În dezbatere – probleme stringente şi metodologice ale învăţământului românesc
Desfăşurată la sediul I.Ş.J. B-N, şedinţa cu directorii de şcoli a cuprins o paletă largă de probleme stringente, metodologice, de organizare etc., a procesului de învăţământ din ciclul primar, gimnazial şi liceal, venindu-se cu precizări şi completări la activităţile desfăşurate de cadrele didactice, cât şi calendarul privind mobilitatea cadrelor din învăţământ privind transferuri, titularizări etc.
În prezenţa conducerii I.Ş.J. B-N, respectiv a prof. Camelia Tabără – inspector şcolar general, a prof. Mihai Mureşan – inspector şcolar general adjunct, a inspectorilor de specialitate, s-au abordat probleme de strictă actualitate pentru a canaliza învăţământul românesc spre performanţă şi valoare, pentru a fluidiza şi a promova competitivitatea etc.
Astfel, a fost abordată controversata şi „spinoasa” problemă cu privire la „Raportul de Evaluare pentru Clasa Pregătitoare” al căror rezultate nu vor fi publicate.
Pentru clasa pregătitoare din anul şcolar 2013-2014 s-a specificat şi precizat clar faptul că până la 6 ani nu este obligatorie înscrierea în clasa pregătitoare, între 6-7 ani copiii vor merge obligatoriu la clasa pregătitoare, iar cei care au împlinit 7 ani vor merge în clasa întâi şi vor fi ataşaţi la clasele întâi existente.
S-a cerut în mod expres să se stopeze excesul de zel din partea unor cadre didactice la clasa pregătitoare şi se vor face verificări în acest sens în luna martie.
Până la 01.09.2013 se va continua formarea cadrelor didactice care predau la clasa I şi a celor de la clasele pregătitoare.
Au fost prezentate, în mod obiectiv şi logic, problemele privind admiterea în clasa a IX-a, se vor constitui două centre pentru cei care au studiat în altă limbă, Programele de activităţi specifice, de consiliere a elevilor din clasa a VIII-a.
Vor fi inspectate şcolile de către minister privind legalitatea şi existenţa Contractelor Individuale de Muncă, a Actelor adiţionale la contracte de muncă pentru cadrele didactice.
Privind titularizarea în învăţământ – se vor reduce centrele de concurs la 3 sau 4 în judeţ, iar metodologia acordării Gradaţiei de merit va fi afişată până la sfârşitul lunii martie. Nu se vor acorda gradaţii de merit pentru personalul auxiliar din şcoli.
S-a demarat concursul pentru Experţi în management, iar în cadrul săptămânii „Să ştii mai multe, să fii mai bun” se vor efectua activităţi specifice conform cerinţelor, inclusiv acţiuni de protecţia mediului, animalelor, excursii etc.
În cadrul Programului MOBILITATE - 2013 s-au prezentat cerinţele privind completarea catedrelor, perioada nedeterminată de muncă, iar 39 de cadre didactice intră în restrângere de activitate, cele mai multe de la Şcoala Generală nr. 2 şi trebuie ajutate să-şi găsească posturi.
A fost prezentat Ordinul MEN 3271/25.02.2013 care reglementează participarea la concursuri de ocupare a posturilor din învăţământ a celor care sunt înscrişi la definitivat.
Au fost discutate şi alte aspecte privind învăţământul şi organizarea lui.
Citiţi şi:
- În Bistriţa-Năsăud, peste 4.000 de elevi vor începe din toamnă clasa pregătitoare
- La şedinţa cu directorii de şcoli – în vizor – activitatea managerială, asistenţele la clasă şi formarea continuă a cadrelor didactice
- Clasa pregătitoare, punte de trecere de la grădiniţă la şcoală sau traumă psihologică?
- Prima etapă de înscrieri în clasa I şi pregătitoare s-a încheiat
- Otilia Râpan: Trebuie să încercăm să găsim soluţiile cele mai bune
Adaugă comentariu nou