Peste 8.500 de consumatori noi în sistemul zonal de alimentare cu apă Bistriţa

Reabilitarea şi extinderea conductelor de transport şi aducţiuni de apă potabilă în sistemul zonal de alimentare cu apă Bistriţa a fost finalizat. Lucrările executate de SC Hidroconstrucţia SA au fost incluse în Contractul de lucrări 3 din cadrul proiectului „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bistriţa-Năsăud”, al cărui beneficiar este Aquabis, proiect cofinanţat prin POS Mediu 2007-2013.
„În cadrul acestui contract de lucrări avem 31 de km de aducţiune de la Podirei spre Nimigea şi localităţile componente, distribuţia a fost realizată printr-un alt contract, iar în municipiul Bistriţa avem 11 km de conducte mari de transport care au fost reabilitate”, a precizat ing. Ion Şandru, directorul general al SC Aquabis SA, la recepţia lucrărilor.
În completare, preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a menţionat că valoarea contractului a fost de 27,687 milioane lei (aproximativ 6,2 milioane euro). „În total, în acest contract avem 42 km de reţea în Bistriţa, Şintereag, Podirei, Nimigea de Jos, cu o staţie de pompare apă potabilă la Şintereag, cu patru rezervoare, unul la Cociu, unde ne aflăm, alte două la Nimigea de Jos şi un altul la Şintereag. Beneficiarii acestor lucrări în conducte de aducţiune şi transport sunt aproximativ 85.000 locuitori, cea mai mare parte a lor în municipiul Bistriţa. În plus, sunt 8.500 de consumatori noi, care se vor fi conectaţi la reţeaua de apă realizată prin CL 3”, a precizat preşedintele Moldovan.
Potrivit acestuia, în această toamnă vor fi finalizate şi celelalte lucrări din cadrul primei etape a Masterplanului de apă şi apă uzată, singura problemă fiind la Contractul de lucrări 6 (Reabilitarea şi extinderea reţelelor de distribuţie a apei şi canalizare în localităţile Năsăud, Salva, Sângeorz Băi şi Maieru). „Este o situaţie complicată, care nu ştiu cum va fi soluţionată. Este o companie care lucrează foarte slab, care nu mai are timp fizic să-şi încheie lucrările. Din păcate, avem şi astfel de companii. Eu sper ca Guvernul, prin noua lege de achiziţii publice la care lucrează şi care este aproape finalizată, să poată să dea pârghii beneficiarilor pentru a sancţiona companiile care vin, subevaluează lucrările, sublicitează lucrări şi pe urmă nu le execută, iar noi pierdem munca de ani de zile şi fonduri europene”, a explicat şeful Consiliului Judeţean. Dacă n u vor fi găsdite soluţii legislative pentru continuarea acestor proiecte şi în anul 2015, dată fiind regula N+2 a fondurilor europene, toate procedurile vor trebui reluate penttru acest contract, iar oamenii de pe Valea Someşului vor avea de suferit.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5