Cartea corului „Laudațío” Năsăud
După mai mult de 15 volume scrise și editate în ultimii 10 ani, profesorul Romulus Berceni împreună cu soția, profesoara Valeria Berceni ne oferă nouă cititorilor, încă un volum, de data aceasta dedicat Corului „Laudațio” al Bisericii nr. 2 Năsăud – preot paroh dr. George Celsie.
Formația corală este destul de tânără, doar de când preotul Bisericii dr. George Celsie s-a hotărât să-și cinstească enoriașii mai altfel decât înainte, oferindu-le printr-un cor pe patru voci, condiții mai moderne de trăire a Sfintei Liturghii.
Cu un număr echilibrat de cântăreți pe fiecare compartiment – sopran, alt, tenor și bas, Corul „Laudațio” („botezat” de prefațator – profesor Ioan Seni) a participat cu elegante rezultate la toate evenimentele Bisericii, demonstrând că rugăciunea se poate efectua cântând armonios, cu evlavie și însuflețire, cu entuziasm și dragoste pentru Biserică și credință. Toți coriștii formației au o minimă cultură muzicală pe care și-au format-o în timp și și-o mențin la cote ridicate, printr-un program riguros de repetiții, înțelegând fiecare că o armonie corală nu apare de la sine, dimpotrivă, ea trebuie formată, învățată, înțeleasă și mai ales susținută printr-o disciplină liber impusă și respectată întocmai, atât la repetiții, cât și în reprezentările oficiale.
Autorul cărții pune în valoare toate aceste aspecte, insistând și individual pe talentul și strădania fiecărui corist determinându-l să-și întocmească o fișă personală sau un CV, prin care să-și expună experiența, ideile pozitive și inițiativele bunului mers al formației în întregul ei. Nu este omisă nici strădania insistentă a instructorului profesor arhidiacon Cornel Pop și nici interesul constant al dirijorului Dumitru Buhai diacul, de a evidenția în fiecare prestație religioasă, valoarea cântării bisericești și coeziunea frățească a Corului „Laudațio”. Însuși dirijorul Cornel Pop – un suflet mereu tânăr, un mare specialist în profesia sa, are meritul de a fi impus la nivelul formației o exigență bine dozată, atât pe ansamblu, cât și la nivelul fiecărui corist în parte, utilizând, nu de puține ori umorul său sănătos și efectul benefic al unor observații ironice, dar binefăcătoare.
Cu un interes sporit, mai ales din partea părintelui Celsie, Corul „Laudațio” a devenit o mândrie a orașului Năsăud, a întregului Protopopiat (preot protopop Ioan Dâmbu). Părintele Celsie îmbină în acest sens, cu atâta diplomație, arta exigenței firești privind calitatea interpretării repertoriului religios, dar și a unui repertoriu laic-patriotic, reprezentativ pentru zona Năsăudului. Prin momentele oficiale de socializare, prin schimbul de experiență cu alte Biserici sau Mănăstiri, prin prezența sa la manifestările educative sau la evenimentele solemne ale ASTREI, corul a câștigat experiență, se menține la un nivel corespunzător de înterpretare a cântului bisericesc și are șanse certe de a reuși noi performanțe. Toate aceste aspecte sunt bine observate și valorificate de autorii cărții, care, pentru a fi cât mai credibili în demersul lor, adaugă volumului numeroase poze relevante, diplome de merit și alte anexe, reușite mai ales în timpul pelerinajelor.
Cartea evidențiază pe bună dreptate, și eforturile coriștilor de a fi mereu în formă, printrun repertoriu mereu înnoit, performanțe care se întâmplă numai printrun program riguros de repetiții, de la care nu se poate absenta, oricare ar fi problemele personale ale fiecăruia, aspecte consemnate din Cv-urile lor.
În fine, Cartea consemnează aprecierile şi încurajările ierarhilor noştri, începând cu părintele Celsie şi încheind cu ÎPS Mitropolitul Andrei, care confirmă că membrii corului sunt pe calea bună şi că numai prin străduinţă, ascultare şi perseverenţă se pot menţine la cote înalte de interpretare. Cartea profesorilor Berceni pledează în totalitate pentru aceste valoroase performanțe prezentându-ne o lume năsăudeană minunată, în diverse ipostaze.
Adaugă comentariu nou