Lacrimile minunilor

Un eveniment expoziţional deosebit, ce aduce în atenţie varietatea extraordinară a replicilor vestitei icoane făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula, s-a derulat pe simezele Muzeului Bistriţa. Expoziţia Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei, dedicată icoanelor transilvănene ale Maicii Domnului care au lăcrimat, cu deosebire icoanei de la Mănăstirea Nicula, şi în care sunt prezentate lucrări de valoare inestimabilă din patrimoniul Protopopiatului Ortodox Bistriţa, Muzeului Bistriţa şi Mănăstirii Nicula este realizată în colaborare cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, instituţie care a iniţiat proiectul, Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Protopopiatul Ortodox Bistriţa, Protopopiatul Romano-catolic Târgu Mureş.
Având o solidă documentare întreprinsă de dr. Ana Dumitran, de la muzeul din Alba Iulia, expoziţia este o contribuţie remarcabilă la cunoaşterea unor aspecte prea puţin relevate până în prezent, subliniind benefice legături interconfesionale, surprinzătoare, între neamurile transilvane, ce se desfăşoară sub privirea blândă a Fecioarei şi a Pruncului Isus. Expoziţia impresionează prin ideea fundamentala aleasă, care cuprinde 48 de icoane pe lemn şi sticlă cu aceeaşi temă, de la cele mai vechi şi până la cele mai noi reprezentări după icoane originale care au lăcrimat, între care s-au evidenţiază cele de la Ilişua şi Spermezeu, un prapur de la Nicula, care datează din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, gravuri, ilustraţie şi cărţi rare, ce datează din prima jumătate a sec. XVIII.
Vernisajul a fost onorat de IPS Andrei, mitropolitul Clujului, Sălajului şi Maramureşului şi a academicianului Marius Porumb, directorul Institutului de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca.
Cuvântul de bun venit a fost adresat de managerul Complexului Muzeal, Alexandru Gavrilaş. În alocuţiunea sa, Alexandru Pugna, vicepreşedinte al CJ, a vorbit despre minunea icoanelor, despre lacrimile vărsate pentru noi de MaicaDomnului. Dr. Corneliu Gaiu şi restauratorul Teofil Petrean au vorbit, la rândul lor, despre frumuseţea icoanelor. Protopopul Bistriţei, Alexandru Vidican, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Mircea Gelu Buta, managerul Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea, preoţii Nicolae Feier şi Sorin Moldovan, primarul comunei Mihăieşti, Valentin Mureşan, au fost prezenţi şi ei la acest eveniment. Merită să treceţi pragul muzeului, pentru a vedea aceste minuni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5