HEPATITA VIRALĂ A - o problemă mereu actuală
Chiar dacă traversăm o perioadă de relativa acalmie vizavi de frecvență cazurilor nou apărute de hepatită virală de tip A,va reamintim câte ceva despre aceasta. Cum este mult mai ușor să lupți împotriva unui dușman pe care îl cunoști va prezentăm în continuare câteva date despre această boală.
Hepatita virală A este o boală infecțioasă specifică omului, determinată de virusul hepatitic A cu localizare în ficat, provocând o boală generală a organismului și mai ales a ficatului manifestată prin fenomene generale infecțioase digestive și hepatice însoțite sau nu de icter.
Transmiterea bolii se face de la persoana infectată la cei cu care vine în contact direct sau prin obiecte de folosință comună infectate (veselă, pahare, WC-uri). Înotul în bazine insuficient clorinate constituie un risc important.
Epidemiile hidrice constituie de asemenea o posibilitate importantă de contaminare. Se cunoaște un caz când 90 de persoane s-au îmbolnăvit consumând apa dintr-o fântână contaminate.
Incubația durează între 21-35 de zile .
Boală debutează cu disconfort, astenie, somnolență, febră moderată, dureri musculare generalizate, uneori manifestări catarale respiratorii (debut gripal).
Manifestările digestive sunt cele mai importante: lipsa poftei de mâncare, grețuri, vărsături, dureri epigastrice, balonări, constipații. Mai pot apărea dureri articulare, erupții pe piele. Icterul se anunța prin colorația galbenă a sclerelor și tegumentelor (mai ales albul ochilor). În câteva zile icterul se intensifică cuprinzând tegumentele și mucoasa. Urina se închide progresiv la culoare, putând ajunge la aspectul de bere brună. Scaunele devin decolorate.
Durata medie a icterului este de patru săptămâni.
Tratată corect, hepatită virală A se vindecă de obicei fără urme.
Bolnavul se izolează în spital, repaosul la pat este obligatoriu. De asemenea regimul alimentar este foarte important. Se administrează foarte multe lichide, vitamine.
Profilaxia hepatitei A se face în primul rând prin izolarea pe perioada bolii a persoanelor infectate. Se vor respecta cu strictețe toate normele de igiena personală (menținerea unor mâini în permanență curate este un lucru deosebit de benefic) și colectivă (în zonele cu fântâni inundate se va acordă o mare atenție curățării și clorinării acestora ). În lipsă apei îmbuteliate se va folosi numai apa bine fiartă.Persoanele cu risc crescut vor fi vaccinate.
. Puica Gheorghe
DSP- Bistrița-Năsaud
Serviciul Promovare a Sanatii
Adaugă comentariu nou