Primarul Doru Crişan: Avem proiectele pregătite, aşteptăm deschiderea liniilor de finanţare din fondurile europene, dar şi guvernamentale

Anul trecut, autorităţile locale din Prundu Bârgăului au derulat investiţii de aproximativ 14 milioane lei – 140 miliarde lei vechi – prin atragerea de finanţări europene, din resurse guvernamentale şi locale. Într-adevăr, jumătate dintre aceste investiţii au fost susţinute de Guvernul României, fie că vorbim de infrastructura rutieră, cea de apă/apă uzată sau cea şcolară (grădiniţă cu program prelungit şi microbuz şcolar).

Practic, comuna Prundu Bârgăului a fost una dintre cele mai favorizate localităţi în Programul Naţional de Dezvoltare Locală, cofinanţat în baza OG 28/2013, asta şi pentru că ritmul de cheltuire a banilor a fost unul susţinut.

Grădiniţă nouă pentru preşcolarii comunei

Şi pentru 2015 sunt preconizate investiţii ample care vor schimba faţa comunei de pe Valea Bârgăului. În prima etapă din acest an, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a alocat 491.000 lei pentru edificarea grădineţie cu 120 locuri. „Anul acesta vom finaliza investiţia, amplasată lângă dispensar. Lucrările au început încă de anul trecut, fiind o finanţare multianuală”, precizează edilul comunei, Doru Crişan.

De altfel, de acest Program Local de Dezvoltare Locală se leagă şi alte speranţe ale administraţiei locale. „În prezent, se lucrează la elaborarea documentaţiei tehnice pentru clădirea şcolii cu clasele V-VIII. Vom încerca să obţinem finanţare prin Ordonaţa 28/2013, eventual la rectificare sau într-o următoare etapă de alocări”, spune primarul din Prundu Bârgăului.

În ceea ce priveşte edificarea unui Centru Cultural la Prundu Bârgăului, aşteptările s-au prelungit odată cu schimbările de la ministerul de resort. Iniţial, autorităţile locale au avansat ideea unei construcţii futuriste, dar finalmente s-a mers pe preluarea modelului standard al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Proiectul a fost depus la Compania Naţională de Investiţii, a fost chiar primul pe listă, însă schimbarea ministrului ar putea însemna şi o nouă viziune, astfel că lucrurile încă trenează.

Punct şi de la capăt pentru finanţările europene

Printr-un proiect cofinanţat din fonduri europene, în valoare de 170.000 euro, accesat prin Grupul de Acţiune Locală Bârgău-Călimani, la Prundu Bârgăului este edificat sediul acestei federaţii. Deocamdată,  stadiul de execuţie este undeva la 30%, dar clădirea, amplasată în zona centrală a comunei, va trebui finalizată până la sfârşitul acestui an, când se cam încheie socotelile cu Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013. 

Pentru viitorul PNDR 2014-2020, autorităţile locale au deja pregătite sau în lucru studii de fezabilitate.

Din fonduri locale, am alocat bani pentru realizarea unor documentaţii tehnice. În primul rând, ne gândim la o aşa-zisă variantă ocolitoare de peste 7 km pentru comuna Prundu Bârgăului, de pe strada Secu până în Susenii Bârgăului. Noi pregătim studiul de fezabilitate şi vom vedea ce oportunităţi vom avea în noul PNDR. De asemenea, am finalizat proiectarea pentru un proiect care vizează infrastructura de prevenire a inundaţiilor, care în exerciţiul financiar trecut a fost finanţat pe Măsura 125”, declară edilul comunei.

Şi pentru viitorul Program Operaţional Regional 2014-2020 a fost elaboratî documentaţia tehnică pentru reabilitarea termică a blocurilor din Prundu Bârgăului şi Susenii Bârgăului.

Între timp, pentru zona blocurilor, autorităţile îşi propun reabilitareafostei clădiri a centralei termice. „În proxima şedinţă de Consiliu Local, vom supune aprobării aprobarea acestei investiţii. Încă nu ştim ce destinaţie va avea fostul punct termic, din punctul meu de vedere, consider că s-ar preta pentru o sală de sport”, menţionează primarul Crişan.

Piaţa din Prund, într-o altă locaţie, din toamnă

Tot în proxima şedinţă a legislativului local bârgăuan, cel mai probabil vineri, 29 mai, va fi pusă în discuţie şi investiţia în amenajarea unei noi pieţe. „Pe ordinea de zi vom avea un proiect de hotărâre în acest sens, Vom aproba noul amplasament, dar şi indicatorii tehnico-economici. Transferul se impune şi prin prisma faptului că în fiecare zi de sâmbătă, până la orele amiezii, traficul de pe DN 17 este  îngreunat prin localitate”, explică primarul comunei. Cel mai probabil, noua piaţă va fi dată în funcţiune în toamnă, prin luna octombrie.

În locul actualei pieţe va apărea o parcare, dar se mai iau în calcul şi alte oportunităţi pe care spaţiul le oferă.

Asfalt şi canalizare în Susenii Bârgăului

În această perioadă, înprocedură de achiziţii publice este şi contractul pentru lucrările de modernizare a unui tronson de aproape un kilometru de drum din Susenii Bârgăului. Prcatic este un drum care asigură legătura cu Mijlocenii Bârgăului. Între timp, vor fi executate şi lucrări de extindere a reţelei de canalizare.

Un nou parc va fi amenajat la Prund

Autorităţile locale au încheiat şi un schimb de terenuri cu o persoană fizică, în proximitatea râului Bistriţa, amplasament unde va fi amenajat un parc de recreere, cu locuri de joacă pentru copii şi de promenadă pentru adulţi. Ar fi un al doilea spaţiu recreativ pentru locuitorii comunei. Primarul Crişan speră să aibă proiectarea gata până vineri, astfel încât să poată include acest proiect pe ordinea de zi.


         ***

Una peste alta, proiecte sunt, concluzionează edilul Doru Crişan. Bine ar fi ca toate aceste documentaţii să poată fi puse în operă, să fie lansate programele cu finanţare europeană, dar şi cele guvernamentale şi, în plus, să se găsească şi oameni, funcţionari care să semneze aceste acte...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5