Patru bistriţeni în „Nord Literar”
Revista „Nord Literar” apare la Baia Mare, sub egida Uniunii Scriitorilor din România şi este editată de Asociaţia Scriitorilor Baia Mare. Director: Gheorghe Glodeanu, director executiv Săluc Horvat, redactor-şef adjunct Gheorghe Pârja, secretar general de redacţie Augustin Cozmuţa, la care se mai „aliniază” Daniela Sitar-Tăut şi Delia Muntean, redactori.
De la început facem menţiunea că „Nord Literar” este una dintre puţinele noastre reviste de cultură care apar cu o punctualitate… „neverosimilă”. Dovadă şi cel mai recent număr (dublu) ieşit pe piaţă. Ultimul (11-12) din acest an. Un număr ca toate celelalte. Adică, foarte bun!
Cronica literară este susţinută de universitarul şi criticul literar Gheorghe Glodeanu, care pune sub lupă cartea Crinei Borcut, intitulată: „GELOZIA – dimensiune arhetipală a fiinţei. Manifestări în literatura română”, Editura Tipo Moldova, Iaşi, 2014 şi Nadia Roman despre „Corespondenţa de front a lui Ioan Şiugariu. „Vitrina” este inaugurată de conjudeţeanul nostru (poet şi critic literar), Ioan L. Şimon, pe care îl putem considera deja „de-al casei” (adică, de-al revistei despre care discutăm), ţinând cont că de o bună bucată de vreme „îl citim” aproape număr de număr. De data aceasta, el se ocupă de cartea de poeme „Fiecare zi cu tăcerea ei anume” de Echim Vancea, apărută anul acesta la Editura ECHIM din Sighetu Marmaţiei, iar recenzia se intitulează „Un lirism eretic voalat”. La aceeaşi rubrică mai semnează: Ana Olos („Răsfoind «The New Yorker») şi Ioan Negru (un alt bistriţean), care scrie despre „Visul ca ispită” de Victor Tecar, intitulându-şi recenzia „Atâta timp cât ne amintim”.
Trecând la proză, dăm şi peste cel de-al treilea (în ordinea paginilor!) bistriţean: Cornel Cotuţiu, care îşi donează, fără nici o explicaţie, „Ceasul”. O proză scurtă, densă, incitantă, învăluită de mister. O poveste ciudată, cu un ceas (de mână) şi un altul de perete, o poveste care continuă chiar şi după (sau mai ales după) replica finală: „Hai!”
Unde?, se întreabă cititorul ajuns aici. Depinde, aş răspunde eu. De la caz la caz!
Proză mai semnează Marian Horvat, Mircea Petean şi Mirel Giurgiu, iar poezie: Elena Liliana Popescu, Beatrice Silvia Sorescu, Ion Petrovai şi George Anca. La rubrica „Aniversări”, Augustin Cozmuţa (la împlinirea vârstei de 70 de ani), care se destăinuie, într-un amplu interviu, lui Saluc Horvat. De reţinut şi textul semnat de Constantin Cubleşan („Simplu slujitor al lui Dumnezeu”) despre volumul „Arhiepiscopul Justinian Chira în dialog cu Călin Emilian Cira” ( cel de-al patrulea bistriţean!), apoi, Teodor Ardelean: „Vendeta oşenească”, referindu-se la volumul „Ţara Oaşului” de Nicoară Mihali şi, nu în ultimul rând, ultima pagină a revistei conţine un grupaj de versuri sub semnătura poetului italian Gerardo Vacana. Prezentare şi traducere de Mircea Opriţă.
Adaugă comentariu nou