Transferul Spitalului Judeţean către CJ s-a făcut ,,din pixul” lui Liviu Rusu
-
View the full image
Preşedintele CJ Liviu Rusu
-
View the full image
Mihai Bumbu, Cristian Florian, Cseke Attila şi Mircea Gelu Buta
Îmi place din ce în ce mai mult judeţul în care trăim, modul în care se iau decizii care ne privesc pe noi toţi, decizii care au de a face cu sănătatea noastră...şi aici mă refer la protocolul de predare-preluare a gestiunii Spitalului Judeţean şi trecerea în administrarea Consiliului Judeţean.
Anunţată cu mare tam-tam în şedinţele de Consiliu Judeţean, în şedinţele de Colegiu Prefectural, în cele din urmă, descentralizarea în sănătate s-a făcut ...în mare grabă, sărind peste etape importante, şi aici...campion absolut este Consiliul Judeţean, mai exact, preşedintele CJ Liviu Rusu care a preluat Spitalul Judeţean printr-o semnătură.... care mai devreme sau mai târziu se va resimţi dureros în desfăşurarea activităţii unităţii sanitare.
Nu am văzut până acum nicio reacţie a prefectului Cristian Florian, prin care să fie scandalizat că nu există o hotărâre de CJ în acest sens, iar protocolul de predare-preluare s-a făcut ,,din pixul” preşedintelui CJ Liviu Rusu, în condiţiile în care, în şedinţa din 16 iunie, prefectul a cerut să existe hotărâri de consiliile locale şi CJ la preluarea unităţilor sanitare.
Preşedintele Consiliului Judeţean prezintă acest transfer ca pe o victorie, ba chiar ca pe o victorie personală, dacă ar fi să luăm în seamă şi celelalte bla, bla-uri din jurul aşa-zisei descentralizării, când le reproşa consilierilor judeţeni PSD şi PNL că nu sunt interesaţi de soarta sănătăţii din judeţul nostru.
De fapt, entuziasmul dezvăluie altceva, nu atât bucuria preluării în administrare a spitalului cu pricina, dacă ne gândim la câte ar fi de rezolvat acolo, cât posibilitatea domniei sale, în calitate de şef al judeţului, de a numi sau reconfirma în funcţie, la rându-i, şeful unităţii preluate.
De aici şi miza politică a acţiunii de transfer a spitalului. Peste toate, preşedintele Consiliului Judeţean Liviu Rusu se „îmbie” la preluat de spitale. În cazul acesta, poate ar trebui să-şi asume şi responsabilitatea finanţării Spitalului Judeţean, să nu mai treacă bugetul spitalului prin şedinţele de for judeţean...dacă tot nu mai ţine cont de consilierii aleşi pe listele unor partide politice...
Daca mai punem la socoteală şi bătălia pentru fotoliul de manager de spital, avem tabloul complet al unui circ care „ucide” sistemul de sănătate, şi aşa aflat în moarte clinică din cauza scandalurilor şi subfinanţării.
Putem spune, aşadar, că scopul urmărit de conducerea Consiliului Judeţean nu este acela de eficientizare a sistemului, aşa cum s-a invocat, ci mai degrabă scăparea, fie şi prin jonglerii legislative, de o povară extrem de apăsătoare. Consilierii judeţeni sunt condamnaţi astfel la postura de ţapi ispăşitori.
Astfel încât, de dragul respectării termenelor stabilite în pripă, descentralizarea se face pe fugă, fără a se ţine cont de etapele prevăzute în actele normative pe care oficialii din Ministerul Sănătăţii (MS) le-au iniţiat.
Aşa că, fără să aibă prevăzut un buget necesar administrării spitalelor, consilierii judeţeni vor trebui să găsească soluţii pentru a scoate cămaşa în acest an.
Conform centralizării efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, valoarea datoriilor acumulate de spitalul Judeţean până la 31 martie este de 1.424.635 lei.
Legea 195/2006, a descentralizării, precizează clar că spitalele trebuie transferate la autorităţile locale după stingerea totală a datoriilor la momentul predării, dar, în faţa incapacităţii financiare cu care se confruntă, Ministerul Sănătăţii a promis apoi achitarea debitelor acumulate până la 31 martie. Şi nu pe loc, ci abia la următoarea rectificare bugetară, care nu se ştie când va avea loc.
De asemenea, legea respectivă prevede că transferul se face obligatoriu împreună cu sursele de finanţare a activităţii din aceste unităţi. Cu alte cuvinte, fără un buget alocat acestei operaţiuni, nu există nici descentralizare. Şi în această privinţă reprezentanţii executivului CJ tac mâlc!
Prin urmare, CJ, care se consideră în clipa de faţă mai mare peste Spitalul Judeţean, are libertatea, să zicem aşa, să întocmească bugetul spitalului, dar numai în baza unui contract prealabil încheiat cu DSP, vezi art.3 , alin 3 din OUG 162/2008, modificată prin OUG 48/2010.
Adaugă comentariu nou