Emil Iugan: Codul Silvic, o maximă urgenţă. În România, este monopol pe resursă!

Preşedintele Asociaţiei Forestierilor Valea Someşului, Emil Iugan, consideră că cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii 46/2008 – Codul Silvic, transmisă de preşedintele Klaus Iohannis către Parlament, trebuie soluţionată cât mai urgent. Emil Iugan susţine că acest Cod Silvic, elaborat de “specialişti români”, reprezintă o Biblie pentru domeniul forestier, pentru că din acesta rezultă alte acte normative subsecvente.  

         “Avem foarte multe discuţii legate de Codul Silvic. Este o Biblie a activităţii noastre pentru că de acolo vin următoarele acte subsecvente care reglementează sectorul. Noi trebuie să pornim de la o bună valorificare a resursei care o avem, fără să ne batem joc de ea, pentru a ne putea dezvolta.

         A apărut prima variantă a Codului,” varianta d-na Varga”, care ne-a fost prezentată şi cu care nicio organizaţie nu a fost de acord,  şi  “varianta d-na Pană”. Diferenţa dintre cele două variante: Codul Silvic varianta Pană e  făcut de specialişti români, Codul Silvic varianta Varga e făcut de specialişti străini şi cu asta am spus totul. De aici şi interesele, şi bătălia”, a declarat Emil Iugan, în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Forestierilor din România – ASFOR, Sucursala Cluj.

Potrivit acestuia, există pericolul ca dezbaterile şi procedurile din Parlament să se prelungească  până la vacanţa parlamentară, apoi vin alte priorităţi, urmând ca şi în 2016 să se tot vorbească de Codul Silvic, deşi legea este una de prioritate maximă.

Codul Silvic este de maximă urgenţă. Suntem ieşiţi în afara cadrului legislativ european, pentru că din martie 2013 suntem sub incidenţa normelor europene, care presupune alinierea legislaţiei”, a punctat, în cadrul dezbaterilor, preşedintele Asociaţiei Forestierilor Valea Someşului.

Emil Iugan a argumentat importanţa adoptării Codului Silvic, prin faptul că din acesta rezultă o serie de acte normative subsecvente – hotărâri de Guvern, ordine de ministru - precum Regulamentul de vânzare a masei lemnoase, care să reglementeze “la vedere, în mod transparent” această activitate, în prezent, a spus acesta, fiind monopol.

 “Oficiul Concurenţei trebuie să aibă un cuvânt de spus. În ţară este monopol pe resursă, fără ca Consiliul Concurenţei să mişte un deget sau dacă îl mişcă, îl mişcă în defavoarea agenţilor români. Nu se poate ca o singură firmă să fie nemulţumită cu 40% din resursa ţării şi 15.000 firme să fie mulţumite  cu restul. Până acum am avut doar fărâmiturile, ce a rămas de alţii, iar Consiliul Concurenţei să stea pasiv, ba din contră să autorizeze a treia fabrică la Reci (n.n. – judeţul Covasna)? Dacă vor lucra cele 3 fabrici, trebuie să spunem româneşte, pe faţă, împreună, pădurile României nu satisfac cele trei fabrici. Atunci, activitatea românilor unde mai este, noi cu ce mai trăim?”, a explicat Emil Iugan.

         În urma adoptării Codului Silvic, a adăugat preşedintele forestierilor de pe Valea Someşului, ar urma să fie promovat şi Regulamentul de atestare a agenţilor economici în sensul de a duce la profesionalizarea activităţii de exploatare a lemnului şi Regulamentul de atestare a instalaţiilor de debitat material lemnos.  

***

Tema Codului Silvic a suscitat interes din partea tuturor participanţilor la Adunarea Generală a Asociaţiei Forestierilor din România-ASFOR, Sucursala Cluj, care reuneşte membri din judeţele Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj şi Sălaj. Ce-i drept, mai vehemenţi au fost bistriţenii, care au recunoscut că "acest Cod Silvic îi uneşte". Administratorii mai multor firme au menţionat că iau în calcul, în ultimă instanţă,inclusiv organizarea unor proteste, dar şi atragerea societăţii civile, pentru că prevederile Codului Silvic au efect asupra întregii Românii, pe termen lung, nu îi vizezază doar pe cei din sectorul forestier. Întâlnirea a fost girată de preşedintele Nicolae Ţucunel, cel care a menţionat, din start, că în timp ce "Codul Silvic e în agonie, economia forestieră este în moarte clinică".

*** 

Nu doar Codul Silvic a fost pe agenda ASFOR-Sucursala Cluj. Administratorii firmelor din domeniul exploatării forestiere au reclamat şi alte aspecte, precum taxa pe resursă, taxa pe stâlp, acciza la motorină, lipsa dialogului în relaţia cu RNP Romsilva, lipsa investiţiilor în drumuri forestiere, autorizaţiile de mediu, preţurile foarte mari de pornire şi de adhjudecare a licitaţiilor de masă lemnoasă. 

Nu în ultimul rând, în cadrul şedinţei a fost ales noul preşedinte al acestei asociaţii profesionale, şi anume Tavi Iugan, cel care îi va reprezenta pe "forestierii" din zona Cluj. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5