Sărbătoarea Sângiorzului la Josenii Bârgăului

Smaranda Mureşan, referent CJC BN

Tradiţiile legate de obiceiurile ce vestesc venirea primăverii sunt încă păstrate cu sfinţenie în satele judeţului Bistriţa-Năsăud.
În ziua de Sfântul Gheorghe, locuitorii comunei Josenii Bârgăului s-au pregătit cu mare sârguinţă şi dăruire pentru obiceiul tradiţional de Sângiorz, performat cu ocazia sărbătorii religioase a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
Obiceiul are o desfăşurare ritualică unică. În cadrul acestuia, feciorii merg cu „Sângiorzul” prin sat pe la casele unde sunt fete de măritat, vestind venirea primăverii şi „desţelenirea iernii de vară”, trecerea de la anotimpul rece la cel cald, aducând rodnicie în gospodăriile pe care le colindă. „Sângiorzul” este întruchipat de un fecior din sat care e mascat, îmbrăcat în ramuri verzi de mesteacăn, simbolizând renaşterea naturii şi înverzirea codrului.
„Sângiorzul” este însoţit de un alai format din feciori îmbrăcaţi în frumoase costume populare, împreună cu care colindă uliţele satului într-o căruţă împodobită de asemenea cu ramuri verzi de mesteacăn. Pe tot parcursul drumului, alaiul este însoţit de ceteraşi, pe acordurile cărora „Sângiorzul” ia fata gazdei la joc. Apoi aceştia sunt serviţi cu mâncare şi băutură, după care îşi continuă drumul prin sat.
Seara, în ajunul sărbătorii de Sfântul Gheorghe, se obişnuieşte ca în comuna Josenii Bârgăului să se aprindă focuri ritualice pe dealurile din jurul satelor aparţinătoare. Acestea sunt pregătite exclusiv de bărbaţi, care obişnuiesc să sară peste ele cu scopul de a-şi purifica sufletul şi trupul, de a fi sănătoşi pe tot parcursul anului, alungând duhurile rele, prevestind totodată venirea primăverii şi invocând forţa binefăcătoare a Soarelui.
Încă din cele mai vechi timpuri, Sângiorzul se sărbătoreşte la o lună după echinocţiul de primăvară şi se spune că „ţine cheile cerului şi sloboade soarele să urce în tărie ca să aducă vara. El este apărătorul ţarinelor şi al vitelor, dezlegătorul rodului în toate, cel care bate cu bici de foc codrul ca să înverzească şi sloboade norii ca să plouă.”
Performarea obiceiului Sângiorzului la Josenii Bârgăului a fost posibilă şi în acest an datorită implicării şi dăruirii pe care care doamna Maria Moldovan Gavri le manifestă constant pentru tradiţiile locale, fiind sprijinită în acest demers de colectivul de specialişti din cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, prezenţi la eveniment fiind Emilia Ometiţă, Ioan Simionca, Smaranda Mureşan, Cristian Vrăzmaş, Paul Fabi şi Claudiu Paşca.
Totodată, se cuvine să adresăm în mod special mulţumiri tuturor tinerilor care au participat în mod activ la desfăşurarea obiceiului, precum şi gazdelor care au primit alaiul Sângiorzului în gospodăriile lor: Viorel şi Uţa Trifan (Mijlocenii Bârgăului), Ion şi Maria Puţura, Elena şi Grigore Braţ, Ţarcă Zdrobău Nicolae şi Livia, Sorin şi Maria Harosa (Josenii Bârgăului) şi Ioana Matei (Rusu Bârgăului), îmbrăcaţi în frumoase straie populare, cinstind participanţii cu alese bucate tradiţionale.
În continuarea obiceiului, în seara zilei de Sfântul Gheorghe, pe scena Căminului Cultural din Josenii Bârgăului s-a desfăşurat un amplu spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Folcloric „Flori bârgăuane” din localitate şi Ansamblul Folcloric „Balada” din Bistriţa, program cultural artistic sprijinit de Primăria şi Consiliul Local Josenii Bârgăului, în frunte cu domnul primar Tudorel Ciotmonda şi domnul viceprimar, Alin Trişcă.

Comentarii

29/04/15 15:38
Votantul

Felicitari domnisoara Muresan!!Se vede ca iubiti folclorul romanesc si datinile strabune !Va stiu de cand activam si eu pe trilu!!Succes in tot ce faceti !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5