Performanțe bistrițene în Concursul/ Tabăra „Tinere Condeie”

Daria-Maria Timiș-Varga a avut cea mai mare medie la faza națională, gimnaziu

Andreea David  a primit Premiul I la liceu, la faza națională

Raluca Rus a obținut Trofeul „Tudor Opriș”

Ana Ciobanu a citit poezie la Biblioteca Județeană din Râmnicu Vâlcea

Preambul

„Cel mai logeviv Concurs Național de creație literară pentru elevi, „Tinere condeie”, organizat sub egida Ministerului Educației, a Uniunii Scriitorilor din România, și-a desemnat laureații, beneficiarii unei reușite tabere de creație, organizată la Călimănești, spre sfârșitul vacanței de vară, grație implicării Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea și, în special, dăruirii coordonatorului acestui proiect, scriitorul Petre Crăciun. Printre elevii performeri ai țării, participanți în Tabără, s-au numărat și elevele bistrițene Daria-Maria Timiș-Varga, Ana Ciobanu, Raluca Rus, care au convins participanții de seriozitatea cu care se raportează la actul scrierii literare. Am fost realmente încântată de disponibilitatea acestor eleve spre dialog, în cadrul atelierelor, de citirile din cenaclu sau de recitalul de la Biblioteca Județeană Vâlcea, încântată de explorarea obiectivelor culturale ale zonei, inclusiv în timpul lor liber. Această trăire autentică a actului artistic sunt sigură că nu va rămâne fără un fast ecou! Două dintre jurnalistele grupului au consemnat, pas cu pas, evenimentele într-un mic reportaj.” – Ionela Silvia Nușfelean

Deschiderea festivă

Tabăra a început marți, spre final de august a.c., o zi foarte lungă pentru echipa formată din județele Bistrița-Năsăud și Sălaj, deoarece drumul a fost greu, dar tot efortul a meritat. La capătul călătoriei către Călimănești, pe care am parcurs-o alături de doamna profesoară Ionela-Silvia Nușfelean, ne-a așteptat o experiență pe care nu cred că o vom uita vreodată.

Această experiență a început pe la ora 15:00 în internatul Liceului Tehnologic de Turism Călimănești, unde echipa noastră a fost cazată. La ora 17:00, a avut loc deschiderea oficială a taberei, în sala de festivități a liceului gazdă, deschidere în cadrul căreia am primit urări de bun-venit din partea juriului (din care au făcut parte profesorii: Luminița Preda, Nicoleta Kuttesch, Delia Georgescu, Oana Rusan și Diana Aronescu și scriitorii: Ștefan Mitroi, Fevronia Spirescu, Evelyne Croitoru și Michael Haulică), a Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, a Liceului Tehnologic de Turism (bine, mai exact din partea conducerii, căci încă nu s-au inventat clădiri vorbitoare) și din partea scriitorului Petre Crăciun, președintele juriului și al Filialei de Literatură pentru Copii și Tineret din cadrul Uniunii Scriitorilor din România.

Pe lângă aceste oficialități, ne-am întâlnit și cu domnul Radu Rotaru, fiul scriitorului Nicolae Rotaru, acordând pentru prima dată Premiul ,,Nicolae Rotaru”, în memoria tatălui său, membru de nădejde în juriul „Tinere condeie” ani mulți. Aceste diplome (pentru că, de fapt, distincția „Nicolae Rotaru” a fost acordată mai multor elevi) au ajuns la tinerele din Republica Moldova, laureate ale concursului și participante în tabără, dintr-un motiv bine întemeiat, și anume faptul că prezența lor a fost în sine o premieră. De ce? Pentru că 2024 a fost primul an în care adolescenți de peste Prut au participat la concursul „Tinere Condeie”.

Totuși, înainte de a dezvălui câștigătorii acestui nou premiu, toți ceilalți elevi au primit diplome aferente locurilor luate la etapa națională. Dintre acești elevi, aș dori să menționez membrii echipei Bistrița-Zalău, și anume: Raluca Rus, clasa a X-a, Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița, premiul al doilea; Andreea David, clasa a X-a, Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița, premiul întâi (însă, din păcate, nu a reușit să participe, așa că, în ordinea clasamentului, s-a situat Ana Ciobanu, clasa a IX-a, Palatul Copiilor/ Colegiul Național ,,Andrei Mureșanu”, Bistrița); Timiș-Varga Daria-Maria, clasa a VII-a, Palatul Copiilor/ Școala Gimnazială ,,Avram Iancu”, Bistrița, premiul întâi; și Briana Negrean, clasa a VII-a, Școala Gimnazială „Gheorghe Lazăr”, Zalău, premiul al treilea.

Pe lângă diplome, am primit și antologii în care au apărut elevii ce au venit în tabără anul trecut, printre care am dori să le menționăm, din Bistrița-Năsăud, pe Amalia-Elisabeta Levey și pe Alexandra-Cristiana Sigmirean, iar din Sălaj, pe Ana-Maria Țoc. Noi, cei de anul acesta, vom mai aștepta, cu emoție, un an pentru a primi antologiile în care vom fi publicați, la Editura Zorio din București.

Dar, până să ne gândim la vara viitoare, eu zic să ne axăm pe tabăra din această vară, pentru că, după acordarea tuturor premiilor, domnul Petre Crăciun ne-a prezentat programul următoarelor zile și ne-a dat temele pentru concursul din cadrul taberei, concurs a cărui miză a fost obținerea unuia dintre cele două trofee: „Dimineața cuvintelor” pentru gimnaziu și „Tudor Opriș” pentru liceu.

După ce s-a încheiat ceremonia de deschidere a taberei, am servit cina și am avut timp liber la dispoziție pentru a lucra pentru concurs sau pentru a socializa.

Cenaclul literar

În cea de-a doua zi, toți tinerii au reușit să facă cunoștință între ei prin arta lor, având în program două cenacluri, unul dimineață și altul după amiază. În primul cenaclu, am putut să cunoaștem elevii de la gimnaziu din numeroase județe, care ne-au impresionat cu greutatea cuvintelor lor la o vârstă așa de fragedă. După partea de cenaclu a urmat atelierul „Tineri scriitori basarabeni’’, prezentat de Sergiu Afanasiu, membru al Filialei Literatură pentru Copii și Tineret, Uniunea Scriitorilor din România, de unde am aflat despre nume importante ale literaturii tinere contemporane din Republica Moldova, precum Paula Erizanu, Dumitru Crudu, Maria Ivanov, Alexandru Popescu etc. După masa de prânz, am avut timp liber, să descoperim ce are de arătat Călimăneștiul, să scriem pentru concurs sau să socializăm între noi. În timpul nostru liber de după prânz, eu, alături de colega mea și doamna noastră profesoară am mers să facem o vizită la Biblioteca Orășenească „A. E. Baconsky”, unde bibliotecarele ne-au primit cu brațele deschise. Am admirat colecția bogată din opera lui A. E. Baconsky și am făcut un mic cenaclu cu versurile și proza lui. La biblioteca am găsit și revista noastră „Mișcarea literară”, numărul dedicat lui A. E. Baconsky, așezată la loc de cinste.  Spre seară, în cea de-a doua ediție de cenaclu, au citit licenii, aducându-și revolta interioară în fiecare cuvânt și impunându-ne să le simțim suferința prin intonația lor. Am avut cina și ne-am lăsat în continuare inspirați de tot ce ne-au adus faldurile nopții.

Ateliere

Joi a fost o zi plină de ateliere care ne-au dezvoltat ca literați începători.

Primul dintre ele a fost ținut de tânărul scriitor Cosmin Andrei Tudor, membru al Filialei de Poezie a Uniunii Scriitorilor din România ca urmare a premiului de debut pe care l-a primit din partea Uniunii.

Acesta ne-a răspuns la toate întrebările legate de viața literară a unui tânăr poet și ne-a dezvăluit cum să nu ne ratăm în cariera de scriitor.

Apoi am avut două ateliere cu domnul Petre Crăciun: primul, în cadrul căruia ne-a prezentat care sunt oportunitățile de publicare pe care le avem, punând accent pe revistele literare ce au legătură cu Uniunea Scriitorilor din România, iar al doilea atelier a fost foarte important pentru noi, deoarece scriitorul Petre Crăciun ne-a dezvăluit secretele scrierii unei povești de succes.

Obiective culturale

Am început ziua de vineri cu un atelier dinamic despre poezia contemporană ținut de poeta și realizatoarea de emisiuni TV Evelyn Croitoru, membră a Filialei Poezie a Uniunii Scriitorilor din România și a juriului „Tinere Condeie” din 2024. Dialogul tonic despre poezia contemporană ne-a dat energie pentru următoarea excursie pe care am avut-o în Râmnicu Vâlcea, am vizitat Muzeul Satului Vâlcean, din Bujoreni, unde am putut să admirăm un trecut tradițional spectaculos, Muzeul de Istorie, de unde am rămas cu multe informații ce ne pot fi la un moment dat sursă de inspirație, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul”, Vâlcea, înscrisă în cartea recordurilor pentru cea mai mare cupolă cu vitralii, creată de Gheorghe Dican, unde patru adolescenți au avut ocazia să citească din creația proprie, printre care și poetele bistrițene Raluca Rus și Ana Ciobanu, Casa Memorială „Anton Pann”, ce ne-a fascinat cu simplitatea unui personaj complex al culturii noastre și Parcul Zăvoi. Noi, alături de profesoara noastră, am mers în timpul alocat petrecerii în parc să lăsăm o candelă și un gând bun la mormântul scriitorului Nicolae Manolescu, care a fost președintele USR aproape 20 de ani. Timpul s-a oprit cât noi eram la mormântul lui. A fost timp de aur. După excursia în Râmnicu Vâlcea, ne-am întors la Călimănești, unde am avut timp să ne terminăm lucrările și să le putem preda pentru jurizare.

Trofee

Sâmbătă a fost ziua cea mare, cea în care am aflat câștigătorii celor două trofee mult râvnite: „Dimineața cuvintelor” (gimnaziu) și „Tudor Opriș” (liceu).

Dar, înainte de a afla cine sunt cei care au impresionat cel mai mult juriul, am avut un atelier, ținut de scriitorul Petre Crăciun, în cadrul căruia ni s-a vorbit despre drepturile de autor și cum mai exact să ni le protejăm.

Apoi, rezultatele concursului din componența taberei s-au aflat, unul dintre ele bucurându-ne foarte mult, deoarece colega noastră, Raluca Rus, clasa a X-a, Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița, coordonată de doamna profesoară Aurelia Hîruța,  a câștigat trofeul „Tudor Opriș”! O felicităm încă o dată și pe această cale. Raluca ne-a mărturisit: „Am fost foarte fericită să mă aflu printre laureații taberei «Tinere Condeie», o tabără care a întrecut toate așteptările și care m-a surprins în mod plăcut prin talentele tinerilor, strânse atât din România, cât și din Republica Moldova. Au fost cinci zile pline de sfaturi utile din partea scriitorilor și a profesorilor implicați, pline de povești și experiențe împărtășite din lumea literară, pline de versuri, de paragrafe și de lectură tânără.” – Raluca Rus

La gimnaziu, câștigătorul trofeului a fost Dragoș Drăghici, clasa a VIII-a, Centrul de Excelență Sibiu/ Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Sibiu, coordonat fiind de profesoarele Petrina Dobrotă și Andreea Piloiu. Pe Dragoș l-am întâlnit și la concursul nostru „Scrisori de mai”, ca laureat cu Premiul I. Performanță peste performanță. El ne-a împărtășit: „Pentru mine, Tabăra «Tinere Condeie» a reprezentat, în primul rând, o oportunitate de a cunoaște o mulțime de oameni tare dragi mie, de care mă leagă pasiunea pentru literatură și dorința de a ne da sens existenței prin creațiile noastre literare. În această tabără, am descoperit că literatura este, în fapt, un creier unitar, alcătuit din mici creiere ale tuturor scriitoarelor și scriitorilor, toate radiind emoție brută. Câștigarea trofeului «Dimineața Cuvintelor» a fost neașteptată pentru mine, dar totodată m-a motivat să continui să scriu poezie, văzând că acea bucățică din mine pe care am pus-o în text a reușit să transmită o emoție.”

La finalul zilei, am sărbătorit toate evenimentele derulate pe parcursul taberei la un pahar de suc și un mic cenaclu cu mai mulți tineri iubitori de litere, prieteni sub aceași cauză frumoasă. Impresiile experiențelor  ne încântă încă atmosfera povestirilor!

Cvasi-epilog

În ziua plecării, în 25 august, duminică, am vizitat și mănăstirea Cozia unde timpul a fost plin de har și de o inspirație adusă și de curenții Oltului. Ne-am încheiat o frumoasă călătorie în lumea literaturii cu un balsam de suflet și de poezie.

 

Daria-Maria Timiș-Varga și Ana Ciobanu

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5