cei 20 de elevi selectați de echipa proiectului pentru a construi un spectacol de teatru în tabăra de creație din vară, respectiv un film de scurtmetraj. Elevii de la clubul de robotică „Bolts and Gears” au organizat, tot în luna februarie, un eveniment demonstrativ – mai exact un concurs de pregătire a echipelor de robotică pentru concursul regional din cadrul competiției FIRST Tech Challenge Romania.
Martie, aprilie, mai. Primăvara este, pentru orice unitate de învățământ, anotimpul olimpiadelor. 333 de elevi ai Colegiului Național „Liviu Rebreanu” au participat la olimpiadele și concursurile școlare, desfășurate în această perioadă, dintre care 37 s-au calificat la etapa națională, iar 10 dintre ei s-au întors cu premii, mențiuni și medalii, printre care Andrei Cătălin Moca (informatică), Doru Floare (informatică), Bogdan Vasile Borodi (informatică), Jonathan Mogovan (limba franceză, religie penticostală, religie adventistă), Mara Sfintean (OLAV), Maria Hîruța (OLAV), Rianna Izabell Falticska (limba și literatura română pentru minorități), Emilia Cupșa („Made for Europe”).
Iunie. Luna iunie ne-a oferit o lecție despre recunoștință și despre bucuria de a privi înapoi. O absolventă a Colegiului Național „Liviu Rebreanu” și-a propus să susțină financiar, cu 81000 de lei, performanțele elevilor din clasele IX-XII. „Am fost olimpică pe vremea în care am fost elevă la CNLR. Am învățat foarte bine. Nu proveneam dintr-o familie cu o situație deosebită, uneori mi-a fost greu, dar au existat oameni care au crezut în mine și care m-au susținut. Mă aflu acum în situația în care pot dărui. Și am decis să dăruiesc ceva elevilor din liceul meu”, a mărturisit ea. Au beneficiat de premii elevii calificați la etapa națională a olimpiadelor școlare și cei care au finalizat anul școlar cu cea mai mare medie din clasele lor; s-au acordat 25 de premii pentru olimpici, 52 de premii pentru cei cu cea mai mare medie la finalul anului școlar (dintre care 18 cu medii de 10). Gestul i-a impresionat pe actualii elevi, care au simțit nevoie să-și exprime recunoștința. La întrebarea lor, ce ar trebui să facă pentru a reuși în viață, fosta elevă a CNLR a răspuns simplu: „Singurul meu sfat este să faceți ce simțiți, să aveți încredere în voi, să urmați domeniul care vă place cel mai mult și să deveniți cei mai buni în ceea ce faceți. Și sa fiți siguri că „Liviu Rebreanu” este un start grozav!”
Iulie. În luna iulie ne-am bucurat de rezultatele foarte bune obținute la examenele naționale. La BAC, unitatea noastră de învățământ s-a situat din nou pe primul loc la nivelul județului Bistrița-Năsăud, conform https://bacplus.ro/licee/ și pe locul 65 la nivel național, cu media de promovare 8,74. În medii – și ne referim la media notelor obținute de elevii care au susținut diverse discipline de examen – examenul de bacalaureatul 2023 a arătat cam așa: 9,33 – informatică C/C++ (44 de elevi), 9,25 – matematică M1 (60 de elevi), 9,08 – chimie organică (9 elevi), 9,03 – fizică (doi elevi), 8,99 – geografie (21 de elevi), 8,62 – anatomie (78 de elevi), 8,60 – matematică M2 (70 de elevi), 8,56 – limba și literatura română (193 de elevi), 8,39 – istorie (59 de elevi), 8,20 - logică, argumentare și comunicare (35 de elevi), 8,20 – limba germană maternă (15 elevi).
August. Jonathan Mogovan, absolvent al clasei a XII-a, promoția 2023, a obținut bursă de merit din partea Academiei Române.
Septembrie. În contextul procesului de consolidare și modernizare a clădirii centrale a Colegiului Național „Liviu Rebreanu”, în ultimii ani programul școlar a avut de suferit, fiind organizat pe două schimburi. Din toamnă, cu sprijinul autorităților locale, activitățile didactice se desfășoară într-un schimb, fără diminuarea duratei orelor sau a pauzelor.
Octombrie. La inițiativa profesoarelor Rodica Arapu și Aurelia Dan, s-a înființat clubul IMPACT, al cărui scop este de a crea contexte în care elevii să își construiască abilitățile de viață prin participarea la activități reale, conectate la propria lor comunitate. În plus, trei dintre elevii din clasa a IX-a – Bogdan Moldovan, Filip Boca și Călin Tudurachi, au participat la Nasa Space Apps Challenge și s-au calificat la etapa internațională, devenind Global Nominees. Ceea ce merită evidențiat este că au concurat cu echipe de elevi de la liceele din Bistrița (inclusiv cu elevi care au participat la competiții de robotică) și cu studenți ai Universității Tehnice din Cluj-Napoca. În aceeași lună, Doru Floare a obținut medalie de argint la cea de-a XI-a ediție a concursului international de informatică ROMANIAN MASTER OF INFORMATICS 2023.
Noiembrie. Principele Nicolae al României s-a întâlnit cu elevii colegiului pentru a le vorbi despre istoria regalității în România, iar Președintele României a conferit Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler Colegiului Național „Liviu Rebreanu” Bistrița, în semn de apreciere pentru rezultatele importante obținute în procesul educativ, prin proiectele europene implementate în ultimii ani.
Decembrie. Finalul de an a stat sub semnul debutului implementării proiectului ERASMUS + 𝐈𝐓'𝐬 𝐓𝐈𝐌𝐄 , cu o durată de 36 de luni și un buget de 400000 de euro și a seriei de evenimente organizate de Consiliul Școlar al Elevilor al Colegiului Național „Liviu Rebreanu”, coordonat cu pricepere de Denis Măluțan, evenimente care fac deja parte din tradiția școlii: serile de film, târgul de Crăciun, concertul caritabil.
Privirea aceasta întoarsă spre ceea ce a fost anul 2023 ne-a făcut să avem încredere că,
elevi și profesori deopotrivă, putem face ca și 2024 să fie un an cel puțin la fel de bun. Cum? Învățând din greșeli, îmbunătățind ceea ce este necesar, manifestând implicare, creativitate, responsabilitate. Fiindcă fără aceste ingrediente, niciun an nu poate fi pus în ramă.
Prof. Monica Halaszi,
Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița
Citiţi şi:
- Colegiul Naţional Liviu Rebreanu- 100 de ani de performanţă în educaţie
- Felicitări! Luca Someșan și Alexandru Frandeș, de la CN Liviu Rebreanu, distinși de Comisia Europeană! Sunt în TOP 15 „cei mai buni traducători români ai UE"
- Colegiul Național „Liviu Rebreanu” dotat cu laboratoare inteligente, prin PNRR, de aproape 600000 lei
- Elevi din Herzogenrath în vizită la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa
- Felicitări! 9,90, a doua medie pe judeţ, la Evaluare Naţională, pentru Rareș Berari, șef de promoție la CNLR
Adaugă comentariu nou