CIURDARUL CU SIMBRIA PLATITA-N WATI -II-

Cu o intarziere de vreo trei decenii fata de celelalte tari europene, pasunatul cu pastorul electric incepe sa-i intereseze tot mai mult pe crescatorii romani de animale

NOTIUNI TEHNICE DE BAZA

Pastorul electric functioneaza pe principiul producerii unor socuri de tensiune inalta , dar de intensitate joasa si de foarte scurta durata asupra animalului care atinge conductorul gardului , prin inchiderea pt. o fractiune de secunda a unui circuit electric intre conductor si pamant prin corpul animalului.

Partile componente ale unui gard electric sunt: sursa de alimentare cu energie electrica –(de la retea, cu baterii, cu panouri solare fotovoltaice ,etc), generatorul de impulsuri electrice: conductorii de imprejmuire cu stalpii de sustinere, izolatorii, paratrasnetele si portile de acces .

Un element particular in zootehnia romaneasca ,de care trebuie tinut neaparat cont dar care nu e descris nicicaieri in manualele de montare si utilizare a gardurilor electrice il reprezinta desele cazuri de furt de pe pasune in special ale pulsatoarelor pe baza de baterii sau panouri solare fotovoltaice. Impotriva furtului trebuie sa gaseasca solutii proprii utilizatorii romani. , fara sa se bazeze ca-i va mai descoperi vreodata dl. sef de post pe cei care eventual i-ar rapi –(fura)- pastorul electric.Deja am vazut in jud. Mures o alarma sonora adaptata la un asemenea pulsator care se declanseaza in caz ca vreun intrus ar vrea sa-l fure , inovatia apartinand unui elev in clasa a zecea le la un liceu cu profil electrotehnic. Romanasii nostrii sunt inventivi.

Generatoarele de impulsuri sunt constructii electronice compacte care au rolul de a transforma curentul preluat de la sursa de alimentare in curent cu impulsuri de tensiune ridicata si intensitate scazuta si de foarte scurta durata.

Parametrii pe care trebuie sa-i indeplineasca un generator de impulsuri pe toata lungimea gardului electric sunt: tensiunea minima a impulsului de 2000 de Volti, tensiunea impulsului pt. oile cu lana lunga si uscata putand ajunge pana la 4000 de volti. Pentru ursi, lupi sau porci mistreti, am vazut in Slovacia, Elvetia si Polonia pulsatoare cu posibilitate de reglare a tensiunii pama la 8000 de Volti.

Energia impulsului trebuie sa fie cuprinsa intre 1 si 5 Jouli ,perioada dintre doua impulsuri intre 1 si 1,5 secunde : durata impulsului sa fie de cel mult 25 de milisecunde pentru a nu afecta inima ori sistemul nervos al animalului atins

La cele mai vechi tipuri de gard electric pe care am invatat sa le construiesc personal in calitate de sluga cu facultate in agricultura Austriei inca prin anii 1990-1991,primul conductor folosit a fost sarma zincata cu diametrul intre 1,5 si 2,5 mm, care se cumpara in Austria de la cooperativa agricola Reiffeisen, dar care era produsa la Laminorul Beclean in Romania, Tarusii ii confectionam din lemn fie de molid-- ( craci de molid crescuti in poieni)—fie din stejar,iar suporturile pentru fixarea sarmei de tarusi din holtsuruburi in care introdusesem dopuri de plastic recuperate de la sticlele de vin ori sampanie si pe care le gaurisem cu cuie inrosite-n foc.

La parametrii de performanta tehnica acceptabila –(cca 85% din performantele gardurilor de firma)—aveau marele avantaj de-a fi cam cu 70-80% mai ieftine , tarusii pt.gard si suportii izolati de sustinere ai sarmei putand fi confectionati de catre fermier insusi ,iar sarma zincata putand fi cumparata de la orice magazin rural. Fermierul la care construisem impreuna cu un electrician din Maramures acel gard s-a laudat la Gasthaus –(bufetul satului)--cu ce i-au construit lui romanii .A doua zi aveam insa sa sesizam amandoi –( prietenul Tentis Danila din Saliste si cu mine)—invidia declansata instantaneu la fermierii austrieci, care ne stiind cat de bine le intelegem limba ziceau cu invidie ceva de genul ; “Ia uite la nepotii lui Dracula cum fac gard electric din craci de molid,holzsuruburi si dopuri recuperate”.Dupa doua saptamani insa, vreo trei fermieri vecini ne furasera “ patentul”si facusera si ei la fel.

Acelora dintre romanasii nostrii care ar dori sa-si confectioneze pt. inceput asemenea garduri electrice ieftine le stau oricand la dispozitie cu consultanta absolut gratuita..Sa ma contacteze personal.

Ramane insa necesara cumpararea unui transformator si-a unui generator de pulsatii de la o firma specializata. Apoi dezavantajul principal al tarusilor de lemn e acela ca daca sunt scosi des din pamant pentru a fi mutati imprejmuind o alta parcela de pasunat , acestia se rup relativ repede . Pot fi insa folositi pana la 10-12 ani daca raman ficsi in pasune si se demonteaza doar sarma de pe ei la schimbarea parcelei de pasunatSe pot trata prin ardere ori cu piatra vanata pe partea ce se infige in pamant.De asemenea sarma zincata se ruleaza-deruleaza relativ greu in bobine si dupa cateva asenenea operatii succesive se rupe.

Aceste neajunsuri au fost insa inlaturate de firmele specializate care au brevetat in timp conductori rotunzi din material plastic acoperiti la exterior cu impletitura de lite de cupru, cu diametrul intre 2,5 si 12,5 mm, uneori impletiti sub forma de plasa,sau conductori sub forma de panglica cu latimi cuprinse intre 6 si 40 mm.Uneori se folosesc si conductori sub forma de arc spiralat cu maner izolator din plastic mai ales la portile de acces ale animalelor dintr-o parcela intr-alta.

Lungimea conductorului care poate fi alimentat de la un generator de impulsuri poate atinge chiar si 20-30 de kilometrii,functie de rezistenta specifica a conductorului si de puterea generatorului de impulsuri folosit.

Faptul daca daca circula la un moment dat curent electric prin conductorii gardului se poate controla cu ajutorul unui fir de iarba verde ori chiar a unei nuieluse inca nelemnificate de alun. Pentru a nu ne expune la socul electric. Daca intre corpul celui care verifica si sarma aflata sub tensiune se interpune un fir de iarba verde ,cu seva in ea,la atingerea sarmei verificatorul simte un foarte usor soc electric ,ca o furnicatura nu prea suparatoare, de cca 40-50 de ori mai slab decat socul simtit daca se atinge direct sarma cu mana.

In episodul urmator voi descrie pentru fermierii cititori ai Rasunetului ,regulile instalarii si utilizari eficiente a pastorului electric.. Cu cea mai distinsa consideratie pentru toti cititorii ziarului.

Ing. Zootehnist si Licentiat in Drept

Andron Traian Ioan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5