Mircea Gelu Buta: Similitudinile istoriei

Nu putem face abstracție de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, iar experiența din ultima vreme este revelatoare. Vedem cum ierarhizări de valori diferite au implicații morale semnificativ diferite. Dacă oamenii ierarhizează diferit libertatea, egalitatea și securitatea înseamnă că ei se dedică unor viziuni morale diferite. Confruntându-ne cu astfel de controverse morale, pentru a acționa împreună, în special cu cei care reprezintă o autoritate justificabilă, trebuie să ne concentrăm pe persoane și pe consimțământul lor, obținând astfel zone de colaborare prin acord. A reține însă, în scop de înșelare informații în asemenea situații înseamnă un abandon în rezolvarea controverselor, iar înșelăciunea nu reprezintă decât un fel de forță.

Europa a generat în secolul trecut cele mai catastrofale războaie din istoria omenirii și mulți au crezut că un nou conflict major pe continent nu mai este posibil căci lumea a învățat din trecut și a construit reguli tocmai pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple. Astăzi, vedem că pe lângă mediocritatea și naivitatea conducătorilor, ideea imperială e mai seducătoare decât toate lecțiile istoriei.

De câteva zile privim neputincioși la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, iar gândul mă duce la similitudinile pe care le oferă istoria. Criza politică din România în preajma celei de-a doua conflagrații mondiale a făcut ca la putere să ajungă extrema dreaptă. Pentru a scăpa de mesianicul Zelea Codreanu, Regele Carol al II-lea a ordonat asasinarea lui. Între timp, Stalin anexează Basarabia și nordul Bucovinei, iar Regatul României a devenit din punct de vedere al alianțelor doar o frunză pe apă. Drept urmare Regele Carol II a abdicat, iar conducerea statului a fost preluată de mareșalul Ion Antonescu, care a găsit ca singur aliat Germania nazistă. Au urmat anii de război care s-au încheiat cu o nouă împărțire a lumii între marile puteri prin Conferința de la Ialta.

Se spune că în timpul asediului Constantinopolului din anul 1453, teologii bizantini se certau cu privire la sexul îngerilor, așa cum la Bruxelles prioritatea discuțiilor o reprezintă, de o bună bucată de timp, studiile de gen. Discursul vice președintelui american J. D. Vance, ținut la München în urmă cu câteva zile, a provocat în rândul liderilor europeni, o confuzie de nedescris căci atitudinea lui a fost interpretată diferit de către aceștia. Afirmația conform căreia conducătorii din Europa se tem de propriile lor popoare m-a dus cu gândul la lecțiile istoriei. Se configurează o nouă ordine mondială în care deocamdată România cu toată slugărnicia ei față de puterile Occidentale este exclusă de la masa înțelegerilor. Extrema dreaptă le suflă în ceafă celor de la putere, iar aceștia caută mijloace să-l îndepărteze de la competiția electorală pe noul lider mesianic Călin Georgescu. Asemenea lui Carol al II – lea care a generat criza României din anul 1940, președintele Klaus Iohanis a dat bir cu fugiții.  

Stau și mă întreb dacă scoaterea istoriei României din curicula școlară și înlocuirea ei cu Istoria Holocaustului și Istoria Comunismului s-a făcut doar din oportunism politic. Consider că Asociaţia Cultul Eroilor „Regina Maria”, Bistriţa-Năsăud, prin atitudine și proiecte rămâne o baricadă ridicată în apărarea istoriei românilor și cinstirii eroilor ei, adică cei care au contribuit la scrierea istoriei și care merită o cât de mică recunoaștere din partea noastră.

Se vorbește că noua pornire a lumii este dialogul, adică „comunicare, dezbatere și cunoaștere reciprocă”, iar punctul de plecare îl reprezintă valorile persoanei umane regăsite în valorile creștine. Iubirea de țară e un atribut al popoarelor civilizate. Toți cetățenii unei țări trebuie să o iubească și, iubind-o, vor iubi și alte țări. Și, atunci, după părerea mea, România va merge bine.

 

Bistrița, 20 feb. 2025                                              Prof. Univ. Dr. Mircea Gelu Buta

 

 

Comentarii

21/02/25 19:13

Nu s-a cerut nici o scoatere a „Istoriei Românilor” și înlocuirea ei cu „Istoria Holocaustului” și „Istoria Comunismului”. Acestea două din urmă au fost adăugate la curiculă urmând ca profesorul de istorie să predea și aceste discipline. Puțină atenție când citim o informație! Se mai încurcă lumea când citește printre rânduri!?

22/02/25 11:37
Andy

A spune că Johannis „a dat bir cu fugiții” este incorect și o nedreptate. Cu câtă vehemență i-au cerut „stradalii” și extrema dreaptă nemaisuportându-i prezența!! Când dl. Ciolacu s-a dus să-i spună că inclusiv 50 de psd-iști pot trece de partea moțiunii, ca să nu mai vorbim de recomandare lui Kelemen Hunor, elegantă totuși, a ales cea mai bună și onorabilă cale. Pemtru mine va rămâne un Președinte de înaltă distincție, un vajnic apărător al democrației și interesului național.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5