Doru Crişan: 2014 a însemnat investiţii de peste 14 milioane lei, în infrastructura din Prundu Bârgăului. Proiectele continuă
Pe parcursul anului trecut, administraţia locală din Prundu Bârgăului a derulat investiţii de aproximativ 14 milioane lei – 140 miliarde lei vechi – prin atragerea de finanţări europene, din resurse guvernamentale şi locale. Potrivit edilului comunei bârgăuane, Doru Crişan, jumătate dintre aceste investiţii au fost susţinute de Guvernul României, fie că vorbim de infrastructura rutieră, cea de apă/apă uzată sau cea şcolară (grădiniţă cu program prelungit şi microbuz şcolar). Practic, comuna Prundu Bârgăului a fost una dintre cele mai favorizate localităţi în Programul Naţional de Dezvoltare Locală, cofinanţat în baza OG 28/2013, asta şi pentru că ritmul de cheltuire a banilor a fost unul susţinut.
„Într-adevăr, Prundu Bârgăului a beneficiat de o susţinere guvernamentală importantă pentru investiţii, la care s-au adăugat şi proiectele finanţate din bugetul local. Nu trebuie uitat faptul că, la fel ca şi Monorul, Prundu Bârgăului este o comună care se autofinanţează. Mai mult, pe raza localităţii noastre îşi desfăşoară activitatea instituţii comparabile cu cele de la nivelul unei reşedinţe de judeţ şi mă refer şi la Unitatea Medico Socială de la Susenii Bârgăului, de Armată, Poliţie, Garda de Intervenţie a ISU. Activitatea din cadrul Primăriei este destul de complexă, volumul de muncă este mare, însă nu au existat sincope în derularea proiectelor care vizează îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a locuitorilor”, precizează primarul Doru Crişan.
Şi pentru 2015 sunt preconizate investiţii ample care vor schimba faţa comunei de pe Valea Bârgăului. Printr-un proiect cofinanţat din fonduri europene, în valoare de 170.000 euro, accesat prin Grupul de Acţiune Locală Bârgău-Călimani, la Prundu Bârgăului va fi edificat sediul acestei organizaţii. Clădirea, amplasată în zona centrală a comunei, va trebui finalizată până la sfârşitul acestui an, când se cam încheie socotelile cu Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013.
Pentru viitorul PNDR 2014-2020, autorităţile locale pregătesc studii de fezabilitate. „Din fonduri locale, am alocat bani pentru realizarea unor documentaţii tehnice. În primul rând, ne gândim la o aşa zisă variantă ocolitoare de peste 7 km pentru comuna Prundu Bârgăului, de pe strada Secu până în Susenii Bârgăului. Noi pregătim studiul de fezabilitate şi vom vedea ce oportunităţi vom avea în noul PNDR. De asemenea, am finalizat proiectarea pentru un proiect care vizează infrastructura de prevenire a inundaţiilor, care acum a fost finanţat pe Măsura 125”, declară edilul comunei.
Tot în fază de proiectare este şi reabilitarea termică a blocurilor din Prundu Bârgăului şi Susenii Bârgăului, în speranţa accesării unui proiect cofinanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Tot pentru zona blocurilor, spune primarul Crişan, se preconizează construirea unor garaje (după modelul aflat în construcţie la blocurile RAAL), asta dacă şi locatarii îşi vor da acceptul de dezafectare a actualelor locaţii.
În ceea ce priveşte Punctul termic, primarul Doru Crişan susţine că aici ar putea fi amenajată o sală de sport, de fitness, pentru doritori.
***
Un studiu de fezabilitate va fi pregătit Aquaparc, autorităţile locale având deja pregătit terenul pentru această investiţie. Potrivit primarului Doru Crişan, foarte probabil, Primăria Prundu Bârgăului va depune un proiect în parteneriat cu Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, asta pentru că Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Turism în Bistriţa-Năsăud” ar putea fi neeligibilă.
***
Autorităţile locale au încheiat şi un schimb de terenuri cu o persoană fizică, în proximitatea râului Bistriţa, amplasament unde va fi amenajat un parc de recreere, cu locuri de joacă pentru copii şi de promenadă pentru adulţi. Ar fi un al doilea spaţiu recreativ pentru locuitorii comunei.
În ceea ce priveşte Centrul Comercial, investiţia va fi cel mai probabil realizată printr-o investiţie privată, un agent economic din comună arătându-şi intenţia de a construi acest spaţiu care va cuprinde atât magazine, cât şi un cinematograf. În aceste condiţii, menţionează Doru Crişan, autorităţile locale nu se vor mai implica într-un astfel de proiect, având oricum pe agenda de lucru o sumedenie de priorităţi.
Una dintre acestea ar fi realizarea Centrului Cultural din Prundu Bârgăului. Dacă iniţial a fost avansată ideea unei construcţii futuriste, finalmente ar putea fi preluat modelul standard al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Instituţia culturală ar urma să fie edificată printr-un program al Companiei Naţionale de Investiţii.
***
În perioada imediat următoare ar urma să fie mutată şi Piaţa agroalimentară, din zona centrală în proximitatea drumului spre Colibiţa. Transferul se impune şi prin prisma faptului că în fiecare zi de sâmbătă, până la orele amiezii, traficul de pe DN 17 era îngreunat prin localitate. În locul actualei pieţe va apărea o parcare, dar se mai iau în calcul şi alte oportunităţi pe care spaţiul le oferă.
Citiţi şi:
- Primarul Doru Crişan: Avem proiectele pregătite, aşteptăm deschiderea liniilor de finanţare din fondurile europene, dar şi guvernamentale
- Primarul Doru Crişan: Elevii și preșcolarii din Prundu Bârgăului încep școala în cele mai bune condiții!
- Finalizarea cadastrului general, a pistelor de cicliști, rețele de apă și canalizare, consorțiul școlar, prioritățile administrative ale primarului Doru Crișan
- Investiții de peste 6 milioane euro, la Prundu Bârgăului, în ultimii ani. Proiecte curajoase, pentru 2016
- Lucrări ample de canalizare şi asfaltare, la Prundu Bârgăului
Adaugă comentariu nou