CIURDARUL CU SIMBRIA PLATITA-N WATI
Cu o intarziere de vreo trei decenii fata de celelalte tari europene, pasunatul cu pastorul electric incepe sa-i intereseze tot mai mult pe crescatorii romani de animale
PREMIZELE ISTORICO - ECONOMICE
Inainte de aparitia combinelor de recoltat cereale , cand Romania mai era inca granarul Europei , pe vremea lui Slavici, personaje ca Busuioc, bogatoiul de pe Sesul Banatului , avea nevoie ca de aer de bratul padurenilor flamanzi pentru a-si secera holdele. Pentru a-si atinge scopul economic,scop pe care peste decenii “tovarasii stahanovisti “aveau sa-l catalogheze ca fiind unul chiaburesc, Busuioc nu se dadea-n laturi de la mituirea dobasului satului care avea misiunea de-a atentiona masele despre izbucnirea epidemiei de holera. Celor ce nu ma cred , le recomand sa citeasca nuvela
PADUREANCA a banateanului Ion Slavici.
Pentru ca roata istoriei se repeta de aceasta data la o alta scara geografica, am ajuns astazi, dupa vreo 7-8 decenii ,ca, in ciuda generalizarii mecanizarii agriculurii ,Europa agricola imbatranita d.p.d.v. demografic sa nu se poata lipsi de bratul romanilor vigurosi dar flamanzi.
Aceasta cruda realitate pe langa faptul ca reprezinta un foarte bine venit colac de salvare pentru proletariatil agricol si non agricol roman impune de voie,de nevoie si introducerea mecanizarii in zootehnie ,inclusiv in cazul pazei animalelor de pe pasuni.
Lipsa si costul ridicat al manii de lucru,agravata intre altele si de acordarea de ajutoare sociale multora dintre cei care si-ar putea castiga existenta cotidiana lucrand in agricultura, ii determina pe tot mai multi dintre cei care se mai chinuie sa creasca animale prin satele noastre sa devina tot mai interesati de pasunatul cu pastorul –( gardul)—electric. Creste ceea ce sociologii numesc comanda sociala, pentru aceasta instalatie de interes zootehnic .
De pe postura mea de cea mai mica gaina dintre specialistii cu studii superioare ai agriculturii judetului ,postura la care pare-se ca sunt pedepsit chiar de cei alaturi de care am militat si militez politic dar carora pare-se ca nu le prea place rigiditatea coloanei mele vertebrale, incerc prin amabilitatea redactiei Rasunetul sa contribui la cu experienta si cunostintele mele profesionale la satisfacerea acestei comenzi sociale venita dinspre cititorii Rasunetului mai ales a celor din mediul rural.
Generalizat in celelalte tari din U.E. ,inca de prin anii 50-60 ,pasunatul cu gard electric a fost doar sporadic folosit in agricultura romaneasca de dinainte de anii 90 in unele foste I.A.S.-uri si asta-n ciuda faptului ca, daca-i aplicat corect ,e un mijloc foarte ieftin si eficient de organizare al pasunatului pe parcele, pentru delimitarea padocurilor de odihna si tarlire a animalelor, si, intr-o oarecare masura chiar pt. protejarea impotriva animalelor rapitoare pe pasunile din zonele de deal si munte.
Fiind printre primii romani care mi-am sacrificat o parte din anii tineretii trudind si invatand prin munca in zootehnia europeana, am putut vedea pe viu in Muntii Tatra in masivul muntos numit Lipovsky Mikulas in amonte de orasul Nitra in vara anului 1992 ,chiar si stupine asezate in pastoral la culesul de zmeura,zburatoare sau mana de molid , care erau protejate de ursi si mistreti cu garduri electrice.
In episodul urmator voi descrie pe scurt ce este, din ce e compus si pe ce principii functioneaza pastorul –( sau gardul )-electric.
Cu cea mai distinsa consideratie pentru toti cititorii ziarului.
Ing. Zootehnist si Licentiat in Drept
Andron Traian Ioan
Adaugă comentariu nou