Celebra pianistă Ilinca Dumitrescu, vacanţă în Bistriţa-Năsăud
Ilinca Dumitrescu pianista româncă, laureată a prestigiosului Ordin al Artelor şi Literelor, se află în vizită particulară în judeţul nostru, în vacanţă.
Ilinca Dumitrescu provine dintr-o prestigioasă familie muzicală de vâlceni, fiind fiica compozitorului Ion Dumitrescu, nepoata compozitorului Gheorghe Dumitrescu şi verişoara primară a pianistului Tudor Dumitrescu, decedat la cutremumurul din 1977.
Cine nu-şi aminteşte că anul trecut pianista a fost sărbătorită la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti (BCU), primind cu această ocazie premiul de excelenţă, o distincţie care marchează excelenţa unei cariere în cultura română contemporană. Deţinătoare a celor mai importante premii în ţara sa natală (premiul Academiei Române - 1995, premiul Institutului Cultural Român - 2003 "pentru promovarea muzicii româneşti în lume"), dar şi a multor distincţii internaţionale (printre care Commendatore dell' Ordine della Stella della Solidarietà Italiana, distincţie conferită de preşedintele Republicii Italiene), Ilinca Dumitrescu este un artist complet, cu o discografie semnificativă, în România şi SUA.
A concertat în oraşe din 5 continente, 40 de ţări, 33 de capitale ale lumii, în importante săli de concerte. A studiat cu profesori celebri: Cella Delavrancea şi Mihail Jora în România, Stanislav Neuhaus şi Iakov Flier la Conservatorul de Stat "P.I.Ceaikovski" din Moscova, a absolvit în 1978 cu distincţia maximă Diplomă de Merit. În 1984, primeşte premiul Criticii Muzicale Române pentru ciclul de recitaluri "Decenii contemporane". În 1998, în urma turneului de concerte, Ministerul Culturii şi Educaţiei din Bolivia îi conferă titlul şi diploma de Oaspete ilustru al culturii boliviene. În anul 2000, primeşte premiul revistei Actualitatea muzicală din Bucureşti pentru activitatea muzicală internaţională (premiul Meridianele Muzicii). În 2004 i s-a acordat Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler. Pe lângă cariera de pianistă concertistă (în 1980 devine solistă concertistă de stat), Ilinca Dumitrescu este şi muzicolog (obţine titlul de Doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cu calificativul maxim Summa cum laude) şi pedagog (a predat cursuri de măiestrie în Cehia, SUA, Brazilia, India, China, Vietnam, Japonia, Malaysia). Între anii 1994 - 2006, Ilinca Dumitrescu a fost director al Muzeului Naţional "George Enescu" din Bucureşti. Repertoriul său include concerte cu orchestră (marile opusuri din creaţia clasică şi romantică), piese de recital solo (printre care programe de autor - Bach, Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schumann, Chopin, Schubert, Albéniz, Messiaen), muzică de cameră, lied, o preocupare aparte fiind promovarea muzicii româneşti clasice şi contemporane, dar şi a creaţiei universale din sec. XX - XXI.
Aceasta este Ilinca Dumitrescu. Un profesionist desăvârşit. Mare ne-a fost bucuria s-o vedem în burgul nostru. „Am venit într-o vacanţă în judeţul dumneavoastră. Era singurul judeţ pe care nu îl vizitasem şi am hotărât, împreună cu soţul, să vedem locurile minunate de aici. Am văzut Pasul Tihuţa, Castelul Dracula, staţiunea Colibiţa, dar şi Valea Sălăuţei, urcând până la graniţa cu Maramureşul. Aveţi un judeţ extraordinar, cu oameni pe măsură. Păcat că nu este promovat aşa cum trebuie. De exemplu, la Coşbuc, la intrarea în sat, eu aş vedea scris pe indicator şi Hordou, pentru că aşa ştim noi localitatea din scrierile marelui nostru poet, iar spre casa memorială indicatoare. Am găsit-o foarte greu, întrebând in loc în loc. Eu aş pune indicatoare încă din Năsăud spre satul lui George Coşbuc. Apoi nu sunt pliante la aceste muzee. La Casa memorială Liviu Rebreanu nu am putut intra, deoarece era închisă” ne spune artista. Tot în aceste zile, se află la Bistriţa, în vacanţă, diplomatul Gabriel Gafiţa, împreună cu soţia, traducătoarea Ileana Raus.
Ne bucurăm de vizita unor asemenea oaspeţi la redacţia Răsunetul, de faptul că ne-au mărturisit că au citit în fiecare zi zearul de la venirea aici şi că sunt uimiţi de mulţimea de evenimente culturale. O aşteptăm pe distinsa doamnă, cel mai probabil, în toamnă, când va concerta pentru prima dată la Bistriţa.
Adaugă comentariu nou