Unde eşti, ţăran român?
Comuna Teaca, situată în partea de sud-est a judeţului Bistriţa-Năsăud, dispune de o bogăţie fără seamăn: peste 10 mii de ha de teren agricol, din care 5145 ha teren arabil, 1761 ha păşuni şi 2534 ha fâneţe. Mai dispune de 15 ha viţă de vie şi 575 ha livezi, toate aflate în paragină. Din cele 5145 ha de teren arabil sunt exploatate cu diferite culturi nici 300 de ha, ceea ce înseamnă că doar aproape 10% este suprafaţa exploatată şi aceasta de 3-4 arendaşi, pe suprafeţe compacte semănate cu grâu şi orz, plante furajere. Se mai cultivă pe mici parcele porumb, ca sursă de subzistenţă pentru om şi animalul de mâncat din dotare.
Aproape întreaga suprafaţă de 2534 ha de fâneţe anul acesta n-a simţit ascuţişul coasei, principala cauză fiind aceea că majoritatea ţăranilor au renunţat să mai ţină o vacă în bătătură, grajdurile fiind transformate în magazii sau bucătării de vară. La nivel de comună mai sunt aproximativ un număr de 300 de vaci cu lapte, majoritatea regăsindu-se în mici ferme zootehnice – 3-4 la număr.
La ce să mai muncească aşa-zişii ţărani pământul? Au un porc şi câteva găini în bătătură, o pensie bătută-n cuie de 350 lei noi, câteva milioane de lei vechi subvenţie de la stat pentru a nu mai lucra pământul, făină şi zahăr din pomana UE şi alte pomeni electorale ciclice. Toate laolaltă le asigură un trai mai mult decât decent. Oierii mai fac ceva zarvă pentru acordarea de subvenţii pentru ovine. În rest, la ţară, linişte şi viaţă patriarhală, pomădată cu un pic de curvăsărie politică ce le atrage atenţia şi ţinându-i mai treji pe domnii-ţărani. Vorba unei glume: badea Vasile îşi întreabă vecinul care stătea liniştit, privind în zare rezemat de gardul ce da să se prăbuşească: no, ce faci bade Ioana, stai şi cujeţi? La care badea Ion îi răspunde molcom: numa’ stau.
E de plâns, nu-i de râs şi de condamnat politica dezastruoasă promovată de guvernele post decembriste care a dus la distrugerea deliberată a agriculturii, ramura de bază a economiei care putea să salveze ţara de la dezastrul economic actual, dar interesele de gaşcă au fost mai puternice. Importurile de miliarde de euro de produse alimentare anual, bagă în buzunarele mafioţilor politici milioane de euro din comisioane, iar produsele agricole autohtone care se mai produc, au devenit hrană pentru animale. Unde eşti, ţăran român?
Citiţi şi:
- APIA Teaca – lumina verde subvenţiilor agricole
- Case, drumuri, terenuri agricole, reţele de apă şi electrice, din 8 comune, afectate de fenomenele hidrometeorologice din ultimele zile
- Circa jumătate dintre locuitori au prestat anul trecut măcar o zi de lucru în agricultură
- La Şieuţ, o perpetuă stare de iubire creştinească
- Toamna de aur
Adaugă comentariu nou