OAMENII DE DINCOLO DE CIFRE

Clasicii ne spun că cifrele înseamnă lucruri. Goethe, romanticul, ne spune că cifrele nu conduc lumea, dar arată cât de rău este condusă.

Hotărârea Guvernului nr. 977 din 20 septembrie 2010 privind repartizarea pe proiecte a sumelor defalcate din TVA, a stârnit multe comentarii în mediul politic. Prin natura sa, această hotărâre împarte resurse financiare. Era firesc să stârnească pasiuni şi comentarii, pentru că, la noi, puterea politică este mai preocupată de distribuţie decât de producţie. Cifrele despart şi unesc, deopotrivă, pe cei care primesc, de cei care distribuie. Pentru rigoare, precizie şi obiectivitate, este necesar să părăsim lumea noţiunilor şi să pătrundem în lumea cifrelor. Prin această hotărâre s-au alocat primăriilor din ţară 53.339.000 lei, pentru construirea de baze sportive. Această sumă

s-a repartizat astfel:

- primăriilor PSD, care reprezintă 38,7 % (1.138 din cele 2.937 în total) - li s-a repartizat 12,8 % din suma totală;

- primăriilor PDL, care reprezintă 30,9 % (909 din cele 2.937) - li s-a repartizat 49,6 %din suma totală;

- primăriilor PNL, care reprezintă 24 % (706 din cele 2.937) - li s-a repartizat

16 % din suma totală;

- primăriilor UDMR, care reprezintă 6,2% (184 din cele 2.937) - li s-a repartizat 17,17 % din suma totală.

Ar fi interesant de tradus în limba maghiară versul : “O paşă, cât de darnic eşti !”.

N-ar fi rău dacă l-ar citi, măcar acum, pe poetul maghiar Sandor Petofi (din tată sârb şi mamă slovacă, doar aşa se rezolvă problema naţionalităţilor, ce credeţi !), poet al revoltei sociale şi naţionale. Una din poeziile marelui poet maghiar, care trebuie să-i pună pe gânduri pe liderii UDMR, are un titlu mai mult decât sugestiv şi sună aşa :

“De eşti bărbat, atunci rămâi bărbat !”

La fel de interesante ar fi, pentru domnul profesor de istorie Crin Antonescu, versurile lui Alecsandri din poezia «Dan, căpitan de plai» :

“ Nu-mi trebuie–a ta milă, nu vreau a tale daruri.

Tu îmi întinzi o cupă mult plină de amaruri,

Departe ea de mine ! Mai drept e ca să mor !

……………………………………………….

Că dup-o viaţă lungă, ferită de ruşine,

Mormântul meu să fie curat şi alb ca mine“.

Din sumele prezentate mai sus, rezultă că pe Antonescu nu-l deranjează PDL, ci numai Băsescu, cum, de altfel, rezultă că nici Ponta nu-l deranjează, ci doar mirosul PSD. Într-un eventual tur doi la prezidenţiale, voturile PDL şi PSD n-ar mai avea miros.

Calculul politic de a ajunge la putere, îl înţeleg, dar vreau să ştiu ce se va întâmpla cu România pe termen lung, adică viziunea strategică. În cadrul acestei viziuni, partidele

n-au decât să se întreacă în a materializa obiectivele şi să rezolve problemele mari şi importante, de interes naţional, judeţean şi local.

Cifrele vorbesc despre cum se votează la moţiuni, în Curtea Constituţională, sau în Parlament. De asemenea, vorbesc despre viitoarele alianţe. De pe acum se întrevede cum se va vota în turul doi la alegerea Preşedintelui României. Mă impresionează cât de scumpi sunt ungurii la vot. Cu doar 184 de primării, prin HG nr. 977/2010, UDMR obţine o cotă de 17,17 % din sumă, adică mai mult cu 5 procente decât PSD, cu 1.138 de primării. Ce bine le-ar sta lor dacă în legea electorală s-ar impune un prag electoral de 8 %. Nu sunt absurd şi să nu accept că puterea îşi avantajează, întotdeauna, comunităţile, dar cu simţul măsurii.

Lipsa de viziune a puterii este mai rea decât lipsa resurselor financiare. Iată, spre exemplu : la noi în judeţ au fost nominalizate 12 comune pentru a primi bani pentru bazele sportive (4 primării PDL, 4 comune PSD, 1 comună PNG şi 3 PNL). La prima vedere situatia pare echilibrată, dar la o analiză mai profundă, rezultă că primarii PDL au cumulat 45,7 % din suma totală, iar celelalţi 8, au avut de împărţit restul de 54,3 %.

Din cele 62 de unităţi administrative, câte are judeţul nostru, au primit bani doar 12, reprezentand 19,3 % .

Pentru mine, a aduce bani în judeţ este o bucurie, indiferent de partidul care face acest lucru. Dacă este în folosul judeţului, personal am o apreciere de notă pozitivă. Eu am crezut că liderii judeţeni ai PDL sunt mai vizibili şi mai influenţi în plan naţional şi că vor acoperi cu resurse, ponderea de aproape 70 % a voturilor pe care le-au primit. Iată, însă, că ungurii, pur şi simplu, au spălat cu ei pe jos. Indiferent la ce partid este conjudeţeanul meu, atunci când îl văd că este umilit, eu mă revolt. Nu am nimic cu ungurii, dar trebuie spus, bărbăteşte, că prea mult uz, înseamnă abuz. Un pic de mândrie, nu le-ar strica conjudeţenilor noştrii de la PDL. Făcând comparaţia cu alte judeţe, evidenţiez că Harghita a primit 2.650 mii lei, judeţul Cluj a primit 2.470 mii lei, judeţul Mureş – 2.734 mii lei, faţă de 1.050 mii lei primiţi de judeţul nostru. Rezultă, din nou, cât de scumpi sunt ungurii pe timpul alianţelor şi mai ales, a moţiunilor.

Judeţe ca al nostru, au primit dublu şi încă ceva, de unde rezultă că nu e suficient să ai miniştri la Bucureşti. Mai trebuie să aibă forţa şi autoritatea reprezentării. Să faci săli de sport la Bistriţa Bârgăului, Romuli, Josenii Bârgăului (Strâmba), Tiha Bârgăului (Tureac), Budacu de Jos, este o lipsă de viziune. Dacă făceam cu toţi banii o pârtie de schi şi opream din turiştii care vin de la Cluj şi Târgu Mureş spre Vatra Dornei şi Borşa, făceam un lucru bun. Suntem un judeţ de munte, cu multă zăpadă, care nu ne costă şi dacă tot stă mult la noi, să folosim această oportunitate şi să scoatem bani din ea. Ţăranii noştrii arată ca cei din tablourile lui Octav Băncilă, ilustrând Răscoala de la 1907 : n-au nevoie de mişcare în sală pentru că ei o fac pe câmp. În oraşe, într-adevăr indicatorii statistici de dezvoltare durabilă cu privire la sănătate, sunt alarmanţi şi este nevoie de investiţii, dar ne opunem cu toate forţele (cazul Dealul Cocoşului) şi murim de dragul de a crea condiţii ca babele din Romuli să se dea «de-a craca popii» în sala de sport, că doar tineretul este la Bistriţa, Cluj sau Baia Mare. Îmi pun întrebarea firească : este cineva în judeţul nostru care să schiţeze o proiecţie pe termen lung şi să-l ducă mintea să o şi aplice, lăsând la periferie politicianismul, amatorismul şi meschinăria ?

Aud politicieni cu pretenţii afirmând – “politic nu este correct”. Eu ştiu că nimic nu poate fi corect dacă nu se întemeiază pe raţiune, pe argumente ştiinţifice, date statistice, pe studii de impact, de prognoză şi bunul simţ. Poate nu ştiu eu că politica o fi având raţiunile ei iraţionale pe care raţiunea umană, normală şi firească, nu le cunoaşte. Poate de aceea, AL GORE, un politician responsabil şi-a pus mintea la contribuţie (şi nu banii) şi a scris cartea “Asaltul asupra raţiunii“. Merită citită şi mai ales, studiată. Parlamentarii noştrii nu scriu cărţi, dar le bat bine şi toţi au tromf, deocamdată.

Dincolo de cifre sunt oameni, destine, speranţe, vise şi a le sluji cu un devotament aproape religios, indiferent din ce partid faci parte, înseamnă, cu adevărat politică. Toţi alegătorii trebuie să gândească în viitor şi să înţeleagă că previziunile poetului francez Paul Valery sunt mai actuale ca niciodată : “necazul vremurilor noastre este că viitorul nu mai este ce a fost“.

Colonel (r) IOAN GAFTONE

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5