„Lada de zestre”
Constatăm cu sinceră bucurie apariţia numărului 3 al revistei intitulate sugestiv „Lada de zestre”, publicaţie anuală a Muzeului de Etnografie şi Folclor de la Şcoala Generală „Liviu Rebreanu” din Beclean. Punctul de plecare l-a constituit proiectul „Muzeu şcolar de etnografie şi folclor”, a cărui susţinere financiară a fost obţinută de d-na profesor Ligia Dănilă şi colectivul ei de colaboratori, în cadrul unui program de granturi pentru dezvoltare şcolară.
Domnul profesor Ion Radu Zăgreanu este sufletul acestei reviste. El caută şi sapă după comori ale culturii populare tradiţionale, pe care trebuie „să fim capabili a o cunoaşte, a o valorifica, a o păstra şi a o arăta şi altora, ca un chip de duminică al poporului nostru”.
Ion Radu Zăgreanu doreşte „o mai stăruitoare preocupare, în cadrul şcolii, pentru cultura tradiţională, înfiinţarea unui opţional de folclor în fiecare unitate de învăţământ, amenajarea de noi muzee şcolare de etnografie şi folclor, activităţi didactice referitoare la cultura tradiţională, colaborări între şcolile din mediul rural şi cel urban, având ca scop cunoaşterea şi cultivarea tradiţiilor şi a obiceiurilor populare, descoperirea şi îndrumarea unor elevi talentaţi, viitori interpreţi de muzică populară, dansatori, instrumentişti. Ne propunem să prezentăm în paginile acestei reviste tradiţii şi obiceiuri populare pe cale de dispariţie. Să fim conştienţi de comoara pe care o avem”.
Întreg conţinutul revistei are la bază consideraţiile d-lui profesor Sever Ursa din Maieru:
„Muzeul şi revista vor oficia laolaltă religia cruţării amintirilor străbune, a comorilor de suflet, de grai, de port românesc”.
„Lada de zestre” vă cheamă, pe toţi, împreună, s-o citiţi, să gândiţi asupra ei, s-o analizaţi, să-i pătrundeţi înţelesurile adânci. Arta adevărată te transformă, îţi produce fiori de adevărată trăire sufletească. Opusul ei te oboseşte. Cultura noastră populară, transmisă din generaţie în generaţie, devine tot mai veridică, odată cu trecerea anilor. Spicuim din interiorul publicaţiei: „Floarea, ultima opincăreasă” – Menuţ Maximinian, „Zbor în frântură de baladă” – prof. Adina Marcu, „Un renumit ansamblu folcloric” – prof. Margareta Lazăr, „Chipul mamei oglindit în cântecele populare”. Autorul Mircea Daroşi, profesor, ne aduce aminte că „mama este adevărul şi liniştea de care avem nevoie în viaţă”.
„Dor fierbinte, dor de mamă,
De oriunde-aş fi mă cheamă,
Mă doare mult, mă apasă,
Inima în mine-i arsă”.
„Ai făcut în orice ceas
Bucurie din necaz.
Numai singur Dumnezeu
Ştie cât ţi-a fost de greu”.
Elevele Diana Tender şi Alina Todoran, din cls. a VI-a B, sunt semnatarele articolului „Doine şi manele” în care se analizează, în paralel, textul unei doine culese din Lunca Ilvei şi maneaua „Pumnii mei minte nu are”, cântată de Florin Minune. Iată paralela, doina şi maneaua:
„Măicuţă, când m-ai făcut
Mai bine m-ai fi pierdut
La o fântâniţă lină
Într-o pădure străină,
Trupul să-l fi pus în dungă
Ar fi fost masă rotundă…”
„Pumnii mei minte nu are,
Sparge tot ce-i stă în cale,
Sunt şmecherul cel mai tare,
Bodyguard la firmă mare.
Mi se spune Pentium 4,
Dar mi s-a ars integratul
Dacă mi-ai călcat pantoful,
Îţi sparg faţa, îţi rup botul”.
Vă lăsăm pe dvs. să vă alegeţi emoţiile potrivite. Cu cât vă apropiaţi mai mult de revistă cu atât o să vă placă mai mult şi o să-i cunoaşteţi şi pe ceilalţi colaboratori, elevi şi cadre didactice de la şcolile din Beclean şi muzeele de etnografie şi folclor, atât din judeţ, cât şi din alte zone. Punctele de reper ale revistei sunt: coordonator – Ion Radu Zăgreanu, tehnoredactare – Liuţa Zăgreanu, grafica – Silvana Zăgreanu, machetare – Aurel Scridon, foto – colecţia „George Nechiti” Feldru.
Flavia Monica Poenar
Adaugă comentariu nou