Primarul oraşului Năsăud, prof. Mircea Romocea: „Nu vom mări taxele şi impozitele locale pe 2014”
Primarul oraşului Năsăud, prof. Mircea Romocea, a convocat legislativul local în şedinţă ordinară lunară joi după-amiază, de la ora 16.00. Pe ordinea de zi erau cinci proiecte iniţiate de edilul oraşului, cărora li s-a mai alăturat un alt proiect – al şaselea – care trebuia supus spre aprobare de urgenţă: 1. Rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al C.L. Năsăud pe anul 2013; 2. Stabilirea impozitelor şi taxelor locale datorate de persoanele fizice şi juridice, pe anul 2014”; 3. Aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Serviciului Public de Salubrizare al oraşului”; 4. Aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Creşei şi Cabinetelor medicale şcolare aflate în subordinea C.L. al oraşului Năsăud; 5. Alegerea preşedintelui de şedinţă pe luna decembrie 2013; 6. Aprobarea încredinţării mandatului special primarului oraşului Năsăud, prof. Mircea Romocea, să voteze şi să semneze pe seama şi în numele oraşului Năsăud adoptarea hotărârii privind aprobarea cotizaţiei pentru anul 2014 în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare în judeţul Bistriţa-Năsăud.
Taxele şi impozitele locale pentru 2014, deocamdată, nu cresc!
La propunerea executivului de a nu se modifica taxele şi impozitele locale în anul 2014, legislativul local a fost de acord ca aceste dări să rămână la nivelul anului 2013, acordându-se aceeaşi bonificaţie de 10% celor care achită anticipat şi în totalitate dările locale până pe 31 martie 2014. Este vorba despre impozitul şi taxa pe clădiri, pe teren, pe mijloace de transport, pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor; pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate; pe spectacole şi alte taxe.
Bugetul local – rectificat
Aleşii locali au aprobat, în unanimitate şi fără nicio intervenţie, şi rectificarea bugetului local pe 2013, prin suplimentarea cu suma de 300.000 lei, atât la venituri, cât şi la cheltuieli. Astfel, totalul bugetului rectificat, la venituri, este de 21.361 mii lei, iar la cheltuieli va fi de 21.775 mii lei. Bugetul instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din venituri proprii a fost rectificat prin diminuarea acestuia cu suma de 62.000 lei. Bugetul general consolidat, total, rectificat al C.L. Năsăud, pe 2013, va fi la venituri de 32.085 mii lei, iar la cheltuieli – 32.674 mii lei.
„Diversele” au fost sarea şi piperul întâlnirii, spiritele încingându-se când s-a adus în discuţie întocmirea motivării scrise cu privire la respingerea proiectului privind aprobarea rezultatului final al concursului de management, a planului de management câştigător şi durata contractului de management la Casa de Cultură „Liviu Rebreanu”. Legislativul local a respins de două ori numirea noului director, în persoana profesorului Andy Toma, cel care a câştigat concursul organizat în septembrie, în faţa directorului interimar.
Conform art. 65 din OUG 35/2002 pentru aprobarea Regulamentului cadru de organizare şi funcţionare a consiliilor locale, la a doua respingere a proiectului de hotărâre, C.L. trebuie să formuleze în scris, petentului, menţionând foarte clar motivele care au dus la respingerea acestuia. Persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim din cauza unei hotărâri a C.L. se poate adresa instanţei de contencios administrativ.
Deoarece Andy Toma a anunţat această intenţie, consilierii locali, aflând că sunt pasibili de amendă (între 50-100.000 lei), s-au contrat cu secretarul oraşului, George Pop, care le-a adus la cunoştinţă că fapta lor poate intra la „Contravenţii”, conform O.U. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură. Consilierii l-au acuzat pe secretarul George Pop că nu este destul de explicit în motivarea legalităţii actelor de decizie legislativă.
Consilierul PNL, Viorel Naşcu, a arătat că, în urma exprimării votului secret, sunt exoneraţi (eliberaţi de răspundere) întrucât nu şi-au însuşit cumulativ cele trei condiţii supuse aprobării C.L.: aprobarea rezultatului final al concursului de management, a planului de management câştigător, respectiv, durata de cinci ani a acestui contract. „Nu consider că trebuie să motivez votul acum, Am votat împotriva proiectului de management, deoarece îl consider deficitar”, a spus viceprimarul Niculai Găitan (PNL), fapt întărit şi de consilierul Marius Marica (PDL).
Pesedistul Ioan Boţan a intervenit prompt: „Domnilor, nu vreau să fiu părtaş la această mascaradă iscată din orgolii prosteşti, din care C.L. ar putea avea de suferit. Nu vreau să plătesc pentru incapacitatea altora”. Consilierul Ionuţ Cremene, de la PP DD, preşedinte de şedinţă, a venit cu întrebarea şocantă: „Oare nu s-ar putea relua votul la proiectul de hotărâre respectiv?”
S-a pus punct dezbaterilor când liderul PNL-iştilor, viceprimarul Nicolae Găitan a hotărât ca grupul lor să părăsească sala, în semn de protest pentru haosul creat de proasta explicaţie a secretarului în ceea ce priveşte votul de respingere a proiectului în cauză. Au părăsit sala Nicolae Găitan, Viorel Naşcu, Răzvan Redac (PNL), lor alăturându-se şi PDL-iştii Marius Marica, Cornel Cifor şi Ioan Pop. În sală au rămas doar Ioan Boţan, Cristina Giurebe, Victoriţa Costea şi George Cicedea (PSD), Ovidiu Maghiar şi Macedon Iepure (PDL), Nicolae Cârcu (PC) şi Ionuţ Cremene (PP DD), şedinţa fiind suspendată din lipsă de cvorum (au lipsit motivat Petre Drăgan (PNL), Dorel Oltean (PSD) şi Dorin Vlasin (PDL).
Citiţi şi:
- Consilierii ACL Năsăud susţin investiţiile de care pot beneficia toţi năsăudenii, nu doar un număr restrâns de persoane
- Aleşii locali năsăudeni – în ultima şedinţă ordinară din acest an!
- Bugetul rectificat, pozitiv, cu suma de 75 mii lei
- Legislativul năsăudean aprobă Serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân
- Consens, pace şi… prietenie
Adaugă comentariu nou