„Bibu și Bea” de Radu Salvan – cartea copiilor de toate vârstele

 

Scriitorul de carte pentru copii, are o misiune grea, pentru că nu te poți apropia de copii dacă nu încerci să-i înțelegi, să gândești ca ei, să eliberezi pentru o perioadă copilul din tine, să renunți la orgoliul tău de adult și să privești cu alți ochi puritatea copilului.

De regulă, cele scrise sunt însoțite în general, de o grafică adecvată, policromă sau nu, dar extrem de expresivă, astfel încât asimilarea textului să fie mult mai facilă prin însăși existența acestor desene.

În buna tradiție a unor scriitori pentru copii ca: Gelu Naum, Nina Casian, Octav Pancu-Iași, Mircea Sântimbreanu, Otilia Cazimir, Ana Blandiana, sau a unora din generația tânără precum: Lavinia Braniște, Dan Ungureanu, Alex Moldovan, Adina Rosetti, Corina Dacălu și mulți alții, Radu Salvan vine în întâmpinarea copiilor cu un volum plastic denumit „Bibu și Bea”, care - este o carte educativă adresându-se copiilor din învățământul preșcolar și primar cu posibilitatea extinderii chiar și spre ciclul gimnazial.

Însăși motoul cărții spune: „Tocmai i-am spus unui prieten că doresc să dedic această carte copiilor”. „Toți suntem copiii” – mi-a răspuns, motiv pentru care v-o dedic vouă tuturor”.

Eroina cărții este o fetiță, Ema, a cărei dorință „extraordinară” este de-a avea un cățel și o pisică de rasă. Lucrurile s-au întâmplat exact așa, astfel că ea avea un bichson pe nume Prince și va mai primi în dar și un pisoi de rasă Bibu ce va avea o fetiță (pisică) Bea. Pe parcursul lecturii cărții are loc un spectacol cu o adevărată menajerie de animale de companie, chiar și păsări, care fac cartea atractivă, plină de peripeții, de contacte și dispute ale acestora, toate cu tentă educativă, cu afecțiune și iubire între acestea și desigur cu multă bucurie, vervă, compasiune și prietenie. Copiii vor învăța pe parcursul lecturii acestei cărți despre cele mai de preț caractere și valențe necesare în formarea și educarea lor - fiind parte a unui Proiect cu finanțare nerambursabilă din bugetul local al municipiului Bistrița, mulată pe segmentul de educație și instruire, dar și pe cel al difuzării de carte în mediul școlar.

Scopul nobil al acestui proiect, este în esență implementarea cititului în rândul copiilor, pentru că este enorm de important startul pe care aceștia îl au pentru lectură, pentru carte, într-o lume în care acestea sunt din ce în ce mai deficitare și pierd teren în fața tehnicii moderne, mult mai accesibilă și mult mai rapidă în vehicularea informației. Acest proiect se vrea a fi un ajutor în munca institutorilor și este un umăr de sprijin în educația prin citit, dar mai important corelarea povestire-grafică, pot motiva și stimula copilul în dezvoltarea pasiunii pentru lectură.

Prezentarea și distribuirea se va face în școli, respectiv prin bibliotecile acestora, unde cei mici vor avea posibilitatea să-l cunoască pe „viu” pe autor. Să întrebe, să interpreteze, să-și explice, sau să le fie explicate dialogurile dintre personaje, fie ele umane sau animale, să facă conexiuni între ceea ce cred sau ceea ce își imaginează ei, pe baza textului în sine, iar copiii vor primi câte o carte chiar din mâna celui care a scris-o.

Radu Salvan, se adresează doar copiilor prin această carte, dar replicile sunt de o acuitate extraordinară și sunt general valabile pentru toate categoriile de vârstă, poate unii din noi regăsindu-și astfel copilăria pierdută „Don't Grow up, It's a Trap”, maturitatea începe cu un lung șir de probleme și lupte, iar inocența rămâne pierdută definitiv.

Cărțile scrise până acum de Radu Salvan: Destine și călătorii, Editura Charmides, Cluj-Napoca, 2016; Micul bancher, Editura Charmides, Cluj-Napoca, 2017; Timp fără timp (poezie), Editura Nosa Nostra, Bistrița, 2019; Te aștept în stația terminus, Editura Nosa Nostra, Bistrița, 2020; Cartea nr.6, Editura Nosa Nostra, 2021; The Little Banker, Austin Macauley Publishers, New York, 2020; Fortunes end Journes, Austin Macauley Publishers, New York, 2020, Waiting for you at the terminus station, Europe Books London, 2024, sunt de cu totul altă factură, scrise cu discernământ și decență pe un fond de introspecție meditativă, de-un pragmatism consecvent și peren. Alegerea unei astfel de tematici, înseamnă coborârea scutului și dezvăluirea sensibilității interioare a autorului, iar implicarea sa în acest proiect, îl așează în rândul scriitorilor complecși și compleți.

 

Dorin Radu Barna,

Membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

 Filiala „Răsunetul” Bistrița-Năsăud

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5