Ovidiu Creţu: 2013 este anul Bisericii Evanghelice, dar şi al pregătirii noilor proiecte cu finanţare europeană

În 24 august, Biserica Evanghelică va marca 450 ani de la sfinţirea locaşului de cult în forma pe care o vedem şi astăzi. Va fi un eveniment marcat cum se cuvine de administraţia municipală, care a decalat Zile Bistriţei pentru acea dată.
Dar anul 2013 înseamnă şi pregătirea documentaţiilor pentru proiectele europene care vor fi depuse în exerciţiul financiar 2014-2020, astfel ca Primăria Bistriţa să nu fie luată...prin surpindere la deschiderea sesiunilor pe programele europene. S-a întâmplat în 2008, dar noroc că nici primăriile din Baia Mare sau Cluj-Napoca nu erau mai harnice ca noi.
Altfel, primarul Ovidiu Creţu crede că realizările concrete ale acestui an se leagă de finalizarea lucrărilor de reabilitare a Parcului Municipal, dar şi de finalizarea a aproape 100 locuinţe sociale.
“Anul 2013 ar putea să fie numit anul Bisericii Evanghelice, pentru că Biserica Evanghelică împlineşte 450 ani de la sfinţirea în forma în care s evede acum. Pe 24 august, de Sf. Bartolomeu, Dar, totuţi, cred că mai potrivită ar fi denumirea de anul proiectării, pentru că 2013 este anul care premerge unei perioade de finanţare 2014-2020”, a explicat edilul Bistriţei, în cadrul unei conferinţe de presă.

“Administraţia Bistriţei are atuuri importante în 2013”
Practic, la finele lui 2013, Primăria Bistriţa trebuie să aibă finalizate documentaţiile pentru proiectele finanţate din fonduri europene, adică cereri de finanţare bazate pe studii de fezabilitate, iar proiectarea tehnică – deja contractată.
Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, susţine că municipalitatea are atuuri importante în realizarea acestui deziderat. Şi anume, este aprobată Strategia de dezvoltare a municipiului Bistriţa pentru următorii 20 ani, la fel şi Planul de acţiune pentru energia durabilă, iar finanţările vor veni preponderent pentru sectorul energiei regenerabile. În februarie-martie, urmează să fie aprobat Planul Urbanistic General de către Consiliul Local, astfel încât probleme de proprietate să nu mai fie bariere în implementarea proiectelor europene.
Mai mult, Primăria Bistriţa a reuşit să câştige în instanţă 25 din cele 32 de puncte termice, iar comisiile CL Bistriţa vor revizui destinaţiile pe care aceste locaţii le pot primi, corelat cu ceea ce poate fi finanţat din fonduri europene.
Echipa de specialişti a Primăriei Bistriţa, în domeniul fondurilor europene, “foarte bine antrenată şi motivată” este o altă premisăî a unui an 2013 prolific.
Finalmente, primarul Creţu a amintit de relaţiile directe cu o serie de oficiali guvernamentali, dar şi faptul că Guvernul şi primarul Bistriţei au aceeaşi culoare...politică. “Aştept ca măcar încurcăturile de dinainte, care apăreau în aparatele greoaie ale ministesterului, să le putem rezolva”. Adică, dacă nu ne ajută, să nu ne încurce.

Ce se continuă în 2013...
În acest an, vor continua lucrările la o serie de obiective care sunt deja în lucru, de la Parcul Municipal, modernizarea pasajelor pe cele trei axe, modernizarea Centrului Cultural Municipal “George Coşbuc”. În planurile municipalităţii figurează şi realizarea Parcului Industrial, modenizarea Pădurii Schulerwald.
În sectorul locuinţelor, va continua construcţia de locuinţe sociale, iar prin ANL vor fi continuate lucrările la cele 138 unităţi locative (începute încă din 2008). Opt locuinţe de necesitate ar urma să se edifice la Viişoara, nu 80 sau alte cifre vehiculate.

Wonderland-ul are nevoie de finanţare
Proiectul Wonderland depinde de sursa de finanţare pentru a putea fi realizat, a menţionat primarul municipiului. Potrivit lui Ovidiu Creţu, un împrumut bancar ar putea fi o soluţie de finanţare, însă “băncile din România nu sunt dornice să dea un credit numic măcar unei primării ca Bistriţa”. Adică...o primăria care în 2013 nu va mai avea nicio datorie, care reuşeşte să încaseze anual peste 95% din taxe şi impozitele datorate de populaţie şi care are un grad de îndatorare de 7%.
Edilul Bistriţei crede că, finalmente, se va găsi o soluţie...

Centura Bistriţei – în vară sau niciodată!
Primarul Ovidiu Creţu precizat clar că după aprobarea Planului Urbanistic General, documentaţia cu privire la varianta ocolitoare a municipiului Bistriţa va trebui transmisă la ministerul de resort. “Dacă nu se va semna contractul până la vară, putem să o uităm”, a remarcat Creţu. Adică, am pierde o ionvestiţie de peste 150 milioane euro, iar Bistriţa ar fi printre singurele municipii reşedinţă de judeţ cu fără centură ocolitoare.

Comentarii

08/01/13 11:06
Vizitator

Aceleasi idei fixe. Ati vazut bine ca dupa 4 ani de mandat a facut numai licruri imbecile si totusi a fost reales. Statui mutate aiurea din locul lor firesc si copaci maltratati cu salbaticie, care se usuca. Asta este Bistrita. In rest idei tampite, centura ocolitoare prin oras, partie de schi la soare, bani aruncati aiurea pe studii de fezabilitate (nefezabile) in timp ce orasul se sufoca in mizerie si delasare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5