Literatura bistrițeană în paginile Parisului
Într-un gest de apreciere internațională remarcabilă, cunoscuta revistă literară Rencontres Européennes – Europoésie, apărută la Paris sub coordonarea poetului Joel Conte, dedică în recentul său număr un spațiu generos literaturii bistrițene. Publicația, recunoscută în mediul cultural francez și european pentru promovarea valorilor literare autentice, menționează cu elogii aparițiile recente ale unor scriitori din Bistrița, consolidând astfel vizibilitatea internațională a acestora.
Între autorii evidențiați se numără Dorel Cosma, cu volumul „Cafeneaua BC”, o lucrare în care poezia devine dialog și reflecție; Victoria Fătu Nalaț, cu „Tainele curcubeului”, o carte ce îmbină lirismul cu subtilități spirituale; și Rodica Fercana, cu „Cern amintirile”, o evocare sensibilă a memoriei și a trăirilor personale.
Revista include, totodată, și nume sonore ale scenei literare internaționale, autori din Europa și America ce au publicat volume notabile în anul 2024. Printre aceștia este amintit și distinsul teolog și profesor universitar Theodor Damian, cu volumul „Adam n’est pas mort”, o lucrare de profunzime filozofică și teologică, prezentată cu interes în spațiul francofon.
Un moment deosebit îl constituie apariția poeziei „De plus en plus gris” („Din ce în ce mai gri”) de Dorel Cosma, tradusă în limba franceză și însoțită de o apreciere personală semnată de însuși poetul Joel Conte, ceea ce subliniază încă o dată impactul operei sale asupra cititorilor europeni.
Secțiunea finală a revistei oferă și un album foto cu imagini de la diverse manifestări culturale internaționale. Printre acestea se regăsește și simpozionul de la Satu Mare, intitulat „Mai aproape prin literatură și folclor”, organizat de poetul și directorul Robert László, în cadrul Centrului Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale. Evenimentul a reunit scriitori și poeți din Franța, Turcia, Germania, America, Israel și România, într-un demers intercultural unde poezia și folclorul și-au dat mâna într-un dialog artistic de excepție.
Această recunoaștere în paginile unei reviste de prestigiu parizian confirmă încă o dată valoarea literaturii române contemporane și, în mod special, forța creativă a scriitorilor bistrițeni, care reușesc să depășească granițele și să cucerească inimile cititorilor europeni.
Citiţi şi:
- Dorel Cosma a fost numit membru în comitetul de onoare al Asociaţiei "Rencontres Europeennes Europoesie” Paris
- Poeţi bistriţeni publicaţi la Paris
- Mesaj de felicitare din Paris pentru Palatul Culturii Bistriţa
- Paris- cultură, artă şi literatură... cu Victoria Fătu-Nalaţiu
- Jurnal de la Paris: Poezia bistriteana la inaltimea Turnului Eiffel
Adaugă comentariu nou