Victoria bebeluşilor „în plus”
După ani şi ani de zile de dezbateri aprinse, cu argumente pro şi contra, parlamentarii români şi preşedintele Traian Băsescu au decis că ar fi cazul ca şi pentru nou-născuţii gemeni, tripleţi, să fie acordate indemnizaţii de la bugetul de stat. Nu alocaţii, pe care oricum le primeau şi până acum, ci indemnizaţii încasate de mamele sau taţii aflaţi în concediul parental cu durata de doi sau trei ani în funcţie de starea de sănătate a copilului/copiilor.
Indemnizaţia suplimentară va fi în sumă fixă, a câte 600 de lei pentru fiecare al doilea, al treilea copil născut din sarcină multiplă. Cât priveşte modul de calcul a indemnizaţiei standard, pentru un copil, rămâne neschimbat: fie 85% din media veniturilor realizate de mamă/de tată în ultimele 12 luni anterioare naşterii, dar nu mai mult de 4.000 de lei pe lună, fie 600 de lei în cazurile în care veniturile realizate au fost mici.
Lege - da, norme - ba
Acum aproape o lună de zile, în Monitorul Oficial a fost publicat actul normativ care consfinţeşte dreptul mamelor cu sarcini multiple de a primi câte 600 de lei pentru fiecare al doilea, al treilea etc. copil născut. Este vorba despre Legea 239/2009, promulgată de preşedintele României prin Decretul 937/2009.
Dar cum trăim în România, un act normativ care respectă toate condiţiile pentru a fi pus în aplicare nu este pus în aplicare. Motivul: nu au fost adoptate de Ministerul Muncii normele metodologice de aplicare. Care norme metodologice abia au fost postate sub formă de proiect pe site-ul ministerului cu pricina şi care au intrat, chipurile, în dezbatere publică.
Astfel, ar urma ca indemnizaţiile suplimentare a câte 600 de lei să fie plătite retroactiv, începând cu 1 ianuarie 2009, fără ca mamele beneficiare să mai facă vreun demers procedural
Citiţi şi:
- Mamele cu gemeni, tripleţi sau multipleţi vor primi indemnizaţie pentru fiecare copil
- COMUNICAT DE PRESĂ AGENŢIA JUDEŢEANĂ DE PRESTAŢII SOCIALE
- Alocaţia de stat pentru copii se va acorda indiferent de veniturile părinţilor
- Mamele casnice, adevărata problemă
- Guvernul a modificat normele metodologice pentru reabilitarea termică prin credit a clădirilor de locuit
Adaugă comentariu nou