Mitropolitul Andrei, în mijlocul credincioșilor de la Biserica „Sfânta Ana” din Bistrița
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți (a lăsatului sec de carne), 23 februarie 2025, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfânta Ana” din Bistrița.
Cu acest prilej, în biserica parohială, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița – preotul Alexandru Vidican, protopopul Dejului – preotul Ioan Buftea, preoții parohi Grigore Conea și Tudor-Ioan Bechiș, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Dorul după Rai”, pornind de la apoftegma Sfântului Cuvios Cleopa de la Sihăstria: „Mânca-v-ar Raiul”. Totodată, ierarhul a îndemnat credincioșii să pună în lucrare faptele milei creștine, care au consecințe veșnice, explicându-le că acestea vor fi răsplătite de Domnul Hristos la Dreapta Judecată.
La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Dan-Florin Popescu, pe seama Parohiei Ciubanca, Protopopiatul Dej.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei.
La finalul slujbei, preotul paroh Grigore Conea a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. În semn de prețuire și recunoștință, din partea comunității parohiale, ierarhul a primit o icoană cu Cina cea de Taină.
Toți copiii și tinerii prezenți au primit cărți duhovnicești din partea ierarhului.
La slujbă au participat numeroși credincioși bistrițeni, precum și oficialități locale, județene și centrale, în frunte cu președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Emil Radu Moldovan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului – Bogdan Ivan Gruia, vicepreședintele Camerei Deputaților - Daniel Suciu, primarul municipiului Bistrița – Gabriel Lazany și prefectul județului Bistrița-Năsăud – Teofil Cioarbă.
Scurt istoric
Biserica Ortodoxă cu hramurile „Sfânta Ana” și „Sfântul Grigorie Teologul” din zona Big a municipiului Bistrița a fost construită între anii 1990-1996, în stil bizantin, având formă de cruce și trei turle. Pictura interioară, realizată în tehnica frescă, a fost executată între anii 1996-2006 de familia de pictori Ioan și Daniela Moldoveanu. Lăcașul de cult a fost sfințit la data de 10 decembrie 2006 de Mitropolitul Bartolomeu Anania.
În cadrul bisericii își desfășoară activitatea două parohii: Parohia „Sfânta Ana”, avându-l ca paroh pe preotul Grigore Conea, ctitorul bisericii, și Parohia „Sfântul Grigorie Teologul”, avându-l ca paroh pe preotul Tudor-Ioan Bechiș.
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului
Citiţi şi:
- Întru mulţi şi binecuvântați ani părintelui paroh Tudor Bechiș de la Biserica „Sfânta Ana” Bistrița!
- La Biserica „Sf. Ana” – o frumoasă comuniune întru slujire, o atmosferă de înaltă trăire duhovnicească
- Părintele Mitropolit Andrei, în mijlocul credincioșilor de la Biserica „Sfânta Ana” Bistrița, la Paraclisul Maicii Domnului
- Mitropolitul Andrei, în mijlocul comunităţii din Gledin, la hramul Sf. Ierarh Pahomie
- Vrednic este! Dumitru Burduhos, hirotonit preot pentru Viile Tecii. P.S. Benedict, la sfinţirea casei parohiale la Galații Bistriței. Pr. Marian Alin Bulbuc, iconom stavrofor, cu cruce pectorală, primarul Vasile Vermeșan, Ordinul Nicolae Ivan
Adaugă comentariu nou