Distinsul universitar clujean, Ştefan Borbely, la Clubul Saeculum din Beclean

Zilele trecute, au fost reluate, după o pauză de trei ani, Întâlnirile Clubului Saeculum. Cu acest prilej, la Centrul de documentare al Şcolii Generale „Grigore Silaşi” din Beclean a avut loc o dezbetere pe marginea cărţii „Viaţa unui om singur” de Adrian Marino, volum apărut, în acest an, la Editura Polirom. La dezbatere întâlnire au participat scriitori, oameni de cultură, reprezentanţi ai mass-media din Dej, Bistriţa şi Beclean, alături de care s-a aflat şi prof. Univ. dr. Ştefan Borbely, unul dintre apropiaţii marelui cărturar român.

Născut la 3 oct. 1953, în Făgăraş/Braşov, Ştefan Borbely este profesor universitar la Facultatea de Litere a UBB Cluj-Napoca; doctorat în literatura comparată (1999), cu teza Paradigma eroic-antieroic ca fapt de cultură şi civilizaţie; critic literar şi eseist; echinoxist de formaţie, a debutat editorial în 1995, cu volumul de eseuri Grădina magistrului Thomas; a mai publicat: Xenograme (1997), Visul lupului de stepă (1999), De la Herakles la Eulenspiegel. Eroicul (2001), Opoziţii constructive (2002) Matei Călinescu. Monografie (2003), Cercul de graţie (2003), Proza fantastică a lui Mircea Eliade. Complexul gnostic (2003), Mitologie generală I (2004), Despre Thomas Mann şi alte eseuri (2005), O carte pe săptămână (2007), Pornind de la Nietzsche (2010).

A coordonat volumul colectiv Experienţa externă (1999) şi a realizat câteva traduceri. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi face parte din colectivul de coordonare al revistei Observator cultural.

A colaborat la numeroase volume colective, printre care: Dicţionarul Scriitorilor Români (DSR – I-IV), Dicţionarul Esenţial al Scriitorilor Români (DESR), Dicţionar analitic de opere literare româneşti (I-IV), The Facts on File Companion to the World Novel.

Bursier multiplu al Colegiului Noua Europă din Bucureşti. A beneficiat de stagii de pregătie în Marea Britanie (Oxford, 1999) şi Statele Unite (1992, 1997, 1999, 2000, 2001) şi la Universitatea din New Delhi, India (2009).

Publică frecvent în Apostrof, Observator cultural, Euphorion şi Contemporanul/Ideea Europeană.

Cuvântul de deschidere i-a aparţinut lui Aurel Podaru, preşedintele Clubului Saeculum din Beclean, care a moderat în continuare întreaga dezbatere. Ion Radu Zăgreanu a fost cel care a făcut o amplă prezentare a cărţii. Prin citate sugestive, domnia sa reuşeşte să scoată în evidenţă o autobiografie îndelung aşteptată, volumul captivând prin traseul unei vieţi de excepţie,ca şi prin valoarea culturală a mărturisirii pe care o aduce.

In continuare,profesorul universitar Ştefan Borbely este invitat să-l prezinte pe cel care a fost „un om mereu singur”, care o viaţă întreagă s-a condus după principiul „a gândi liber”, având la bază ideea că ”închisoarea a fost primul exerciţiu de singurătate”, el fiind omul care nu crede că „veşnicia s-a născut la sat”, după care distinsul oaspete oferă asistenţei un film documentar cu locuinţa-muzeu a familiei Marino,aflată în CLUJ-napoca, locuinţă în care predomină cartea şi invitaţia la gândire filozofică.

Pe marginea cărţii şi a autorului acesteia au opinat. Andrei Moldovan, Cornel Cotuţiu, Olimpiu Nuşfelean, Ioan Pintea, Luigi Bambulea, Mircea Cupşa, Adrian Cherhaţ, Luca Deneş, Virgil Raţiu, amintindu-se, printre altele, că prima manifestare dedicată postmortem lui Adrian Marino a avut loc tot la Beclean, la edeiţia a VI-a a Colocviilor, în 2005, la trei luni deupă dispariţia fizică a regretatului ideolog. Dezbaterea de atunci, desfăşurată sub genericul „Adrian Marino şi integrarea europeană a culturii româneşti”,a fost moderată deprof. Univ. Dr.Ovidiu Pecican,membru al Uniunii Scriitorilor din România, pentru care Marino era „un patriarh al europenismului militant”

Nu putem să încheiem rândurile de faţă fără să arătăm că la această întâlnire au mai participat: Vasile Cherehaţ, jurnaliştii Tania Budişan, de la Mesagerul de BN, şi Luca Deneş, directorul postului de radio B-3, poetul Ioan Mărginean, dramaturgul Stefan Mihuţ, prof. Liuţa Zăgreanu, bibliotecara Angela Rusu, amfitrionul întâlnirii, prof.univ. dr.Maria Covaci, preot Alin Cândea, av.Adriana Cupşa, scriitoarea şi ziarista Magdalena Vaida, prof. Iosip Lucian. Mnţionăm, de asemenea, că întâlnirea de la Beclean n-ar fi fost posibilă fără susţinerea financiară a cunoscutului om de afaceri din oraş, ing. Ioan Baba.

Următoarea întâlnire va avea loc în 20 octombrie 2010 ora 17, în aceeaşi locaţie. Tema propusă de Luigi Bambulea, secretarul Clubului Cultural Euphorion Dej, este “Opera poetică a lui Eminescu”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5