Pentru ca mărul să nu fie doar un ornament pentru Bistriţa

Bani guvernamentali pentru cercetare la Staţiunea Pomicolă

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va susţine financiar Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa, a declarat ministrul Daniel Constantin, în cadrul întâlnirii de la finele săptămânii, derulată la Bistriţa. Anunţul ministrului Constantin se pliază şi pe “avizul nefavorabil” acordat de Guvern pentru iniţiativa parlamentarilor bistriţeni USL care cereau retrocedarea unor suprafeţe de teren din perimetrul Staţiunii.
“În această dmineaţă (n.n. – sâmbătă) am vizitat, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean – Radu Moldovan, Staţiunea Pomicolă Bistriţa şi ca element de noutate, pentru că avem în program ca la finalul anului 2014 să începem un program de reconversie în pomicultură, după modelul pe care l-am implementat cu succes la viticultură, vrem să începem şi pe zona de pomicultură, plecând de la o realitate care este în România. Peste 50% din plantaţii sunt în declin. Din acest motiv, în viitoare perspectivă financiară 2014-2020, o alocare importantă, un subprogram, va fi alocată pomiculturii.
Mi-ar plăcea să fim pregătiţi în 2014 cu materialul săditor din România, nu cu material pe care îl importăm din străinătate, cu soiuri care nu sunt pregătite. Nu suntem pregătiţi per ansamblu să facem faţă unei competiţii.
Din acest motiv, am şi vrut să vizitez Staţiunea Pomicolă, să avem trei centre extreme de importante pe care să le finanţăm din punct de vedere al cercetării, ca să reprezinte un punct de pornire pentru programul de pomicultură. Staţiunea de la Bistriţa poate să deservească toată zona Transilvaniei. Vom face toate eforturile ca în 2013 să alocăm sume importante încât staţiunea de la Bistriţa să devină o pepinieră pentru tot înseamnă plantaţie pomicolă din Ardeal, aşa cum vom încerca la Piteşti, la Mărăcineni pentru sudul României, aşa cum vom încerca la Iaşi pentru zona Moldovei”, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Oficialul guverrnamental a mai spus că România trebuie să fie pregătită pentru competiţia pe care o va avea în domeniu, avantajul fiind că soiurile româneşti sunt mai bune calitativ şi mai rezistente.
“Şi pe sectorul de pomicultură, trebuie să fim pregătiţi ca din 2014, deci mai avem un an de zile la dispoziţie, să pregătim sectorul de cercetare şi de creare de pepiniere pentru pomicultură pentru competiţia pe care o vom avea. Vom avea la dispoziţie bani europeni, nu puţini pentru programul de pomicultură, ceea ce va atrage probabil şi investitori străini în această zonă care vor dori să-şi vândă soiurile lor. Şi atunci există un pericol vizavi de soiurile româneşti, care sunt mult mai bune din punct de vedere calitativ şi mult mai bune din punctul de vedere al rezistenţei la această zonă. (…)Cercetarea din România s-a mişcat în această perioadă şi a produs soiuri care sunt rezistente şi mult mai competitive decât soiurile din afară", a spus Daniel Constantin.

***
Altfel, în şedinţa de săptămâna trecută, Guvernul a dat aviz nefavorabil propunerii legislative iniţiate de senatorii Ioan Deneş şi Dorin-Mircea Dobra, deputaţii Adriana-Doina Pană, Nechita-Stelian Dolha şi Vasile-Daniel Suciu, care viza modificarea două anexe anexe cu terenurile de la Staţiunea de Dezvoltare şi Cercetare pentru Pomicultură Bistriţa.
În expunerea de motive se arată că prin propunerea legislativă se face o îndreptare a erorilor din cele două anexe ale legii, precum şi soluţionarea situaţiei anormale şi imorale faţă de foştii proprietari şi moştenitorii acestora, armonizându-se actul normativ în cauză - Legea nr.45/2009, cu modificările şi completările ulterioare – cu Constituţia României şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care consacră dreptul la proprietate ca drept fundamental al cetăţenilor.
Parlamentarii USL menţionează că prin actul care se solicită a fi modificat s-a adus “o gravă atingere procesului de restituire a proprietăţii şi a legilor proprietăţii până la finalizarea procesului de retrocedare a proprietăţilor preluate abuziv, situaţie în care se regăsesc şi cetăţenii înscrişi în anexele validate”.
Se pare că Guvernul gândeşte altfel…

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5