Cele șapte minuni ale lumii antice. Cele șapte păcate capitale

          Încă din antichitate, cifrei șapte i s-au găsit o mulțime de semnificații, multe dintre ele neelucidate nici până azi.

   Cele șapte minuni ale lumii antice au fost create într-un interval de peste două milenii și cuprind lucrări monumentale de arhitectură și sculptură care se disting printr-o frumusețe extraordinară sau prin dimensiuni uriașe.  În rândul lor sunt incluse   ...

Piramida lui Keops de la Gizeh din Egipt

Grădinile suspendate ale Semiramidei

Templul Dianei din Efes

Statuia lui Zeus din Olimp

Mausoleul din Halicarnas

Colosul din Rodos

Farul din Alexandria

     Catastrofele naturale, timpul și oamenii au distrus șase dintre minunile lumii antice, singura care a rămas este Piramida lui Keops care sfidează timpul de peste patru milenii. Cea mai scurtă existență a avut-o Colosul din Rodos, o statuie uriașă din bronz a zeului soarelui Helios, înaltă de 40 m. , care după 50 de ani de la construire s-a prăbușit în urma unui cutremur. Tot un cutremur a distrus în sec. XIV și Farul din Alexandria. Mausoleul din Halicarnas a fost distrus de cavalerii cruciați ai ordinului Sf. Ioan, dar numele lui Mausol a rămas sub forma de  „mausoleu”.

   Creștinismul a sintetizat tot șapte păcate capitale ...   și  opusele lor   ...

Mândria  -  smerenia

Iubirea de arginți  -  milostenia

Desfrânarea  -  curăția

Invidia  -  iubirea

Lăcomia  -  înfrânarea

Mânia  -  blândețea

Lenea  -  hărnicia

   Biserica ortodoxă îndeamnă creștinii să se autoevalueze și să încerce să scape de aceste păcate. Perioada Triodului în care s-a intrat dă posibilitatea desfășurării unei lupte între spirit și trup, cu speranța biruinței, cu ajutorul preoților, a spiritului, astfel încât să putem exclama, asemeni marelui teolog Dumitru Stăniloaie (recent canonizat)   ...   „FRAȚILOR   ...   MI-AM  ÎNVINS  TRUPUL !”.

 

 

                  Prof.   Rus  Augustin

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5