Cuvinte emoţionante din Afganistan, transmise de Ziua Imnului Naţional
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Alături de drapelul de stat, imnul este simbolul suveranităţii poporului, al independenţei tării, al unităţii şi entităţii naţionale. Manifestările organizate cu prilejul Zilei Imnului Naţional, în oraşul Imnului Naţional, la statuia poetului Andrei Mureşanu, făuritorul versurilor Imnului, au adus în Piaţa Centrală atmosfera patriotismului. După ceremonialul religios, primarul Bistriţei, Ovidiu Teodor Creţu, a rostit o alocuţiune cu privire la însemnătatea momentului pentru români şi în mod special pentru bistriţeni: “Adevărat arc peste decenii şi veacuri, dar şi peste hotarele vechii Dacii, ”Deşteaptă-te, române” a devenit simbolul naţional după 1989, versurile sale prinzând viaţă. Muzica are autor necunoscut, versurile îi aparţin lui Andrei Mureşanu, născut în 1916 în oraşul nostru. De aceea, Bistriţa a primit supranumele de Oraş al Imnului Naţional”. În cuvântul său comandantul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, col. Ovidiu Uifăleanu, a subliniat faptul că şi în Afganistan a fost marcată Ziua Imnului Naţional, maiorul Alin Marian transmiţând bistriţenilor un mesaj în numele celor 140 de militari aflaţi în misiune: ”Şi în Afganistan sărbătorim Ziua Imnului Naţional. Fiecare zi de misiune începe cu intonarea Imnului Naţional. Când eşti departe de casă, inimile bat cu putere şi gândurile se îndreaptă către voi. La Bistriţa ne-am pregătit zi de zi pentru reuşita acestei misiuni. Bistriţa înseamnă, dincolo de liniştea din sânul familiei, Oraşul Imnului Naţional”.
Parada militară a fost completată de superbele costume populare ale oaspeţilor sosiţi la Festivalul Internaţional de Folclor „Nunta Zamfirei”, care au apreciat sărbătoarea poporului român. Dintre cei prezenţi îi amintim pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dorin Popescu, senatorul Dorin Dobra, subprefectul Ovidiu Frenţ, directorul Centrului Cultural Municipal Dorel Cosma, şefi de instituţii ş.a.
Citiţi şi:
- Ziua Imnului, sărbătorită la Bistriţa. Album foto
- Ziua Imnului Naţional. Oaspeţi de peste mări şi ţări în oraşul autorului Imnului României
- Ziua Imnului Național, în orașul Imnului Național, sărbătorită altfel! 11 strofe, 11 instrumente, „Românie-n armonie”
- Preşedintele Radu Moldovan: Cinste Imnului Național, României și tuturor românilor!
- Ziua Imnului Naţional, marcată la Bistriţa. Oaspeţi din 13 ţări, alături de bistriţeni
Comentarii
Nu Bistrita ci Brasovul este orasul imnului national . Aici poetul Andrei Muresanu a compus versurile poeziei “Un rasunet” cunoscuta mai mult sub numele “Desteapta-te romane” care a devenit in prezent imnul national. In legatura cu muzica se stie ca melodia este luata dintr-un cantec religios,o priceasna, intitulata „Din sanul maicii mele”. Se considera ca autorul melodiei ar fi George Ucenescu, un cantaret de la biserica Sf. Nicolae din Schei, ar fi fost cel care ar fi intonat-o la cererea poetului care cauta o melodie pentru versurile sale. Este cel putin deplasat sa consideri Bistrita ca fiind orasul imnului national, avand in vedere ca pentru prima data cantecul “Desteapta-te romane” a fost intonat in Scheii Brasovului. De altfel, despre Andrei Muresanu se spune ca a fost poetul care a scris multe versuri, dar o singura poezie “Desteapta-te romane”.
Si unui DECEBAL cel harnic..BUM.. iar celalalt TRAIAN cel drept.BUM...BUM.
Adaugă comentariu nou