Alexandru Orţan, şeful Drumurilor Judeţene: Peste 52 milioane lei, investite în drumurile judeţene. Drumurile judeţului nu pot fi altfel decât ale României
În perioada 2012-2015, investiţiile în infrastructura rurieră judeţeană, adică strict în drumuirle judeţene, a însumat 52,3 milioane, din care 34 milioane lei reprezintă finanţare de la Guvern, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, finanţată în baza HG 577/1997 şi, ulterior, prin OG 28/2013. Cu toate acestea, banii nu ajung vreodată pentru drumuri.
Ing. Alexandru Orţan, şeful Serviciului Administrare Drumuri Judeţene, Lucrări Publice din cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, a prezentat în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural câteva din cele mai importante investiţii realizate, dar şi perspectivele pentru acest an şi perioada următoare, pornind de la premisa că „drumurile acestui judeţ nu pot fi altfel decât drumurile Ţării Româneşti”. „Nici pe general, nici pe judeţ nu stăm prea bine la acest capitol. Situaţia generală spune cam aşa: jumătate din drumurile publice ale României sunt străzi în localităţi. Jumătate din reţeaua de drumuri ale României este nemodernizată. Aproximativ jumătate din reţea o reprezintă îmbrăcăminţi asfaltice uşoare, iar cea mai mai mare parte a drumurilor nemodernizate se regăsesc pe drumurile judeţene şi comunale”, a punctat, din capul locului, ing. Orţan. Potrivit acestuia, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, reţeaua de drumuri publice gestionată de CJ cuprinde 753 km, pe care se află şi 232 poduri.
***
În ultimii patru ani, la nivelul judeţului au fost efectuate lucrări de modernizare pe 37,5 km şi lucrări dfe reparaţii periodice (covoare asfaltice) pe o lungime de 11 km. Printre aceste lucrări se numără cele 3 poduri edificate la Monor, Suplai şi Mintiu, plus modernizarea de la Figa şi de la Agrişu de Sus - DN 17, Braniştea - Cireşoaia, în Negrileşti, Şieuţ-Sebiş, Teaca –Archiud etc. „Am executat lucrări pe DJ 172 C, Ilva Mică-Leşu, în vederea definitivării acestei legături, pentru că Leşu a rămas singurul centru de comună care nu este legat de reţeaua drumurilor modernizate. Anul trecut am realizat un kilometru, anul acesta sperăm să putem închide această lucrare”, a spus Alexandru Orţan.
Pentru perioada următoare, prioritară este modernizarea DJ 172 D – Poarta Transilvaniei sau Drumul Bistriţei, care va fi finanţat prin POR 2014-2020, pe deja cunoscutul traseu Mureşenii Bârgăului-Colibiţa-Bistriţa Bârgăului-Prunud Bârgăului-Joseni-Ilva Mică-LUNCA Ilvei-limită Suceava. Alte investiţii sunt anunţate pe DJ 171 (Târlişua-Maramureş), pe DJ 170 (Negrileşti-Breaza-lim. Maramureş), Şieu-Şoimuş, Albeştii Bistriţei – DN 15 A, DJ 127 H (Matei Fântânele), un pod la Ilva Mică, pe DJ 172 (la Zagra) etc.
Citiţi şi:
- Preşedintele Radu Moldovan, în inspecţie pe drumurile judeţene
- Trei poduri finalizate pe drumurile judeţene din Bistriţa-Năsăud
- Întreţinerea periodică a drumurilor judeţene, adjudecată de LDP
- Drumurile judeţene, întreţinute de SC Diferit SRL Cluj
- CJ a aprobat documentaţia tehnică pentru cinci tronsoane de drumuri judeţene
Adaugă comentariu nou