" De peste ocean ", o carte document
Abia acum am reuşit să citesc cartea " De peste ocean " deoarece am împrumutat-o la o colegă. Consider că este o carte document de mare valoare didactică. Citind această carte mi-am dat mai bine seama de deosebirile fundamentale dintre învăţământul românesc şi cel american. Desigur că eu am stat în zona capitalismului ani de zile, dacă însumez toate perioadele , dar nefiind cadru didactic nu m-am interesat în detaliu de acest lucru , aşa cum ai facut-o tu şi cu Lucreţia.Cred că această carte ar trebui difuzată in toate şcolile din ţară ca să vadă şi românii un învătământ adevărat, nepolitizat, care întradevar are scopul de a pregăti elevii şi studenţii pentru viată şi pentru ca să devină cetăţeni bine educaţi şi folositori în toate domeniile(invăţământ, cercetare, business, cultură, artă, sport, sănătate).
Diferenţa dintre cele doua sisteme este ca de la cer la pământ. Nu înteleg de ce factorii de răspundere din România din acest domeniu, dorm în cizme, când sunt atâtea modele demne de urmat, fără eforturi financiare deosebite. De fapt, datorită acestui sistem de formare a cadrelor există diferenţe aşa de mari între nivelul de trai din cele două sisteme. Aproape că îţi vine să spui că cei din sistemul nostru care sunt surzi la asemenea lucruri pot fi consideraţi de trădare naţională.
Acum îl inţelegem mai bine pe prof. I. Viehmann care a încercat în condiţii deosebit de grele din toate punctele de vedere să spargă barierele sistemului nostru de învăţământ, organizând cu un grup de elevi activităţi, care depăşeau programa noastră analitică şcolară.
Cred că cele doua cărţi "De peste ocean" şi " De la opincă la ştiinţă" (autori profesorul şi elevul, adică Iosif Viehmann şi elevul său Gheorghe Petri), ar trebui să facă obiectul unor analize serioase care să ducă la îmbunătăţirea sistemului de învăţământ românesc, pentru că s-a demonstrat că şi în România se pot face mult mai multe lucruri bune în învăţământ cu consecinţe considerabil de folositoare în procesul de educaţie.
Încă nu-mi dau seama cum ar putea fi sensibilizaţi cei din sistem ca lucrurile să înceapă să meargă mai bine. Merită să ne gândim şi să mai discutam acest lucru.
Inginer Gheorghe Petri
Braşov
Adaugă comentariu nou