Eminescu bistriţenilor

Centrul Cultural Municipal "George Coşbuc" l-a sărbătorit pe Mihai Eminescu într-un cadru festiv. În sala de coregrafie, cu fotografia impunătoare a tânărului Eminescu, care încărca atmosfera, poezia şi-a dat mâna cu muzica de calitate. Spectacolul de gală a fost deschis de prof. dr. Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal, a avut un discurs despre cinstirea valorilor neamului, despre omul nepereche Eminescu, rămas peste timp ca poetul geniu.

Elena M. Cîmpan, preşedinta Societăţii Scriitorilor Bistriţeni "Conexiuni" a pus accentul pe formarea intelectuală a lui Eminescu. “Fără Eminescu s-ar stinge versurile toate, s-ar întuneca iubirea, s-ar cutremura biblioteca, nu s-ar mai fi născut poeţi în depărtare, iar limba română cu greu ar mai arăta ca un fagure de miere. Numele Eminescu, scris mereu cu majusculă, şi-a păstrat însemnătatea peste ani. Cine dintre creatorii de azi nu şi-ar dori, oare, să aibă o posteritate atât de longevivă, ca cea a lui Eminescu?... Să influenţeze, să înrâurească, să ajungă precum sămânţa biblică în locul de unde să răsară nepieritor, dureros de dulce. Toate drumurile din literatura română duc la Eminescu. El e Roma de/din cuvinte care ne-ngână poveştile, doinele, ghicitorile, eresurile. Mai ales, eresurile. Rătăcirile noastre se întâmplă atunci când uităm de Eminescu, de Poetul care a dat dimensiune cosmică şi satului, şi vieţii, şi omului, care-a construit poemul cu ritmuri interioare şi exterioare, cu armonie şi muzicalitate, care a îngemănat viaţa cu moartea, fericirea cu suferinţa, timpul cu nimicul. Citind Eminescu, ne regăsim în simplitate, în adevăr, în natură şi-n iubire, în filosofie şi istorie, în destin”, a afirmat scriitoarea Elena M. Cîmpan, dublată de profesorul iubitor de patrie.

Violonistul Florin Vlad cu vioara sa fermecată a impresionat publicul cu muzică inspirată din versul lui Eminescu. Romanţele pe versurile poetului, au fost fredonate de toţi cei prezenţi. Cornelia Horobeţ cu “Ochii tăi”, Ecaterina Biriş, cu “De câte ori”, apoi duetele "Sara pe deal" şi “Mai am un singur dor”, Petre Petruse, cu “Pe lângii plopii fără soţ”, au creionat un adevărat recital dedicate poeziei de calitate şi valorilor culturale. Momentele de muzică au fost intercalate cu rectitalul actorului Eugen Moţăţeanu, care a înregistrat un CD cu poezii de Eminescu, recitate cu pasiune, cu expresivitate, cu profunzime, cu simţire, cu vocea-i de aur, de neuitat.

Prima carte lansată sub spiritul eminescian a fost "Zestrea strămoşească", apărută la Editura "Karuna", sub semnătura preotul, cărturarului şi filosofului Nicolae Feier. Scriitorul Dorel Cosma, felicitându-l pe autor a etalat frumuseţea spirituală a omului şi filologului care îşi iubeşte ţara, aducând la lumină comorile lingvistice lae istoriei şi preistoriei noastre. O carte care vorbeşte cu mândrie despre ceea ce suntem, bine documentată prin cele 105 studii parcurse,k după cum declară şi scriitoarea Elena M. Câmpan. O lucrare ştiinţifică întinsă calendaristic de la Sfântul Ioan până la Naşterea domnului, în care ne întâlnim cu credinţa românului, dar şi cu literature, cu Eminescu sau Eliade. Părintele Feier a mărturisit că a scris cartea din necaz şi supărare că toţi se uită la noi de sus, ajungând să credem că strângem resturile unei Europe civilizate. În carte s-a arătat că Europa s-a format aici, Dunărea fiind coloana vertebrală. Prof. dr. Vasile Filip a vorbit despre pericolul semantismului, a sensurilor şi etimologiilor, integrându-l pe preotul Feier în familia vizionarilor care fac punţi pentru a înţelege mai bine civilizaţia românească. Protopopul Alexandru Vidican ne-a readus în vizorul minţii pe seminaristul Feier, cel care i-a dedicate o poezie lui Eminescu la Putna lui Ştefan cel Mare, recitată cu aceeaşi sragoste după 40 de ani.

Următorul moment ne-a dus "Spre ţărmuri nevisate", prin intermediul cărţii cu acelaşi nume, apărută la Editura Karuna sub semnătura lui Aurel I. Borgovan, inspirată din turneul scriitorilor de anul trecut, când a fost lansată în Europa antologia societăţii. "Spectacol derizoriu" şi traducerea din engleză "Poezii de iubire" de Emily Dickinson, aparţinând scriitorului Victor Ştir, prima carte de analize, a doua de poezie de dragoste, editate şi ele la "Karuna" , au surprins, într-o seară eminesciană, portretul complex al scriiotrului.

În final orchestra Centrului Cultural Municipal, condusă de frumoasa doamnă Elvira Botoş, a susţinut un concert café, rotunjind acţiunea.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5